Aleksander Sekulić je uspešno odvodil že kvalifikacije za evropsko in svetovno prvenstvo, Slovenijo pa je v treh letih vodil na olimpijskih igrah, evropskem in svetovnem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksander Sekulić je uspešno odvodil že kvalifikacije za evropsko in svetovno prvenstvo, Slovenijo pa je v treh letih vodil na olimpijskih igrah, evropskem in svetovnem prvenstvu. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenija je, kot je zdaj v kvalifikacijskih oknih že navada, nastanjena na Obali, obe tekmi pa bo odigrala v Bonifiki. V četrtek ob 18.00 v Koper prihajajo Ukrajinci, v nedeljo ob isti uri pa še Izraelci. Obe reprezentanci dobro pozna, saj se je z obema večkrat srečala v zadnjih letih, z Izraelom v zadnjih kvalifikacijah za lansko svetovno prvenstvo. "Vedno je lepo priti domov in videti fante, ki so motivirani, nasmejani in željni dokazovanja. Spoštujejo reprezentančni dres. Vsi skupaj pa smo prišli, da se uvrstimo na evropsko prvenstvo," je v uvodu v Kopru povedal Aleksander Sekulić, ki je pred dobrimi tremi leti postal selektor, letos pa mu je KZS namenil nov mandat.

Tibor je bil tu kot rezerva. Imeli smo določene težave s poškodbami. Načrtovali smo, da se reprezentanci pridružita Macura in Ščuka, vendar sta zaradi zdravstvenih težav morala ta cikel izpustiti. Poklicali smo Tiborja, ki v Domžalah igra dobro. Manjka mu seveda precej izkušenj, ampak naj vsak izkusi, kako je biti s člansko reprezentanco.

O edinem novincu v reprezentanci Tiborju Mirtiču

"Predvsem moramo spoštovati oba tekmeca. Vedno težim k temu, da se osredotočamo najprej nase. To je prva stvar, druga pa je, da je naša najpomembnejša tekma tista, ki je pred nami. Ne razmišljamo še o Izraelu, se pa štab seveda pripravlja nanj. Ukrajina je tista reprezentanca, ki ji namenjamo največ poudarka in o kateri največ razmišljamo. Gre za izjemno kakovostno reprezentanco, mogoče v naši skupini celo najbolj zahteven tekmec. Težko je sicer meriti, ali je to Ukrajina ali Izrael, vendar ima igralce, ki igrajo v Ligi ACB in evropskih pokalih. Igralci imajo veliko izkušenj z velikih tekmovanj. Imajo višino, so atletski, tako da bo zelo zanimiva tekma," je dodal Sekulić.

Ko je prevzel funkcijo, je bila glavna naloga prav preboj na EuroBasket, potem pa je pred tremi leti Slovenijo uspešno vodil še v kvalifikacijah za olimpijske igre. Nato je bil selektor tudi na vseh treh velikih tekmovanjih. Jedro reprezentance je že vrsto let isto. Jasno je, da se največ pričakuje od najizkušenejših, kot so Jaka Blažič, Gregor Hrovat, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič in Mike Tobey, ki imajo v večini tudi najboljše sezone. Po sklenjenem dogovoru Evrolige in Fibe so na voljo tudi igralci iz Evrolige, kjer pa ima Slovenija le dva košarkarja. Selektor tako ne more računati le na tiste iz ZDA, v trenutni sestavi pa ima deveterico, ki je nastopila na lanskem svetovnem prvenstvu.

Skupina A, 1. krog, četrtek ob 18.00:
SLOVENIJA – UKRAJINA
Ob 20.15:
PORTUGALSKA – IZRAEL

2. krog, nedelja ob 18.00:
SLOVENIJA – IZRAEL
UKRAJINA – PORTUGALSKA

Naslednje tekme bodo novembra. Na evropsko prvenstvo se bodo uvrstile tri reprezentance iz te skupine.

