V Ligi prvakov in Ligi ABA je Olimpija na 32 tekmah vknjižila skupaj le šest zmag. Foto: www.alesfevzer.com
V Ligi prvakov in Ligi ABA je Olimpija na 32 tekmah vknjižila skupaj le šest zmag. Foto: www.alesfevzer.com

"Žal mi je, da je dvorana prazna. To je velik klub, ki ima izjemno tradicijo. Žal mi je, da ni takega vzdušja, kot je vedno bilo, ko sem v preteklosti prihajal v Ljubljano. Ima pa Olimpija izredno nadarjeno ekipo, ki mi je res zelo všeč. Odlična je, a za ustvarjanje velikega moštva sta potrebna čas in potrpljenje," je po zadnjem obračunu v Stožicah povedal trener Bešiktaša Duško Ivanović, ki je s carigrajskim klubom poskrbel, da so zmaji v Fibini Ligi prvakov celo ostali brez domače zmage (75:81). Črnogorec, nekdaj izvrstni ostrostrelec, zdaj pa priznani evropski trener, je obenem zanikal, da bi bil pred sezono v povezavi s trenerskim mestom v Ljubljani, kakršna je bila informacija, ki je prišla do medijev.

Znova ista zgodba, kot že na toliko tekmah do zdaj. Nasprotnik je vodil, mi smo ga lovili, ujeli in bili enakovredni, nato pa napravili ključne napake v odločilnih trenutkih, kar smo videli že stokrat v tej sezoni. Izkušena ekipa, kot je Bešiktaš, to izkoristi. Tekma je bila za nas zahtevna, saj smo znova igrali z novo postavo, z novim igralcem, brez dveh organizatorjev igre, brez Lorbka … Pestijo nas poškodbe in bolezni. Bliža se ključna tekma v Ligi ABA z Igokeo, zato smo tudi bili previdni pri razporejanju minutaže.

Saša Nikitović po tekmi

Da prosijo za potrpljenje, so pred sezono poudarjali tudi pri Olimpiji, a obenem je vodstvo kluba na čelu z Romanom Liscem na glamurozni predstavitvi ekipe napovedalo konkretne cilje in predvsem atraktivne predstave – če uporabimo besede direktorja – "najbolj nadarjene ekipe v Evropi". Kmalu se je izkazalo, da so bile kadrovske poteze Lisca povsem zgrešene, saj se je stoženska barka hitro znašla v nemirnih vodah in po seriji porazov kmalu začela toniti. Lani je v Ligi prvakov Olimpija vknjižila štiri zmage, pa seveda sezone niso ocenili za uspešno. Predtem je v prvi izvedbi tega tekmovanja, ki na evropskem zemljevidu sodi v tretji kakovostni rang, Helios zmagal dvakrat.

Krčevit boj za obstanek v Ligi ABA
Letos so si zmaji za cilj zastavili preboj v drugi krog, od česar pa so bili močno oddaljeni. Le ena zmaga je poskrbela za še dodatno razprodajo s slabimi evropskimi rezultati v zadnjem desetletju (izjema je sezona Jureta Zdovca 2010/2011) močno načetega ugleda, ki si ga je Olimpija zgradila v preteklosti, ko je Ljubljana predstavljala eno najtežjih gostovanj za velikane stare celine. Zdaj slovensko prestolnico z zmagami zapuščajo neuveljavljena evropska imena, kot so Oostende, Promitheas, Bayreuth …

Podobno je tudi v Ligi ABA, kjer naj bi bili po poletnih napovedih v zgornji polovici lestvice, želja pa je bila celo boj za prvo četverico. Te želje so bile bolj sanje, saj je Olimpija skupaj s še drugim slovenskim predstavnikom v regionalnem tekmovanju, Krko, prikovana na dno in se krčevito bori za obstanek. V Ligo ABA 2 neposredno namreč potuje zadnji iz prvega razreda Jadrana, predzadnji pa bo odigral kvalifikacijski dvoboj s podprvakom druge lige. Do konca so še štirje krogi in zato bo vsak dvoboj – Olimpijo čakajo še Igokea, FMP, Cedevita in Krka – ključnega pomena.

"Seveda bo zdaj veliko lažje. Do srečanja z Igokeo sicer nimamo časa, da kar koli naredimo. Potem sledi pokal, zatem pa Fibino okno, ko bomo lahko naredili tisto, kar prej mesec dni nismo. V 40 dneh smo odigrali 20 tekem. Tega ni naredilo nobeno drugo moštvo v Evropi. V zadnjem mesecu smo imeli lahko le dva treninga pet na pet. Nimamo časa za dvig forme s treningi, da bi potem to pokazali na tekmah. Preprosto skušamo preživeti od tekme do tekme. Forma pada in raste glede na regeneracijo. Ob naši največji utrujenosti so prišle najpomembnejše tekme. Kot pravimo, je bilo zdaj glavno, da preživimo," je naporen ritem poudaril Saša Nikitović, ki je novembra zamenjal Zorana Martića.

