David Blatt je maja 2014 z Maccabijem osvojil Evroligo, 20. junija 2014 pa je nato postal glavni trener Clevelanda. Foto: EPA
David Blatt je maja 2014 z Maccabijem osvojil Evroligo, 20. junija 2014 pa je nato postal glavni trener Clevelanda. Foto: EPA


Cleveland ima po polovici rednega dela 30 zmag in le 11 porazov, prepričljivo je v vodstvu na Vzhodu in težko je verjeti, da tudi letos ne bi zaigral v finalu Lige NBA. Izjemno presenetljivo odločitev je sprejel generalni menedžer David Griffin, ki se po poročanju ameriških medijev ni posvetoval z glavnim zvezdnikom moštva LeBronom Jamesom.
V ponedeljek je Blatt doživel grenak poraz v Quickem Loans Areni, v ponovitvi lanskega finala je Golden State razbil Cleveland kar za 34 točk (98:132). V sredo so Cavsi slavili v Brooklynu (78:91), v četrtek pa so doma odpravili LA Clipperse s 115:102. Prav nič ni kazalo na to, da bo Blatt odpuščen. V zadnjih dveh sezonah je dobil 68 odstotkov tekem (83 zmag in 40 porazov). le Golden State, San Antonio in Atlanta so bili boljši.
Nekdanji stateg Maccabija je prvi trener v zgodovini Ligi NBA (v sezoni 1970/71 so uvedli dve konferenci), ki je bil odpuščen, potem ko je bila njegova ekipa na prvem mestu konference.
Lue prvič v vlogi glavnega trenerja
38-letni Lue je med letoma 1998 in 2009 igral v Ligi NBA za LA Lakerse, Washington, Orlando, Houston, Atlanto, Dallas in Milwaukee. Pomočnik glavnega trenerja je bil pri Bostonu, LA Clippersih in od 23. junija 2014 še v Clevelandu. Že dlje časa se je govorilo, da vsi glavni zvezdniki (poleg Jamesa tudi Kevin Love in Kyrie Irving) najbolj zaupajo prav njemu. Podpisal je triletno pogodbo na mestu glavnega trenerja. Debitiral bo na domači tekmi proti Chicagu v soboto zvečer.