Sorodna novica Blažič: Povezanost na tej ravni zelo pomembna, mi pa celo sezono nismo bili

Manjka seveda Luka Dončić, Sekulić pa se je odločil, da tokrat ne vpokliče Zorana Dragića, ki je bil še na SP-ju član prve peterke, in Gregorja Glasa, ki je pred letom dni v kvalifikacijah za SP v Kopru prav proti Izraelu prispeval 26 točk. "Vedno pravim, da v teh miniciklusih ni veliko časa za piljenje forme. Kjer lahko izbiramo igralce, se odločamo za tiste, ki so recimo v najboljšem ritmu, da od njih tudi največ dobimo. Naše vodilo je, da izberemo najboljšo mogočo reprezentanco, ki se bo zoperstavila dvema res močnima ekipama. Ni nobenih drugih motivov ali česar koli v ozadju," je pojasnil izbiro.

Sekulić je presodil, da sta košarkarja Cedevite Olimpije trenutno v preskromni formi, in je na položaja dve in tri vpoklical raje Miho Lapornika, ki igra v španski drugi ligi za Burgos, in Krkinega Leona Stergarja: "Ravno ta kratek čas za pripravo na tekmeca je tisto, kar je najtežje v teh kvalifikacijah. Poleg tega je še neznanka, saj ne vemo, v kakšni zasedbi bodo prišli. Je kar nekaj dejavnikov, ki nas postavljajo pred velik izziv. Neko jedro je, imamo pa določene spremembe prav s tem razlogom, ker verjamem, da so ti igralci, ki so tukaj, trenutno v najboljši formi."

Nekaj igralcev prihaja v dobri formi, med njimi je Nikolić, ki je vrhunsko odigral že svetovno prvenstvo, zelo učinkovit pa je tudi letos v francoskem prvenstvu. Za organizacijo igre bo skrbel skupaj z Žigo Samarjem, ki je imel veliko težav s poškodbo in je pred dnevi stopil na parket prvič po novembru: "S Samarjem sva bila na vezi. Je bil v trenažnem procesu, zdaj je tudi igral tekmo. Na tem položaju tudi nimamo velike izbire," je povedal Sekulić. "Nekateri igralci imajo dobre sezone, nakateri pa malce slabše. Na koncu ti, ki so tukaj, recimo da so v neki optimalni formi."

Hrovat: Z dvema zmagama želimo startati kvalifikacije

42. evropsko prvenstvo bo na sporedu med 27. avgustom in 14. septembrom 2025. Skupinski del bodo gostili Ciper (Limassol), Poljska (Katovice), Finska (Tampere) in Latvija (Riga), kjer se bo odvil tudi sklepni del prvenstva.

Mesto naturaliziranega košarkarja je znova zasedel Tobey, ki je odigral vsa tri velika tekmovanja, ko je Slovenijo vodil Sekulić. "Vedno je dilema, ampak na koncu tudi zdravstveni karton Margona ni najboljši, tako da je potem v bistvu niti ni bilo," je povedal selektor, ki je Jordana Morgana nekaj časa v tej sezoni treniral v Rusiji pri Lokomotivu, kjer pa se Američan s slovenskim potnim listom ni najbolje znašel in je medtem že prestopil v Grčijo k AEK-u: "Preprosto je bila njegova igra pod pričakovanji. Tudi sam se je tega zavedal. Poleg tega smo na njegovem položaju imeli dva mlada domača igralca, ki sta kazala res dobre igre. Tako je bilo potem njemu še težje. Mislim, da smo našli neki kompromis in je bilo za vse dobro."

Igramo nad pričakovanji. Mislim, da smo edina ekipa, ki je dvakrat premagala CSKA in Zenit. Lahko rečem, da igramo dobro košarko. Za zdaj smo uspešni, ampak najpomembnejši del sezone še prihaja in takrat se štejejo zmage in porazi.

