Aleksandar Lazić je bil mož odločitve na prvem medsebojnem dvoboju v tej sezoni Lige ABA. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksandar Lazić je bil mož odločitve na prvem medsebojnem dvoboju v tej sezoni Lige ABA. Foto: www.alesfevzer.com

V kako skromnem stanju je slovenska klubska košarka, dokazujejo izidi slovenskih ekip v mednarodnih tekmovanjih. V regionalni ligi sta edina slovenska kluba prikovana na dno in eden od njiju bo neposredno zapustil tekmovanje. Do zdaj so Novomeščani in Ljubljančani zmagali po vsega šestkrat. Trenutno so na lestvici višje zmaji, ki imajo sicer tudi precej boljšo razliko v koših. Dobili so namreč medsebojni obračun decembra v Tivoliju, ko so bili boljši za točko. Toda vse to je nepomembno, jasno je, da je obračun v Leonu Štuklju za obe moštvu za 'biti ali ne biti'.

Sorodna novica Namesto gradnje "evropske" Olimpije polom na Jadranu?

Tako kakršnih koli kalkulacij ni. Tekma je enaka finalu. Razlika je le v tem, da Olimpija v primeru zmage zagotovo ostaja v jadranski druščini, Krka pa bo na obračunu Igokee in Zadra stiskala pesti za gostitelje, saj ima namreč z dalmatinskimi košarkarji boljši medsebojni izkupiček in bi jih ob njihovem porazu ter seveda ob svoji zmagi prehitela, predstavnik Bosne in Hercegovine pa je letos dvakrat premagal dolenjsko zasedbo. Če bi slavil Zadar, bi Krka z zmago morala v dodatne kvalifikacije s podprvakom Lige ABA 2. Olimpija ima boljši medsebojni izid z obema omenjenima moštvoma in bo v primeru zmage zasedla deseto mesto.

V predzadnjem krogu obe izgubili za 28
Pred dvema tednoma je Krka z veliko zmago nad Cedevito ujela Olimpijo, ki je v Beogradu proti FMP-ju zapravila priložnost, da si že zagotovi obstanek. Sta pa v predzadnjem krogu obe doživeli visoka poraza proti zagrebškima ekipama. Krka je po izjemno slabem drugem polčasu za 28 točk klonila pred Cibono, Olimpija pa je bila z enako razliko nemočna proti Cedeviti. Med tednom sta potem za nekoliko boljšo popotnico vknjižili zanesljivi zmagi v Ligi Nova KBM za prvaka.

Lahko Jure Zdovc reši Olimpijo velikega neuspeha? Foto: www.alesfevzer.com
Lahko Jure Zdovc reši Olimpijo velikega neuspeha? Foto: www.alesfevzer.com

Tako za Krko kot za Olimpijo bi izpad pomenil velik neuspeh. V Ljubljani je vodstvo kluba pred sezono razkrilo visoke ambicije, toda zasedba iz zmajevega gnezda, ki še zdaleč ni dovolj kakovostna za izpolnitev teh velikih pričakovanj, je sezono do zdaj odigrala zelo slabo in močno zaostala za vsemi zastavljenimi cilji. Zares izjemno slabo situacijo skuša pred popolno katastrofo rešiti Jure Zdovc, ki je zadnji z Olimpijo dosegal odmevne rezultate na Jadranu in v Ligi ABA.

V premierni sezoni Lige ABA je ljubljanska vrsta osvojila naslov. Tedaj je lovoriko kot kapetan dvignil Zdovc. Najtrofejnejši slovenski košarkar je bil nato zelo blizu trofeje tudi v trenerski vlogi. Najprej je zmaje popeljal na zaključni turnir v Zagreb v sezoni 2009/10, naslednje leto, ko je izvrstno Olimpijo vodil tudi v Evroligi, pa je v novi stoženski dvorani zaigrala v finalu. Tedaj sta s Krko še krojili vrh Jadrana, ko sta redni del zaključili na drugem in tretjem mestu, v polfinalu pa je bila boljša Olimpija. V finalu je morala po številnih sodniških napakah priznati premoč Partizanu (77:74), po tej tekmi pa se je Zdovc tudi poslovil z ljubljanske klopi.

Grška velikana v Ligo ABA?

Medtem je Olympiacos, ki želi izstopiti iz grškega prvenstva, že poslal pismo vodstvu Lige ABA, da se želi pridružiti jadranski druščini. Kot piše Eurohoops, naj bi zanimanje zdaj pokazal tudi njegov veliki tekmec Panathinaikos, ki bi sicer ostal tudi v grškem prvenstvu, a si želi zaigrati "v ligi najvišje ravni" in "tam, kjer tekmuje tudi Olympiacos".

Zdovc rešuje "barko pred potopom"
Sedem let pozneje je prišel kot temelj za gradnjo uspešne zgodbe pod novim vodstvom, ki bo saniralo finančno situacijo in želi vrniti klub na stara pota, ko je Olimpija še nekaj pomenila na evropskem zemljevidu. Toda najprej ga čaka vloga gasilca, saj rešuje pred katastrofo, ki je posledica nespametnega kadrovanja vodstva. Ironično se zdi, da lahko Ljubljančani, ko se je finančni položaj stabiliziral, pridejo do enega največjih neuspehov v klubski zgodovini.

