Ko se je s Cedevito Olimpijo spomladi Simone Pianigiani dogovoril za triletno sodelovanje, mu je klub ugodil in na njegovo pobudo prečrtal tri domače košarkarje. Na koncu se ni izšlo, kot so načrtovali s trojico, posrečilo pa se jim ni niti poletno kadrovanje, ko so igralski mozaik sestavili s številnimi tujimi okrepitvami, ki pa se mnoge niso izkazale za dodano vrednost. Foto: www.alesfevzer.com
Ko se je s Cedevito Olimpijo spomladi Simone Pianigiani dogovoril za triletno sodelovanje, mu je klub ugodil in na njegovo pobudo prečrtal tri domače košarkarje. Na koncu se ni izšlo, kot so načrtovali s trojico, posrečilo pa se jim ni niti poletno kadrovanje, ko so igralski mozaik sestavili s številnimi tujimi okrepitvami, ki pa se mnoge niso izkazale za dodano vrednost. Foto: www.alesfevzer.com

Pred petimi leti jih je Petrol Olimpija prav tako povezala deset v nizu, zatem pa najslabšo sezono v klubski zgodovini sklenila celo z izpadom iz Lige ABA. Sledilo je združenje zagrebškega in ljubljanskega kluba, ki naj bi poskrbel za kolektiv, ki bo resen akter na evropskem košarkarskem zemljevidu, hkrati pa kandidat za vrh regije. Zdaj je edini brez zmage v drugem evropskem razredu, kjer tekmujejo tudi ekipe, ki imajo manjše proračune, čeprav v Stožicah večkrat poudarjajo, da po finančnih zmogljivostih ne sodijo v vrh tekmovanja. Brez dvoma pa je zdajšnji proračun bistveno krepkejši, kot je bil v preteklosti, ko je kljub ogromnim denarnim težavam v Evropi – celo v višjem rangu Evrolige – dosegal boljše rezultate.

Tretji zaporedni poraz na domačem parketu

Sorodna novica Nič novega v Stožicah: še en gladek poraz Cedevite Olimpije

Zagrebško-ljubljanska združitev je dvignila raven košarke v prestolnici, po štirih letih neke organske rasti kluba pa se je vodstvo odločilo za spremembe. Toda tudi če gre za zavestno tranzicijsko sezono, si takih rezultatov ne bi smeli dovoliti. Kljub zmanjšanju proračuna so se odločili za konkreten vložek v strokovni štab. Ko so s priznanim glavnim trenerjem Simonejem Pianigianijem podpisali triletno pogodbo v vrednosti milijon evrov, si zagotovo niso predstavljali, da bodo po desetih tekmah Evropskega pokala brez zmage. Nazadnje je Stožice dokaj zlahka s 95:80 osvojil Hapoel iz Tel Aviva, ki je zmajem prizadejal tretji zaporedni domači poraz, predtem pa so zmajevo gnezdo s polnim izkupičkom zapuščala tudi najslabša moštva v skupini A.

V Ligi ABA je sicer podoba precej boljša, slovenski prvaki so celo premagali Partizan in Budućnost, toda glede na to, da so dve tretjini od 24 uradnih tekem izgubili, se ti dve, sicer veliki zmagi, vse bolj zdita bolj kot prebliska. Če sta vlili upanje ljubljanskim navijačem, so ob slabih rezultati v Evropi hitro pristali na trdnih tleh, dodatno pa jih je prizemljil konec tedna, ko je v jadranskem tekmovanju Stožice osvojil Zadar. Hrvaški klub ima konkretno cenejšo zasedbo od Cedevite Olimpije, ima manjše število kakovostnih igralcev in igra z manjšo rotacijo, lani pa bi dalmatinska ekipa ob vseh finančnih težavah že skoraj razpadla. Letos je v Ljubljani slavila in poudarila taktične omejitve tabora zmajev.

Klemen Prepelič je v sredo še podpiral zmaje ob parketu, zdaj pa se seli v Carigrad. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič je v sredo še podpiral zmaje ob parketu, zdaj pa se seli v Carigrad. Foto: www.alesfevzer.com

Če vodstvo kluba, ki je v regiji in širše poznan po dobri in profesionalni organizaciji, ne reagira na poigravanje z ugledom, ko se v košarkarskih krogih konkretno govori o slabi taktični pripravljenosti slovenskih prvakov in pomanjkljivostih v trenažnem procesu, z nastopi na novinarskih konferencah, ko trener v oblikovanju alibija našteva razloge za slabe rezultate in se večkrat arogantno odzove na medijska vprašanja, pa bi se lahko odzval na klavrne predstave na parketu in slabe rezultate, kar je glavno merilo v športu. Tako slabi rezultati niso le razprodaja Olimpijinega ugleda, ampak, ker je ljubljanski klub paradni konj slovenske košarke, kar nje nasploh. Stanje slovenske klubske košarke pa je milo rečeno skrb vzbujajoče. Zmaji so že leta edini v evropskih tekmovanjih, lani edini v Ligi ABA, trenutno pa najslabši v drugem razredu evropske košarke.