O igrah svojega kluba Lokomotiv Kuban

Tobeyjeva minutaža pa je pri Zvezdi zelo omejena. Večkrat so se že pojavila vprašanja o njegovi prihodnosti v reprezentanci, Sekulić pa je ob tem le dejal: "Za zdaj konkretno še nismo nič govorili o naturalizaciji novega igralca, lahko pa se marsikaj zgodi. Tudi ne vemo, v kakšnem stanju bo oziroma tudi na kakšen način Mike vidi prihodnost. Kako se vidi v tej reprezentanci. Za zdaj je izrazil željo, da bi rad pomagal, videli pa bomo, kako bo v prihodnje. Moramo biti prepričani, da bomo imeli na voljo igralca, ki nam bo lahko pomagal v teh kvalifikacijah, ki bodo za nas zelo pomembne."

Sprememba je tudi v strokovnem štabu, saj v reprezentanci ni Daliborja Damjanovića, ki je bil od začetka Sekulićev pomočnik. Kranjčan je pred dvema mesecema na Madžarskem prevzel Kaposvari, s katerim je trenutno zelo uspešen. Kako bo v prihodnje, je selektor rekel, da o tem še ne razmišlja, saj je trenutno najpomembneje, da uspešno odigrajo kvalifikacije, potem pa se bodo odločili, kako naprej: "Ne moremo pričakovati, da so vsi vedno na voljo. Odločili smo se, kot smo se, torej da je štab malce okrnjen. Verjamem, da bomo tudi v tej zasedbi uspešni. Je v novem klubu, nova sredina in tam mu ni najlažje. Klub, v katerega je prišel, ni bil v najboljšem položaju. Sicer se je zdaj njegov položaj drastično popravil. Verjetno najbolj prav po njegovi zaslugi. Težko je potem nekomu, da skače sem in tja, še posebej, ko je na začetku."

Zbor košarkarjev v Kopru, nekateri med njimi igrajo zelo dobro
Sekulić: Z vsemi najboljšimi proti močnima ekipama Ukrajine in Izraela

Na seznamu so slovenski košarkarji, ki so bili v zadnjem letu na reprezentančnem seznamu, in najobetavnejši igralci, ki so že v članski kategoriji.


Košarkar (klub)TekmovanjeMin.TočkeSk.Pod.
Jaka Blažič (Cedevita Olimpija)

Pokal: Krka - Olimpija 86:87

Pokal: Helios - Olimpija 81:95

Pokal: Olimpija - Triglav 93:80

36

31

20

17 (1/2 za dve, 3/9 za tri)

10 (1/1 za dve, 2/9 za tri)

4 (2/5 za dve, 0/3 za tri)

4

4

3

1

9

3

Saša Ciani (Xavier Musketeers/ZDA, NCAA)

Seton Hall - Xavier 88:70

24

7 (3/6 za dve)

5

5

Vlatko Čančar (Denver Nuggets/ZDA, NBA)

zdravstvena odsotnost

Jakob Čebašek (Minsk/BLR)

/

Žiga Dimec (Anwil Wloclawek/POL)

Pokal: Anwil - Ostrow 85:94

Pokal: Anwil - Torun 90:89

11

15

2 (1/2 za dve)

6 (3/6 za dve)

2

7

0

0

Luka Dončić (Dallas Mavericks/ZDA, NBA)

Dallas - San Antonio 116:93

Dallas - Washington 112:104

31

37

27 (10/12 za dve, 1/8 za tri)

26 (4/9 za dve, 2/7 za tri)

9

11

8

15

Zoran Dragić (Cedevita Olimpija)

Pokal: Krka - Olimpija 86:87

Pokal: Helios - Olimpija 81:95

Pokal: Olimpija - Triglav 93:80

22

29

27

12 (4/9 za dve, 1/5 za tri)

6 (3/4 za dve, 0/6 za tri)

18 (6/7 za dve, 2/6 za tri)

3

7

9

2

3

1

Gregor Glas
(Cedevita Olimpija)

