V Bonifiki bo slovenska košarkarska reprezentanca v nedeljo gostila izraelsko izbrano vrsto. Foto: BoBo/Srdjan Zivulovic
V Bonifiki bo slovenska košarkarska reprezentanca v nedeljo gostila izraelsko izbrano vrsto. Foto: BoBo/Srdjan Zivulovic

To bodo storili "zaradi dokumentiranja morebitnih kršitev javnega reda in miru ter drugih odklonskih dejanj". Policijska uprava Koper bo "pred in med tekmo ter po njej uporabljala tehnična sredstva za fotografiranje, video- ter avdiosnemanje, tako v notranjosti kot tudi v okolici dvorane Bonifika", so zapisali na Facebooku.

Sorodna novica Sekulić: O novem naturaliziranem igralcu nismo govorili, lahko pa se zgodi marsikaj

Dodali so, da so se vsi obiskovalci prireditve in preostali občani dolžni ravnati po navodilih policije in preostalih organov, ki bodo zagotavljali red na prireditvi.

Tekme enostransko ne morejo odpovedati
Konec januarja je Solidarnostni odbor za svobodno Palestino pozval Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS) k odpovedi tekme zaradi izraelske agresije nad palestinskim prebivalstvom in genocida, ki ga ta država izvaja v Gazi. Izjavo je podprlo več civilnodružbenih gibanj, KZS pa so pozvali, naj se pridruži pozivom tudi po izključitvi Izraela iz vseh mednarodnih športnih tekmovanj. Iz KZS-ja so se, kot je pisal spletni portal Sportklub, odzvali na poziv in zapisali, da je položaj v Izraelu tragičen, ter dodali, da sočustvujejo z žrtvami na obeh straneh. "Dejstvo pa je, da tekme enostransko ne moremo odpovedati. Po naših informacijah tudi vse preostale tekme pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze potekajo nemoteno. Tekma bo potekala," je za Sportklub 2. februarja potrdil generalni sekretar KZS-ja Aleš Križnar.

Aleš Križnar je poudaril, da bodo storili vse, da bo tekma v Kopru potekala nemoteno. Foto: KZS
Aleš Križnar je poudaril, da bodo storili vse, da bo tekma v Kopru potekala nemoteno. Foto: KZS

Storiti vse, da bo tekma potekala nemoteno
Le nekaj dni pozneje je Sportklub poročal, da so zagovorniki odpovedi tekme sledilce na družbenih omrežjih in somišljenike pozvali k nakupu vstopnic za nedeljsko tekmo, že pred tem pa po pisanju omenjenega medija "javno napovedali 'angažma dela družbe'". Tudi na to se je odzval KZS prek generalnega sekretarja in za Sportklub 13. februarja dejal: "Na tekmo se pripravljamo kot na vse do zdaj. Seveda z malce večjo pozornostjo. V okviru zakona bomo storili vse, da bo tekma potekala nemoteno. Skupaj z občino in pristojnimi organi bomo poskrbeli za varnost."

Košarkarska tekma v Kopru ne bo odpovedana

Slovenija v skupini A
Slovenska košarkarska reprezentanca bo v kvalifikacijah za EP 2025 nastopila v skupini A, ob Izraelu bo v četrtek prav tako v Kopru igrala proti Ukrajini, novembra pa jo čakata še tekmi s Portugalsko. Kvalifikacije bo izbrana vrsta sklenila februarja 2025 z gostujočima tekmama proti Izraelu in Ukrajini.


Kvalifikacije za EP 2025

Skupina A, četrtek ob 18.00 (Koper):
SLOVENIJA – UKRAJINA

Ob 20.15:
PORTUGALSKA – IZRAEL

Nedelja, 25. februarja, 18.00 (Koper):
SLOVENIJA – IZRAEL

UKRAJINA – PORTUGALSKA

Naslednje tekme bodo novembra. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile tri reprezentance iz te skupine.

Zbor košarkarjev v Kopru, nekateri med njimi igrajo zelo dobro
Hrovat: Z dvema zmagama želimo startati kvalifikacije