Rajon Rondo se je izkazal s trojnim dvojčkom in s koši v odločilnih trenutkih. Foto: Reuters
Rajon Rondo se je izkazal s trojnim dvojčkom in s koši v odločilnih trenutkih. Foto: Reuters
Naj pride še LeBron, so zapisali navijači Bostona. V finalu vzhodne konference bo tekmec Bostona Miami z najboljšim igralcem rednega dela LeBronom Jamesom. Foto: Reuters
Rajon Rondo: Čutimo, da lahko premagamo Miami

Boston je serijo dobil s 4:3 v zmagah in ga v naslednjem krogu (uvod v ponedeljek) čaka Miami. Rondo je prejšnjo tekmo odigral zelo slabo, tokrat pa prevzel odgovornost in v zadnji četrtini dosegel 11 točk. Ko je šel Paul Pierce zaradi šestih osebnih napak dobre štiri minute pred koncem na klop, je z devetimi zaporednimi točkami Bostonu priboril varno prednost. Gledalci so vpili M-V-P, ko je stopil na črto prostih metov in v predzadnji minuti odločil tekmo (80:70).

Prvih 13 trojk Bostona zletelo mimo koša
Boston je zgrešil svojih prvih 13 metov za tri točke, toda zadel zadnje tri (Allen 2, Rondo 1). Philadelphia je imela v prvem polčasu le 34,7-odstoten met iz igre. Pred koncem zadnje četrtine se je po delnem izidu 7:0 približala na 53:52, ob zvoku sirene je nato z razdalje zadel Kevin Garnett. Andre Iguodala, ki je bil na parketu 44 minut, je bil z 18 točkami (zadel je tri trojke) prvi strelec gostov.

Trije veliki? Ne, štirje prvaki!
26-letni branilec je postal prvi igralec Bostona po letu 1984, ki mu je na sedmi tekmi končnice uspel trojni dvojček. Takrat je za presežek poskrbel Larry Bird, ki je v polfinalu vzhodne konference na odločilni tekmi Knicksom nasul 39 točk, ob tem pa imel še 12 skokov in 10 podaj. Bostonovi "veliki trije" (Garnett, Pierce, Allen) imajo enakovrednega "partnerja". "Ne gre za tri velike, ampak za štiri prvake. Če izpustimo Ronda, delamo veliko napako," je povedal trener Keltov Doc Rivers.

V lanski sezoni je Miami v 2. krogu končnice Boston izločil v petih tekmah, leto prej pa so Celticsi dobili serijo v 1. krogu, nato pa v 2. krogu premagali še Cleveland, pri katerem je takrat zadnjo sezono igral LeBron James. Rondo meni, da so sposobni ustaviti Miami: "Letos smo povsem druga ekipa in čutimo, da lahko premagamo Miami."

Liga NBA, končnica, polfinale vzhoda:
BOSTON (4)
- Philadelphia (8)
85:75 (20:20, 21:13, 14:19, 30:23)
Rondo 18 točk, 10 skokov in 10 podaj, Garnett 18 točk in 13 skokov, Bass 16, Pierce 15, Allenm 10; Iguodala 18, Brand in Holiday po 15, L. Williams 7.

Boston je serijo dobil s 4:3 v zmagah.

Finale, prva tekma, ponedeljek:
MIAMI (2) - BOSTON (4)


Zahod, konferenčni finale

Prva tekma, nedelja:
SAN ANTONIO (1) - OKLAHOMA (2)

Rajon Rondo: Čutimo, da lahko premagamo Miami