Emir Preldžić slovenskega dresa ne bo mogel zamenjati za dres Bosne in Hercegovine, kjer je bil rojen in za katero bi zdaj rad igral. Foto: Reuters
Emir Preldžić slovenskega dresa ne bo mogel zamenjati za dres Bosne in Hercegovine, kjer je bil rojen in za katero bi zdaj rad igral. Foto: Reuters
Kako se bo razpletel primer Preldžić?

Sprememba bi bila prvovrstni precedens v svetovni košarki, saj je Preldžić igral v slovenski reprezentanci na evropskih prvenstvih mlajših kategorij in bil tudi del članske reprezentance na kvalifikacijah za OI 2008.

Mednarodna košarkarska zveza je v dokumentu, ki je prispel na Košarkarsko zvezo Slovenije, dala jasno in nedvoumno vedeti, da Preldžić lahko igra samo za slovensko reprezentanco.

22-letni naturalizirani Slovenec, ki zadnji dve leti navdušuje v dresu turškega Fenerbahčeja, se je znašel tako na reprezentančnem spisku Slovenije kot Bosne in Hercegovine. Vpoklicati ga želita tako Jure Zdovc za evropsko prvenstvo na Poljskem kot Mensur Bajramović za kvalifikacije za zadnjo vstopnico za Eurobasket, sam pa je želel zaigrati za BiH. V Žepći rojeni košarkar se sicer letos poleti ne bo mogel odzvati pripravam nobene reprezentance, ker ima težave s poškodbami in mora počivati.

Matej Avanzo, vodja članskih reprezentanc: "Poteza Fibe je taka, kot smo jo pričakovali, saj bi po veljavnih predpisih vsako drugačno ravnanje Mednarodne košarkarske zveze bilo najmanj izjemno nenavadno. Emir Preldžić je namreč igral tako za slovensko reprezentanco mlajših članov do 20 let na evropskih prvenstvih v letih 2006 in 2007, kakor tudi lani na kvalifikacijah moške članske izbrane vrste za preboj na OI, pravila Fibe pa jasno določajo, da je košarkarsko državljanstvo z izjemo izrednih primerov košarkarsko razvijajočih se držav - kot primer je tu Fiba navedla Afriko - nemogoče spremeniti, ko posameznik ali posameznica za neko državo zaigrata po tem, ko dopolnita 17 let. Zdaj je torej jasno, da Preldžić lahko igra le za slovensko reprezentanco, kar potrjuje pravilnost ravnanja Košarkarske zveze Slovenije pri tem primeru."

Kako se bo razpletel primer Preldžić?