Aleksandar Lazić je odločil medsebojni dvoboj v Ligi ABA decembra v Tivoliju, ko je Olimpija slavila 70:69. Foto: www.alesfevzer.com
Aleksandar Lazić je odločil medsebojni dvoboj v Ligi ABA decembra v Tivoliju, ko je Olimpija slavila 70:69. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani in Novomeščani so v dozdajšnjem delu jadranske lige v 14 krogih slavili le po štirikrat in imajo zmago manj od naslednjega najslabšega konkurenta. Do konca je sicer še osem tekem, a glede na do zdaj prikazano je povsem realen scenarij, da bo v zadnjem krogu, ko se bodo v nedeljo, 17. marca, pomerili v Leonu Štuklju, prav medsebojni obračun odločal o potniku v nižji rang tekmovanja. Tisti, ki bo predzadnji, letos še ne bo rešen, saj bo moral igrati dodatne kvalifikacije s podprvakom Lige ABA 2.

Jure Lalić, ki se je pred sezono vrnil v Novo mesto, je ekipi prinesel dodatne izkušnje. Foto: www.alesfevzer.com
Jure Lalić, ki se je pred sezono vrnil v Novo mesto, je ekipi prinesel dodatne izkušnje. Foto: www.alesfevzer.com

Evropski naslov je zasenčil težave slovenske košarke, a leto 2018 je pomenilo hladen tuš za reprezentanco, klubi pa so že kar nekaj časa na zelo nizki ravni in niso niti konkurenčni vrhu regije, kaj šele, da bi igrali resno vlogo v Evropi. Poraz Krke proti Crveni zvezdi v zadnjem krogu Lige ABA seveda ni katastrofa. Vendarle so Beograjčani letos na Jadranu še brez poraza in igrajo res odlično, a na primer še pred štirimi leti, ko je tedaj evroligaška Zvezda na Dolenjsko prišla z 20 zmagami in brez regionalnega poraza, je Krka vzela rdeče-beli skalp. Tokrat se je Zvezda poigravala in slavila za 30.

Krka pred dvema letoma že zadnja
"Na trenutke smo prikazali dobro košarko, a so bili igralci Crvene zvezde preveč razpoloženi, da bi imeli kakršno koli možnost. Z deli tekme sem lahko zadovoljen, tako z igro v obrambi kot v napadu, a so gostje pokazali, da so res odlično moštvo," je po tekmi razmišljal Krkin trener Simon Petrov, ki je pred sezono dejal, da je želja sredina lestvice Lige ABA. Toda od tega so Novomeščani, ki so slabše začeli tudi lani, a potem ves čas rasli in zaključili zelo uspešno, kar precej oddaljeni. Ponudili so priložnost mladim domačim igralcem, med katerimi letos izstopa Miha Škedelj, ki postaja vse pomembnejši člen ekipe in se razvija v kakovostnega košarkarja. Pri Krki so po lanski dobri sezoni le nekoliko spremenili ekipo in ji dodali več izkušenj, toda le štiri zmage ob z naskokom najslabši koš razliki v tekmovanju so preprosto premalo.

Težava tako Novomeščanov kot Ljubljančanov ni le rezultat – oboji so še brez gostujoče regionalne zmage –, ampak tudi neprepričljiva igra. Krka se je po enoletni odsotnosti z zmago v ABA 2 ekspresno vrnila v elitno druščino Jadrana, a drugi zaporedni izpad – zadnja je bila že pred dvema letoma – bi pomenil velik neuspeh. Za zmaje bi bil prava katastrofa, saj je vodstvo kluba pred sezono imelo velike načrte, ki pa so tako za Ligo ABA kot Ligo prvakov hitro postali nedosegljivi. Ne le, da je Olimpija daleč od mest, na katera je ciljala pred sezono, zdaj se oziroma se bo borila celo za obstanek v regiji.

