Sani Bečirović je lani končal izjemno uspešno igralsko kariero. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić
Sani Bečirović je lani končal izjemno uspešno igralsko kariero. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Užbinec je vlogo direktorja v KK Cedevita Zagreb opravljal že od leta 2015. "Še pred nastopom profesionalne funkcije v KK Cedevita Zagreb je s prizadevnostjo razvijal klub, z največjim fokusom na mlajše kategorije in košarkarsko šolo, ki danes združuje več kot tisoč otrok. Kot glavni direktor kluba je omogočil vse potrebne organizacijske predpogoje za športne uspehe, ki so sledili. Pri tem se je naslanjal na klubsko tradicijo in ambicijo 'fair-playa' ter poslovanja. Davor Užbinec je eden izmed najzaslužnejših za izjemen ugled, ki ga KK Cedevita Zagreb uživa v mednarodnih in evropskih okvirjih," so zapisali v sporočilu za javnost.

Bečirović je eden izmed najboljših slovenskih košarkarjev vseh časov. Vrhunec kariere je dosegel kot igralec Panathinaikosa, s katerim je osvojil tudi naslov prvaka Evrolige. Barve Slovenije je kot član reprezentance zastopal na treh evropskih prvenstvih ter na dveh svetovnih prvenstvih. V kategoriji U-20 je leta 2000 s slovensko reprezentanco osvojil zlato medaljo na evropskem prvenstvu. Preizkusil se je tudi v vlogi pomočnika glavnega trenerja pri Panathinaikosu. Po koncu profesionalne igralske in trenerske kariere se je posvetil razvoju mladih košarkarjev ter zastopanju profesionalnih igralcev.

Bečirović: Odločitev je bila lahka, verjamem v to zgodbo
"Vrniti se v Ljubljano je kot priti domov. Če sem morda odšel še kot otrok, se vračam modrejši, bogatejši z izkušnjami evropskega igralca, pomočnika trenerja, zastopnika profesionalnih igralcev in mentorja. Odločitev, da sprejmem mesto športnega direktorja v bistvu res ni bila težka. Ker verjamem v zgodbo, verjamem v to ekipo in verjamem, da bom s svojim znanjem doprinesel, da bomo postavili nove mejnike regionalne košarke. Tu imamo res priložnost, da naredimo nekaj izjemnega. In vem, da nam lahko s skupnim, ekipnim delom to uspe. Kaj zmore ekipa, ki kot eno diha med seboj, z navijači, z vodstvom, s podporniki, z mediji, so dokazale že številne ekipe. Želim si, da v Stožicah, v novem klubu KK Cedevita Olimpija Ljubljana ponovno nastane tista električna energija, ki nam vsem da poleta. Veselim se trdega dela in srca," je vtise strnil Bečirović.

Užbinec se zaveda, da ga čaka trdo delo: "Prepričan sem, da lahko skupaj košarko v Ljubljani vrnemo v sam vrh regionalne in evropske košarke. Ta naloga ni enostavna, pa vendar je vznemirljiva in realistična, saj vemo, da imamo vse predpogoje, da v naslednjih sezonah lahko postopno, a zanesljivo napredujemo proti temu cilju."

Pogovori z igralci že potekajo
Glavni direktor in športni direktor bosta upravnemu odboru novega kluba Cedevita Olimpija Ljubljana predlagala tudi novega glavnega trenerja. Temu bo sledil podpis pogodb z izbranimi igralci, s katerimi sicer že potekajo pogovori, sporočajo iz kluba, ki naj bi se uradno združil konec julija.