Pokal: Krka - Olimpija 86:87

Pokal: Helios - Olimpija 81:95

Pokal: Olimpija - Triglav 93:80

24

30

34

9 (0/3 za dve, 3/5 za tri)

28 (6/6 za dve, 5/7 za tri)

23 (6/11 za dve, 2/3 za tri)

3

4

4

3

1

3

Gregor Hrovat (JDA Dijon/FRA)

/

Urban Klavžar (Cantabria/ŠPA, 2. liga)

DP: Valladolid - Cantabria 84:79

19

5 (1/4 za dve, 0/2 za tri)

1

1

Aljaž Kunc (Twarde Pierniki Torun/POL)

Pokal: Anwil - Torun 90:89

26

9 (1/1 za dve, 1/3 za tri)

6

1

Miha Lapornik (Burgos SP/ŠPA, 2. liga)

DP: Burgos - Menorca 90:69

1915 (1/5 za dve, 3/4 za tri)

0

4

Jurij Macura (Krka)

Pokal: Krka - Olimpija 86:87

Pokal: Rogaška - Krka 72:85

DP: Krka - Helios 100:105

21

20

21

6 (3/4 za dve)

0 (0/2 za dve)

9 (4/7 za dve)

5

6

5

0

0

0

Tibor Mirtič (Kansai Helios)

Pokal: Helios - Olimpija 81:95

DP: Krka - Helios 100:105

25

37

6 (1/5 za dve, 1/2 za tri)

11 (4/11 za dve, 0/2 za tri)

4

8

1

1

Jordan Morgan (AEK Atene/GRČ)

Pokal: Panathinaikos - AEK 79:72

11

2 (1/1 za dve)

0

0

Edo Murić (Cedevita Olimpija)
zdravstvena odsotnostAleksej Nikolić (Chalon-Sur-Saone/FRA)

/Bine Prepelič (Spirou Charleroi/BEL)

BNXT: Charleroi - Aalst 75:68

29

13 (1/2 za dve, 3/7 za tri)

7

0

Klemen Prepelič (Galatasaray/TUR)

Pokal: Karšiyaka - Gala 88:72

29

19 (1/3 za dve, 3/9 za tri)

2

7

Matic Rebec (FMP/SRB)

Pokal: Zvezda - FMP 80:75

25

8 (1/2 za dve, 2/7 za tri)

3

3

Žiga Samar (Alba Berlin/NEM)

Pokal: Alba - Ulm 79:87

DP: Alba - Göttingen 108:85

/

16

/

2 (1/2 za dve, 0/1 za tri)

/

1

/

6

Leon Stergar (Krka)

Pokal: Krka - Olimpija 86:87

Pokal: Rogaška - Krka 72:85

DP: Krka - Helios 100:105

27

24

18

6 (1/4 za dve, 0/1 za tri)

6 (3/6 za dve)

6 (1/4 za dve, 0/2 za tri)

3

2

2

6

2

3

Luka Ščuka (Cedevita Olimpija)

Pokal: Krka - Olimpija 86:87

Pokal: Helios - Olimpija 81:95

Pokal: Olimpija - Triglav 93:80

/

27

17

/

14 (1/3 za dve, 4/5 za tri)

0 (0/1 za tri)

/

7

5

/

2

2

Mike Tobey (Crvena zvezda/SRB)

Pokal: Zvezda - Partizan 85:79

Pokal: Čačak 94 - Zvezda 52:87

Pokal: Zvezda - FMP 80:75

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

/

Jan Vide (UCLA Bruins/ZDA, NCAA)

UCLA - Utah 69:70

UCLA - Colorado 64:60

6

/

0 (0/1 za dve)

/

1

/

0

/

Petar Vujačić (Zadar/HRV)

Pokal: Cibona - Zadar 68:80

Pokal: Cedevita - Zadar 72:83

Pokal: Zadar - Split 80:73

4

1

2

0 (0/2 za tri)

0

0 (0/1 za tri)

0

0

0

1

0

1