Jan Špan je eden najbolj konstantnih pri Olimpija, igra po svojih zmožnostih, a vseeno zmajem manjka pravi organizator igre. Foto: www.alesfevzer.com
Jan Špan je eden najbolj konstantnih pri Olimpija, igra po svojih zmožnostih, a vseeno zmajem manjka pravi organizator igre. Foto: www.alesfevzer.com

Težave zmajev pri organizaciji igre
"Naša zmaga na obračunu z Zadrom bi bila znova povsem zaslužena. Kljub temu pa je za nas to nova tekma, na kateri smo prikazali dobro in borbeno predstavo, a na koncu dvoboj izgubili. Zagotovo nas čaka še veliko dela, saj moramo ugotoviti, zakaj se nam to dogaja,
" je po novem tesnem porazu – tokrat v gosteh proti neposrednemu tekmecu na dnu lestvice Zadru (84:80), ki ima zdaj zmago prednosti – povedal Olimpijin trener Saša Nikitović. Po njegovem prihodu v drugi polovici novembra se rezultatska krivulja ni obrnila.

Zmaji še naprej tavajo in ne najdejo poti iz težav ter nizajo poraz za porazom. Številne tekme so izgubili v končnicah, ko so že imeli prednost, a jo lahkomiselno zapravili. Podobno je bilo tudi proti Krki decembra, a so na koncu le (srečno) izvlekli zmago, s katero so na lestvici pred Novomeščani. Neposrečeno poletno kadrovanje vodstva kluba se že vso sezono odraža na parketu. Preprosto Olimpija nima dovolj kakovostnih posameznikov, ki bi bili v končnici tekme sposobni prevzeti odgovornost, vzeti žogo in odločiti srečanje. Tako pa tisti, ki imajo največ pooblastil na parketu, v ključnih trenutkih zapravljajo napade po neizdelanih akcijah in lahkomiselno zapravljajo žoge, pa imajo lahko do tedaj zelo dobro tekmo.

Po odhodu Blaža Mesička je prišel Domen Lorbek, s katerim je Olimpija dobila dobrega strelca z razdalje in precej izkušenj, a glavni problem je položaj organizatorja igre, saj pravega ljubljanska ekipa nima. Jan Špan je eden najbolj konstantnih v zasedbi in igra po svojih zmožnostih, a ni klasičen 'play'. Prav tako to ni Jusuf Sanon, ki se večkrat muči pri prenosu žoge. Preprosto ni posameznika, ki bi lahko razigraval soigralce in vodil peterko na parketu.

Lestvica:
CRVENA ZVEZDA          14   0  250  28
CEDEVITA               10   4   84  24
PARTIZAN                8   6   27  22
MEGA BEMAX              8   6   -2  22
BUDUCNOST               8   5   53  21
FMP                     6   8  -20  20
CIBONA                  6   8  -58  20
ZADAR                   5   9  -50  19
MORNAR                  5   9  -57  19
IGOKEA                  5   8  -39  18
PETROL OLIMPIJA         4  10  -52  18
KRKA                    4  10 -136  18

Neuresničene želje ljubljanskega vodstva
Klub je za državno prvenstvo registriral že maksimalno število tujcev, tako da so za Olimpijo zanimivi le košarkarji s slovenskim potnim listom, ki pa jih, vsaj takih, ki bi predstavljali okrepitve, ni veliko. Velika želja je bil Beno Udrih, a se zgodba z vrnitvijo v klub, kjer si je ustvaril ime na evropskem košarkarskem zemljevidu, ni izšla. Medtem so se po naših informacijah v obeh taborih resno zanimali za Zorana Dragića, ki bi pomenil izjemno okrepitev za položaja dva in tri, s svojo energijo in kakovostjo predstavljal zares dodano vrednost, hkrati pa bi bil tudi vaba za kakšnega gledalca več – obisk je v obeh dvoranah klavrn. A se ni izšlo. Tako kot se letos že marsikaj ni.

Da se v dresu Olimpije razvijajo nadarjeni mladeniči in se glede na začetek sezone že opazi njihov napredek, nihče ne zanika. A sam razvoj ni dovolj, če obenem ni rezultata. Ta je glavno merilo uspešnosti.