Po nedeljskem visokem porazu proti Cedeviti se je na novinarski konferenci Zdovc najprej gledalcem, ki so prišli v Tivoli, opravičil za predstavo svojih varovancev, hkrati pa je dodal, da je bil zaradi videnega kar v šoku. "Psiha igralcev je problem, sploh ko gre malce narobe. Ne verjamejo, da lahko spreobrnejo. Kar nekaj časa sem v garderobi porabil, da sem jim govoril, naj verjamejo, da lahko zmagajo. Vidi se, da ne verjamejo, in zato je malce težje," je dejal.

Jasno je, da je ekipa limitirana in, kot je povedal Zdovc, veliko taktičnih sprememb med tekmo preprosto ne more narediti. Toda poudaril je, da je vedel, v kaj se spušča, in da so to zdaj njegovi varovanci: "Stalno jih poskušamo dvigniti. Ko pride nov trener, se malce dvigne, potem pa hitro padeš na realna tla. To sem večkrat dejal, toda to je moja ekipa in najti moramo način, da nam uspe. Taktično smo zelo limitirani, sploh ko ne gre po načrtih. Preprosto kot trener nimaš orožja, ki bi spremenil potek tekme. Ves čas jim govorim, da se moramo stepsti. Enostavno nimamo igralcev, ki bi bili taki po značaju. Cedevita nas je nekajkrat kar nesla v koš. Redko kdo postavi svoje telo."

Dominik Mavra je bil junak Krkine zmage nad Cedevito. Foto: Krka/Robi Verbajs
Dominik Mavra je bil junak Krkine zmage nad Cedevito. Foto: Krka/Robi Verbajs

Drugi zaporedni izpad Krke?
Zdovc je bil lahko zadovoljen le s predstavo svoje zasedbe v uvodnem krogu Lige Nova KBM za prvaka, ko je ob njegovem debiju po vrnitvi na klop Olimpija v Novem mestu slavila s 70:65. Tedaj so zmaji zmagali po zaslugi dobre obrambe, kar je značilno za Zdovčeve ekipe. Kot je pred kratkim za MMC povedal trener Krke, Simon Petrov, ljubljanske igre pod novim trenerjem niso "znali ne braniti ne napadati". Nato je sledila velika zmaga nad Cedevito, ko so unovčili izkušnje z omenjenega obračuna z Zdovčevo zasedbo.

"Ta tekma je bila odlična šola predvsem za našo naslednjo tekmo proti Cedeviti, saj ekipi igrata podobno košarko. Jure Zdovc je bil prej trener v Zagrebu in zdi se mi, da igrajo podobno oziroma določene stvari delajo enako. Mislim, da je bila ta šola odlična. Nekaj smo se iz nje naučili in našli recept, kako naslednjič igrati proti Olimpiji. Dvomim, da bo zaradi tega delo lažje, saj bo ta naslednja tekma zares odločilna, tista prva to ni bila. Mislim pa, da bo laže s tega vidika, da vemo, na kakšen način moramo igrati, če hočemo biti uspešni," je dejal Petrov, ki pa po porazu proti Ciboni ni našel razloga, zakaj je njegova vrsta tako padla v drugem delu.

Sorodna novica Poraz proti Olimpiji odlična šola, ki jo je Krka unovčila že proti Cedeviti

Pred sezono je Petrov povedal, da je cilj Krke sredina lestvice. Tako kot Ljubljančani so tudi Novomeščani za tem precej zaostali. Ekipa sicer ni doživela velikih sprememb glede na lansko sezono. Nadomestili so le igralce, ki so odšli, z nekaterimi nekoliko izkušenejšimi, a kmalu je bilo jasno, da zasedba za recimo sredino lestvice tako kot Olimpijina nima dovolj kakovosti. Imeli so ogromno nihanj. Doma so na primer premagali Budućnost, Cedevito in Partizan, ki so skupaj s Crveno zvezdo korak pred konkurenco v ligi, imajo pa z naskokom najslabšo razliko v koših v tekmovanju, ko so recimo pet tekem izgubili tudi za več kot 20 točk. Krka bi v primeru poraza izpadla drugič zapored, saj je bila zadnja že pred dvema letoma, lani pa se je v Ligo ABA vrnila z zmago v drugi ligi.


22., zadnji krog, petek ob 18.00:
CEDEVITA - MORNAR

Sobota ob 17.00:
FMP - PARTIZAN

Ob 19.00:
CRVENA ZVEZDA - MEGA BEMAX

Nedelja ob 17.00:
IGOKEA - ZADAR

Ob 19.00:
BUDUCNOST - CIBONA

Ob 21.00:
KRKA - PETROL OLIMPIJA

Ekipa
ZPRToč.
CRVENA ZVEZDA2120133441
CEDEVITA2115614136
BUDUCNOST2115613836
PARTIZAN2114711735
MEGA BEMAX211011-5431
FMP21912-5130
CIBONA21912-5730
MORNAR21813-11329
ZADAR21714-7928
IGOKEA21714-8928
PETROL OLIMPIJA21615-9527
KRKA21615-19227