Klemen Prepelič je za Olimpijo že igral v sezonah 2012/13 in 2014/15. Foto: www.alesfevzer.com
Klemen Prepelič je za Olimpijo že igral v sezonah 2012/13 in 2014/15. Foto: www.alesfevzer.com

Po slabem začetku sezone se je v zmajevem gnezdu zgodil prvi kadrovski popravek. Ljubljansko zasedbo je okrepil Prepelič, ki je dve leti že nosil dres najuspešnejšega slovenskega kluba. 31-letni reprezentant je zadnjih pet let preživel v Španiji. Nazadnje je bil član Valencie, kjer pa po dobrih igrah predtem zadnja sezona ni bila uspešna. Poleti je odigral dobro svetovno prvenstvo, toda na njegov naslov ni priromala ponudba, ki bi ga zadovoljila. Tako je bil do 23. oktobra brez delodajalca, s Cedevito Olimpijo pa je podpisal dvomesečno pogodbo.

Če bo možnost, bi se rad vrnil v Evroligo

Bistričan ne skriva višjih ambicij, kot je igranje na ravni, kjer je trenutno slovenski prvak. Še vedno razmišlja o Evroligi, vseeno pa ne izključuje pa možnosti, da bi ostal v Ljubljani in sezono zaključil v dresu Olimpije, kar pa bo za klub vendarle kar konkreten finančni zalogaj: "Pogrešal sem občutek tekmovalnosti. Od zadnje tekme je minilo 45 dni. Hvaležen sem klubu, da smo našli skupni jezik, da se je potrudil in me pripeljal v svoje vrste, pa tudi če le za dva meseca. Sezona je v polnem teku. Ni veliko časa za prilagoditev, verjamem pa, da bom s svojimi izkušnjami in kakovostjo pripomogel že na tekmi proti Prometeju."

"Vem, da ta dogovor za klub predstavlja nek zalogaj. Obe strani smo šli v neke kompromise. Ne skrivam želje, da bi še igral v Evroligi. Zato sem temu primerno dolgo čakal, po drugi strani pa je to domač klub. Živim deset minut stran. Imam otroka v vrtcu, drugi je na poti v vrtec in lepo je biti doma po toliko časa. Po drugi strani imam 31 let in je pred mano še veliko košarke. Če bo možnost, bi šel stopničko višje. Če pa klub najde sredstva, obstaja tudi želja, da bi tu ostal dlje časa. Ne zapiram teh vrat," je dodal Prepelič.

Klub je organiziran na vrhunski ravni. Popolnoma primerljivo z Evroligo. Z izjemo denarja ni razlike z Valencio. Ne bom govoril za Real Madrid, ki je najbolj organiziran v Evropi. Všečen je pristop vodilnih in ljudi iz ozadja. Vsi so pripravljeni priskočiti na pomoč v vsakem trenutku. Manjka le rezultat. Prišel sem z željo, da se to spremeni.

Klemen Prepelič

Prvič je k Olimpiji prišel pred 11 leti, potem ko je nase opozoril pri Heliosu. Po sezoni pri turškem Banvitu se je vrnil v mesto zmaja, kjer je pred vnovičnem odhodu v tujino odigral še eno sezono. Nemčija in Francija sta bili naslednji postaji, dokler ga ni pred petimi leti v svoje vrste zvabil veliki Real Madrid, kjer je odigral eno sezono, eno pa je bil posojen Joventutu in bil tedaj prvi strelec španske lige. Zadnja tri leta je preživel v Valencii, kjer je zelo dobro začel, minula sezona pa se, kot že zapisano, ni izšla po željah.

Skušal bo biti vokalni vodja zmajev

Po njenem koncu se je posvetil individualni pripravi, kar se je poznalo med reprezentančno akcijo. Na svetovnem prvenstvu je bil drugi slovenski strelec, že med turnirjem pa je dejal, da bi lahko kaj kmalu razkril ime svojega novega kluba. Tedaj je bil najbolj konkreten ruski Lokomotiv, ki ga vodi selektor Aleksander Sekulić. Toda niso se dogovorili, na mizi je imel še nekaj ponudb, ki pa ga za zdaj niso prepričale: "Ni skrivnost, da jih je nekaj bilo. Lokomotiv in Budućnost sta bila v igri, a enostavno me finančno nista ponudbi zadovoljili, da bi šel z dvema otrokoma v neke nove avanture. Po drugi strani sem se v zadnjih dneh pogovarjal s Panathinaikosom in Fenerbahčejem, a ni prišlo do ponudb. Rekel sem si, da ne bom več čakal. Želim igrati košarko in hvaležen sem, da sem dobil ponudbo Olimpije."