Ena redkih pozitivnih stvari v tej sezoni je zelo nadarjeni Luka Šamanić, ki lepo napreduje. Foto: www.alesfevzer.com
Ena redkih pozitivnih stvari v tej sezoni je zelo nadarjeni Luka Šamanić, ki lepo napreduje. Foto: www.alesfevzer.com

Prav proti Bešiktašu v Carigradu je srbski trener prvič vodil zmaje. Sprva se je zdelo, da bo sprememba imela pozitiven učinek, a se je kmalu ljubljanska agonija nadaljevala in premika na bolje ni bilo. V tej sezoni so ob enem uspehu v Ligi prvakov zmaji v Ligi ABA na 18 tekmah vknjižili le skromnih pet zmag, v državnem prvenstvu so na 16 tekmah slavili devetkrat, ob tem pa so klonili še v superpokalu in se namučili v četrtfinalu pokala z Rogaško.

Ob res zahtevnem ritmu so se hitro poznale zgrešene kadrovske poteze vodstva na čelu z Liscem. Ekipa je bila slabo in nepremišljeno sestavljena. Res je, da se razvijajo nekateri nadarjeni košarkarji. Izstopa Luka Šamanić, ki sodi med najbolj nadarjene evropske košarkarje generacije, toda tudi teh mladih je nekoliko preveč, predvsem pa nimajo ustreznih starejših mentorjev. Olimpija nima pravih nosilcev igre oziroma ti, ki naj bi to bili, niso dovolj kakovostni. Ekipa je dražja kot na primer lanska, slika na parketu pa je bistveno slabša. Kopičenje igralcev, ki kakovostno ne sodijo na raven, na katero bi zmaji radi prišli, je bila napačna odločitev vodstva, ki se je prepozno odločilo tudi za t. i. zgodbo dveh moštev. Zdaj imajo v Ljubljani dva trenerja, štiri pomočnike in skupaj z mladincema, ki igrata v državnem prvenstvu, kar 22 igralcev.

V državnem prvenstvu izpolnili kvoto tujcev
Govorilo se je o številnih precej zvenečih slovenskih imenih, ki bi bili tudi vaba za gledalce, ki jih je v Stožicah res le še peščica, a so vsi morebitni prihodi v zmajevo gnezdo – izjema je Domen Lorbek – iz različnih razlogov padli v vodo, kar je dodaten poraz vodstva kluba. Odločitve, ki jih je sprejemalo, so bile brez repa in glave, saj je Olimpija ob visokih ciljih v sezono vstopila brez pravega organizatorja igre, vsem pa je jasno, da je prav kakovosten 'play', okoli katerega se vrti igra, osnova za uspeh v košarki. Vmes se sicer ni izšla zgodba s Scottijem Reynoldsom, rešitev pa naj bi bil zdaj v državnem prvenstvu in pokalu Boban Tomić, v Ligi ABA pa Nenad Miljenović, ki je nekoč veliko obetal in se je pred težko poškodbo tudi preizkusil v močnih evropskih ligah.

Lestvica:                          
VIRTUS BOLOGNA          14 10  4 24
BEŠIKTAŠ                14  9  5 23
NEPTUNAS                14  8  6 22
PROMITHEAS PATRAS       14  8  6 22
-----------------------------------
STRASBOURG              14  8  6 22
OOSTENDE                14  7  7 21
BAYREUTH                14  5  9 19
PETROL OLIMPIJA         14  1 13 15

Toda srbski košarkar bo pomagal le v Jadranski ligi, saj je Olimpija pri registraciji v slovenskih tekmovanjih že izpolnila kvoto tujcev. Še ena nespametna poteza vodstva, ki bo imela posledice. Lisac je na primer lani za drugi del sezone pripeljal izvrstnega Mitcha McCarrona, ki naj bi bil po njegovih besedah tudi letos pripravljen izpeljati takšno zgodbo, a administrativne napake ljubljanskega vodstva tega ne dopuščajo. Tako kot s priznanimi slovenskimi imeni bo ostalo le pri besedah.

Olimpija je v obeh mednarodnih tekmovanjih močno zaostala za pričakovanji in cilji. Če ji v preostalih tekmovanjih uspe izpolniti napovedi, bo sezona lahko označena z oceno zadostno, a črn scenarij, ki je predvsem odvisen od razpleta Lige ABA, se glede na predstave v zadnjem času zdi povsem realen …