Sani Bečirović. Foto: www.alesfevzer.com
Sani Bečirović. Foto: www.alesfevzer.com

To je v pogovoru s Francijem Pavšarjem v oddaji Naval na šport na Valu 202 razkril športni direktor zmajev Sani Bečirović.

Najprej povejte, kako spremljate to odločitev, da je košarkarsko prvenstvo končano?
Mi smo bili pobudniki te ideje, saj je nepomembno, kdo je prvak ali ni prvak v dani situaciji. Ukvarjamo se z veliko bolj pomembnimi stvarmi, to je zdravje ljudi, in da se čim prej zaustavi ta nastala situacija. In zato, ker v klubu vemo, s čim se soočamo, smo ravno zaradi tega mogoče v očeh nekaterih prehitro reagirali, a na koncu so tudi ostali klubi enoglasno potrdili našo idejo.

Sorodna novica Konec košarkarske sezone, prva liga brez prvaka

Kako v teh izjemnih razmerah klub trenira, kako funkcionira?
V bistvu smo te ukrepe sprejeli že od prejšnjega četrtka, ko smo dobili sporočilo z Mestne občine Ljubljana, da bodo Stožice do nadaljnega zaprte. Pripravili smo individualne programe za košarkarje, ki so predvsem usmerjeni v fizično pripravo, takrat še nevedoč, da se bo slovenska liga zaključila. Dali smo jim individualne programe, da skušajo čim bolj ostati v formi, v kolikor bi se slovenska liga in Liga ABA nadaljevali.

Jadranska liga še vedno ni končana, odpovedana. Ni jasno, ali bo razveljavljena ali bodo obveljali trenutni rezultati. Ali so košarkarji Olimpije v Ljubljani, doma, kje so?
Tujci, razen treh Američanov, govorimo o Krušlinu, Stipanoviću in Zirbesu, so zapustili Ljubljano. Artis, Codi in Hopkins so še vedno v Ljubljani, za njih bo malo bolj zakomplicirana zadeva, v kolikor bi želeli Slovenijo zapustiti zdaj, saj vemo, kakšni so ukrepi in kako težko bo jih bo v naslednjih dneh ali tednih spraviti na letalo, da zapustijo Slovenijo.

Vi bi verjetno radi, da čim prej pade odločitev v Jadranski ligi, da veste, pri čem ste, ker verjetno ta trening ni tak, kot bi se športniki želeli?
Absolutno, z našega stališča gledano, in s stališča klubov, ki so v situaciji, da so na petem, šestem ali osmem mestu, je popolnoma vseeno. Si vsekakor želimo, da v zelo kratkem času pride do končne odločitve glede ABA lige. Mislim, da smo vsi ekonomsko v zelo podobni situaciji, kjer smo odvisni od obiska, prodanih kart, sponzorjev, ki so v teh trenutkih nedvomno v zelo težkem položaju. Prav tako pa razumem vodilne klube: Partizan, Budućnost ali Crveno zvezdo, ki se borijo za vstopnico za Evroligo. Tu vidim problem, kako določiti zmagovalca oziroma kako omogočiti klubom, da se dokončno izpelje liga, da se določi, kdo bo v prihodnjem letu igral Evroligo.

Če pogledava zaključek sezone, kako je zdaj košarkarjem treniranje, verjetno ni tako zavzeto, kot bi bilo, če bi vedeli, da je tekma čez teden dni. Slovenske reprezentante pa morda čakajo olimpijske kvalifikacije, za igre v Tokiu, če sploh seveda bodo ... Kako je, ko imate dva reprezentanta Eda Murića in Jako Blažića, kako se onadva lahko osredotočita na karkoli v svojih pripravah?
Mislim, da zelo, zelo težko. Še enkrat ponavljam, ukrepi, ki so bili dani, veljajo za vse, tu ne gre za izjeme. Zagotovo so športniki, ki morajo skrbeti za svojo fizično pripravljenost, v danem trenutku v težjih situacijah, ampak še enkrat ponavljam, da tako Edo kot Jaka v prvi vrsti morata skrbeti za svoje zdravje, da sta onadva in njuni bližnji zdravi in izolirani. Potem bo vsekakor čas za razmišljanje o športu in pripravah za kvalifikacijski turnir, če ta sploh bo. Še enkrat ponavljam, mislim, da je prezgodaj govoriti o daljni ali bližnji prihodnosti, ker dejansko nihče ne ve, kako dolgo bo trajala samoizolacija, ta situacija, v kateri se nahajamo vsi.

Ne zgolj košarkarji, tudi vodilni v klubu trenutno niste v Stožicah, delate od doma. Stožice so zaprte, kajne?
Kot sem prej dejal, smo od prejšnjega četrtka nekako "razpustili" ekipo zaradi zaprtja Stožic in vse zaposlene, ki delujejo znotraj Stožic, naročeno nam je bilo, naj delo opravljamo do doma.

Olimpija je bila favorit v tem zaključku državnega prvenstva, ostali ste brez naslova. Če bi vzeli odbojkarski vzgled, kjer so zaključili po trenutnem stanju na lestvici, bi bila Olimpija prvak z dvema zmagama v Ligi za prvaka. Niste bili za tako formalno pot, vi ste sami predlagali razveljavitev ...
Tako je, naše stališče je bilo, da je v tem trenutku šport na drugem ali zadnjem mestu. S to gesto smo dokazali, da dejansko nočemo za zeleno mizo priti do naslova. To želimo pokazati in dokazati na parketu, ker to na žalost zdaj ni mogoče, in da je rešitev, ki smo jo predlagali in ki so jo ostali klubi, ter nenazadnje KZS sprejeli, najbolj optimalna in realna za vse udeležence.

Kaj takšno stanje pomeni za klub, negotovost, kaj bo sploh s treningi, kaj bo s tekmovanji, kako bo prihodnja sezona ... Verjetno ste se morali malo tudi reorganizirati, konec koncev tudi vi svojim pokroviteljem ne morete dati tega, kar bi sicer, če bi tekmovanja normalno potekala.
Mi bomo skušali poravnati vse obveznosti, ki so nastale do dneva prekinitev tekmovanj in treningov. Za nadaljevanje in prihodnost pa je prezgodaj govoriti o čemer koli, saj vsi vemo, da se naši sponzorji in podporniki kluba zdaj ukvarjajo z veliko finančno krizo.

Naval na šport ob 17:45