Luka Dončić in Kristaps Porzingis bosta postala soigralca. Foto: Reuters
Luka Dončić in Kristaps Porzingis bosta postala soigralca. Foto: Reuters
Sorodna novica Porzingis po nori Dončićevi trojki: Ta fant je neverjeten!

Kot poroča odlično informirani ESPN-ov novinar Adam Wojnarowski, bodo iz New Yorka v Dallas odšli Porzingis, Trey Burke, Courtney Lee in Tim Hardaway Jr., v nasprotno smer pa se seli trojica začetne peterke Mavsov Wesley Matthews, Dennis Smith Jr. in DeAndre Jordan. V posel naj bi bila vključena še dva prihodnja izbora Dallasa v prvi rundi drafta. New York naj bi najprej poklical v New Orleans in skušal Porzingisa zamenjati za prav tako nezadovoljnega Anthonyja Davisa, a Pelikanov ta posel ni zanimal.

Kljub višini izvrsten strelec z razdalje
23-letni in 221 centimetrov visoki latvijski orjak po težki poškodbi kolena že skoraj eno leto ni igral. Brez Porzingisa se Knicks niso znašli. Trenutno so najslabša ekipa lige, na 50 tekmah pa so vknjižili le deset zmag. Latvijec je lani pred poškodbo dosegal kar 22,7 točke na tekmo, dodajal pa je še 6,6 skoka in 2,4 blokade. Za svojo višino je izjemno gibljiv, prav tako pa ima odličen met z razdalje.

Kristapsa Porzingisa so večkrat primerjali z Dirkom Nowitzkim, odlična košarkarja pa sta med poletjem v preteklosti že skupaj trenirala.  Foto: Reuters
Kristapsa Porzingisa so večkrat primerjali z Dirkom Nowitzkim, odlična košarkarja pa sta med poletjem v preteklosti že skupaj trenirala. Foto: Reuters

Porzingis, ki je po težki poškodbi sicer že začel trenirati, se je skupaj s svojim bratom Janisom, ki je tudi njegov agent, sestal z vodstvom moštva. Prvi zvezdnik slovite franšize naj bi bil nezadovoljen nad trenutnimi rezultati ekipe, hkrati pa dvomi tudi o svetli prihodnosti ekipe iz velikega jabolka.

Porzingisa primerjali z Nowitzkim
Ko je bil leta 2015 Porz na draftu izbran kot četrti, se je moral soočati s številnimi kritiki in dvomljivci, ki pa jim je izvrstni Latvijec hitro zaprl usta in postal ljubljenec newyorških navijačev. Navduševal je z meti s praktično katerega koli položaja na parketu, tudi z velike razdalje, z izvrstnimi blokadami in številnimi atraktivnimi zabijanji prek nasprotnikovih visokih igralcev, ko je popravljal zgrešene mete soigralcev.

Porzingis, ki so ga večkrat primerjali z najboljšim košarkarjem Dallasa vseh časov, Dirkom Nowitzkim, je pred tem že večkrat z izbranimi besedami govoril o Dončiću. Nepozaben je njun dvoboj z EuroBasketa, ko sta se v lepotici prvenstva Slovenija in Latvija pomerili v četrtfinalu. Vrsta Igorja Kokoškova je slavila s 103:97, Porzingis je dal 34 točk, Dončić pa 27. Slovenski mladenič je izvrstno 'napadal' največjo latvijsko nevarnost in izsiljeval njegove osebne napake, ko je imel Porzingis z njimi težave.

Sorodna novica Z Luko Dončićem postavljeni temelji za svetlo prihodnost Dallasa

Dončić je seveda prvi strelec Dallasa, ki pa ga s to menjavo zapuščajo tretji, četrti in peti strelec. V Teksasu je bilo sicer v zadnjem času veliko govora o poletni tržnici, kjer bodo Mavericks imeli kar nekaj možnosti. Matthewsu in Jordanu se letos izteka pogodba, hkrati pa v Dallasu menijo, da bi morala njuni mesti zasesti boljši strelec z razdalje oziroma center, ki je kakovostnejši v napadu.

Sorodna novica 221 cm visoki Porzingis – udarna sila v napadu in glavna ovira pred obročem

Hardaway najboljši strelec New Yorka
Jasno je, da bodo ekipo zgradili oziroma jo gradijo okoli slovenskega zvezdnika, ki je v treh mesecih postal ključni mož ekipe in je obenem tudi prevzel vajeti igre v svoje roke. Zato so se v Dallasu pripravljeni odreči Smithu Jr., ki igra svojo drugo sezono in je bil pred tem prvi organizator igre moštva. Zdaj je ta vloga rezervirana za Luko.

Medtem ko Porzingis letos še ni igral in je Lee nastopil le na 12 tekmah, pa je Hardaway Jr., sin nekoč izvrstnega organizatorja igre Miamija in Golden Stata, ki je v karieri oblekel tudi dres Dallasa, prvi strelec New Yorka. V povprečju 26-letni košarkar daje nekaj več kot 19 točk na srečanje. Burke v povprečju dosega nekaj manj kot 12 točk.