"Pripravljen sem na kakršno koli vlogo. Mislim, da je kristalno jasno, kaj primanjkuje – kreacija. V tej igri imam dovolj izkušenj in kakovosti, da prinesem določene stvari ekipi," je dejal Prepelič. Foto: www.alesfevzer.com

Treniral je s Heliosom, bil pa je prisoten tudi na domačih tekmah zmajev, ki jim na začetku sezone ne gre po načrtih: "Nedvomno atletskih sposobnosti ekipi ne manjka. Ima veliko individualne kakovosti in talenta, nekaj pa zagotovo manjka. Sem premalo časa tu, da bi dajal neke zaključke, tudi nisem poklican za to. Sem igralec in ne strokovni komentator ali trener. Ne bi se spuščal v to. Fantje so mladi, ekipa pa ima ogromno prostora za napredek. V teh dveh treningih sem videl, da so željni učenja in poslušni. Mogoče je manjkal nek glas, ki bi jih vodil in jim znal povedati, da se košarka ne igra šablonsko. Skušal bom biti vokalni vodja. Zavedam se, da je sezona v teku in moram še spoznati vse principe, akcije, obrambne zadeve … Tudi zame ni preprosto. Zavedam se, kakšen je izziv in da imajo navijači določena pričakovanja od mene. Če ne bi bil samozavesten in verjel, da lahko obrnemo krivuljo navzgor, se ne bi spuščal v to."

Bo Armand zapustil Ljubljano?

V igri Ljubljančanov je trenutno kar nekaj pomanjkljivosti. Veliko težav je pri organizaciji igre, saj imajo na tem položaju le Justina Cobbsa, ki je sicer najboljši strelec slovenskih prvakov. Zaradi poškodbe bo vsaj do decembra odsoten Nikola Radičević, vrzel ob odsotnosti srbskega 'playa' pa je skušal zapolniti Armand. Toda Američan, ki je bil pripeljan kot pomembna okrepitev, je na uvode sezone razočaral. Ni bil ne dostojna zamenjava na položaju ena, ne zanesljiv strelec z razdalje, kar naj bi bilo njegovo močno orožje, hkrati pa je bila na nizki ravni tudi njegova obramba. Ni presenetljivo, da je njegova prihodnost v Stožicah pod velikim vprašajem. Za zdaj sicer ni še nič odločenega, zagotovo pa ne bo igral proti Prometeju.

Prometej je zelo solidna ekipa. Ima nadarjene branilce in dva ogromna centra. Pod našim košem bomo morali dobro zapirati in dobiti boj za skok. Poskušati bomo morali igrati hitro, ker sta centra malce počasnejša. Energija in potrpežljivost ne smeta biti vprašljivi. Lahko je to trenutke, da se rezultatska krivulja obrne navzgor.

Klemen Prepelič o tekmi s Prometejem

"Fizično sem pripravljen. Ne sicer še na 40 minut oziroma na odgovornost, ki jo bom verjetno prevzemal v dveh ali treh tednih. Toda rezultat ne čaka. Igralci potrebujejo samozavest, ki pride z zmagami. Sem na voljo za kar koli trener potrebuje, da se krivulja dvigne navzgor. Da se bo v Ljubljani v prvi vrsti igrala všečna košarka, ki pa tudi prinaša rezultat. Pogovarjali smo se, da po poškodbi Nikole manjka drugi organizator igre. Predvsem kreator, ki bo povezal ekipo. Cobbs je vrhunski strelec in te kakovosti se ne sme jemati. Tega se zavedam. Igral bom na položajih ena in dva, kar koli ekipa potrebuje v določenem trenutku. To ni zame nič novega. V karieri sem igral na obeh položajih. Skoraj sem že spoznal napadalni sistem, ki mi je, lahko rečem, pisan na kožo. Veliko je "pick and roll" igre, v kateri najbolj uživam. Rad kreiram za druge. Vedno pravim, da podaja razveseli dva, koš pa le enega. Fantje so dobri, po mojem mnenju le malce pretihi. Verjamem, da se bomo dobro ujeli," je o svoji vlogi še dodal Prepelič.

Prepelič v stikih tudi s Panathinaikosom in Fenerjem, naposled pristal pri Olimpiji
Ilievski: Nisem zadovoljen, veliko je rezerv in preveč nihanj