Pianigiani sledi viziji kluba

Na vprašanje, ali še vedno čuti podporo vodstva, je Pianigiani odgovoril: "Rekli so mi, da sem tu, da pomagam klubu v težki sezoni. Sledim viziji vodstva. Nisem na primer nič rekel na odločitev glede Armanda in tako naprej. Vodstvo ve, kaj je najbolje za klub. Ko sva poleti govorila s Tedeschijem, je rekel, da naj pomagam v tej situaciji. Sledil bom, kar mi klub reče. To je moje vodilo za vsakodnevno delo. Težav z izjemo rezultata in stanja s poškodbami ni. Vsi fantje so pozitivni. Delamo v pozitivnem vzdušju. Rad bi pomagal igralcem, ko se spopadajo s tem bremenom. Ko je toliko tekem in potovanj, je še posebej težko, če ne zmaguješ. Po zmagi nad Budućnostjo smo bili vsi veseli in entuziastični vstopili v teden. Potem smo bili zelo utrujeni po Parisu in imeli težave proti Zadru, ko smo bili energetsko prazni. Sledil bom odločitvam kluba. Že poleti sem vedel, da bo težko, nisem pa seveda pričakoval, da bomo brez zmage in ne bomo imeli niti enega treninga v popolni postavi."

V preteklosti je zmajem uspelo redno premagovati tudi ekipe, ki so imele konkretno večje finančne zmogljivosti. Toda za kaj takega mora biti predvsem obramba na višji ravni, slovenski prvaki pa ob pomanjkanju kemije tako v obrambi kot v napadu v povprečju prejemajo več kot 90 točk na tekmo, deset več, kot jih dosegajo. Neuigranost ni posledica dolgotrajnega spoznavanja, ampak taktičnih težav, ki jih imajo v zmajevem gnezdu. Nesrečen je bil poraz z Joventutom v Stožicah, Hamburg je za edino zmago sezone pravočasno zaustavil končni ljubljanski nalet, na vseh drugih tekmah pa je nasprotnik zanesljivo slavil.

Cedevita Olimpija je v tej sezoni odigrala 24 tekem, izgubila pa že 16-krat. Foto: www.alesfevzer.com
Cedevita Olimpija je v tej sezoni odigrala 24 tekem, izgubila pa že 16-krat. Foto: www.alesfevzer.com

Pred tekmo s Hapoelom je Cedevita Olimpija ostala brez Klemna Prepeliča, ki se po dobrem mesecu seli v Turčijo h Galatasarayu. V Stožicah so vedeli, da je slovenski reprezentant, ki je takoj po prihodu potrdil svojo kakovost in dvignil ljubljansko igro na višjo raven, le začasna rešitev, ki pa tudi v Evropi ni dvignila rezultatske krivulje. Igro je sicer bolj povezal in poskrbel za precejšen dvig števila asistenc, kar je bila predtem težava. Hapoel jih je tokrat imel šest več. V domači vrsti se je z devetimi izkazal DJ Stewart, prvi organizator igre Justin Cobbs pa je v skoraj 27 minutah zbral le eno. Prepelič je odigral nekaj vrhunskih tekem, na zadnjih dveh pa tudi on padel v neko anemičnost letošnje podobe zmajev.

"Pričakovanja morajo biti realna"

Košarkarji Olimpije že pogrešajo energijo Klemna Prepeliča

"Vsi, ki smo tu, smo odgovorni. Velja tudi zame kot trenerja. To je normalno in del posla. Pritisk si ustvarjam sam, da bom vsak dan boljši in učim igralce. Odnosi z igralci so dobri. Napredujemo. Povejte, kdo igra slabše, kot je lani? Res je, da so zmage merilo v športu, a so odvisne od okoliščin in je treba primerjati z ravnjo, kjer si. Ne moremo pričakovati, da bo katera od teh ekip v Evropskem pokalu kar zmagala Evroligo. Pričakovanja morajo biti realna. Res je, da imajo vsi težave s poškodbami. Igrali smo toliko tekem brez organizatorja igre in igralci niso bili na svojih pravih položajih. Pred sezono smo rekli, kam sodimo glede na proračun. Od prve tekme smo "underdogi". Zame ni normalno, da izgubljam, toda takšna je situacija. V boksu težko premagaš nekoga, ki je dve kategoriji višje. S tako ekipo, kot jo imamo, nisem pričakoval, da bomo v Ligi ABA pri sedmih zmagah in treh porazih, saj je to zelo težko tekmovanje. Ves čas potujemo in se ne moremo pripravljati. Zadovoljen sem s trudom igralcev. Klub resno dela, organizacija je na visoki ravni," je nadaljeval izkušeni strokovnjak iz Siene.

"Pokazali smo, da smo kljub težavam konkurenčni in tekmujemo. Nobeden nas ni nadigral. V moderni košarki ekipe izgubljajo za 30. Olimpija je resna ekipa in organizacija za raven Evropskega pokala. Vse ekipe so z načinom, kako igrajo proti nam, pokazale, da nas spoštujejo, čeprav smo v takšni situaciji. Zaradi takega položaja kdaj ne zmaguješ, zagotovo pa korak Olimpije v bližnji prihodnosti, upam, da že v naslednji sezoni, ni le, da ima nekaj zmag, ampak se bori za vrh tega tekmovanja, saj ima vse – dobro organizacijo, dvorano, okolje pozna košarko … Toda, kdaj pride do take situacije. Od začetka smo vedeli, da bo težko," je dodal Pianigiani, ki je že po obračunu z Zadrom spregovoril o svoji odgovornosti za neuspeh, vendar pa zraven znova naštel številne izgovore, ki smo jih letos že tolikokrat slišali, ko se sestavlja alibi za sezono, ki bo težko imela pozitivno oceno.