Aleksej Nikolić, ki je prevzel dirigentsko palico slovenskega napada, je bil najboljši strelec tekme. Foto: Fiba.com
Aleksej Nikolić, ki je prevzel dirigentsko palico slovenskega napada, je bil najboljši strelec tekme. Foto: Fiba.com

Slovenija je igrala brez kapetana Luke Dončića, ki mora opraviti še zdravniški pregled, po katerem bo jasno, ali bo pomagal reprezentanci v kvalifikacijah za drugi nastop na olimpijskih igrah. Lovila ga bo na turnirju v Pireju, kamor se podaja čez teden dni. Do tedaj jo čakata še dve pripravljalni tekmi. V torek v Stožice prihaja Litva, v petek pa Brazilija. Litovci, ki bodo favoriti turnirja v Portoriku, so odigrali četrto pripravljalno srečanje in četrtič zmagali.

Vlatko Čančar je zaigral prvič po težki poškodbi lani avgusta. Foto: www.alesfevzer.com
Vlatko Čančar je zaigral prvič po težki poškodbi lani avgusta. Foto: www.alesfevzer.com

Varovancem Aleksandra Sekulića se je poznala neuigranost – izgubljene žoge 11:18, podaje 20:10 –, Litovci, ki so brez prvih dveh zvezdnikov Jonasa Valančiunasa in Domantasa Sabonisa, pa so bili boljši tudi v skoku. Predvsem tisti v napadu je povzročal Sloveniji težave. Litovci so v napadu ujeli namreč 20 odbitih žog, gostje pa 12. Najboljši strelec Slovenije je bil z 19 točkami Aleksej Nikolić, po 18 pa sta jih dodala Zoran Dragić in Klemen Prepelič. Prvič je slovenski dres oblekel nova naturalizirana moč pod obročema Josh Nebo. Čeprav ni šlo za uradni nastop, je debitiral tudi Miha Cerkvenik. Deset mesecev po poškodbi kolena je prvič na parket stopil Vlatko Čančar, po več kot letu pa Edo Murić.

"Za nas je bila to dobra preizkušnja, da vidimo nekatere igralce. Videli smo kar nekaj stvari, tudi kaj moramo popraviti. Dober je bil tudi odziv nekaterih igralcev v lepem vzdušju. Na trdi tekmi proti zelo močnemu tekmecu smo prikazali dokaj dobro igro, a mislim, da lahko igramo še precej bolje. Z menjavami smo si zadali, da ne bomo obremenili nekaterih igralcev, zato tudi ob koncu nismo igrali z najboljšo peterko. To ni izgovor za napake v obrambi in dovoljene napadalne skoke. To moramo izboljšati," je povedal Sekulić.

Zoran Dragić je štirikrat zadel izza črte, zbral pa je tudi šest skokov. Foto: Fiba.com
Zoran Dragić je štirikrat zadel izza črte, zbral pa je tudi šest skokov. Foto: Fiba.com

Vedno ko so priprave in se približuje prva tekma, komaj čakamo, da vidimo, kje smo. To je bila odlična tekma za nas proti ekipi, ki je že malce uigrana po štirih odigranih tekmah. Treba je videti, kje imamo luknje, kje delamo napake. Prav je, da jih delamo zdaj in jih popravljamo. Imamo še dve pripravljalni tekmi in moramo izkoristiti to, da bo naslednja boljša. Tekma je pravšnji pokazatelj karakterja ekipe, da smo se vrnili in ohranili hladne glave ter zgolj igrali. Na tem moramo graditi.

Aleksej Nikolić

Litovci so v uvodnih minutah hitro dvakrat povedli za šest, a je obakrat s trojko znižal Dragić, ki je bil z 12 točkami najbolj razigran v slovenskem taboru v prvem polčasu. V zaključku uvodne četrtine so si gostitelji priigrali sedem točk naskoka (23:16), takoj na začetku druge pa so prek Deividasa Sirvydisa prvič povedli z dvomestno razliko. V nadaljevanju je Slovenija nekajkrat prepolovila zaostanek, toda baltska zasedba je vsakič hitro odgovorila, po prodoru Mariusa Grigonisa, ki je v prvem polčasu prispeval 13 točk, pa povedla za 13. Na odmor je odšla z vodstvom 50:39. Slovenci so v prvi polovici srečanja skok izgubili s 24:16, od tega so jih Litovci imeli kar deset v napadu, Sekulićevi varovanci pa le dva. Izgubili so kar 11 žog.

Nikolić in Dragić sta poskrbela, da je na začetku tretje četrtine zaostanek skopnel pod deset. Zoran je v 26. minuti lepo prodrl in slovenske košarkarje približal na 62:55, po dobri obrambi podal Klemnu Prepeliču, ki je ostal sam na trojki, a bil nenatančen, na drugi strani pa je bil izza črte uspešen Ažuolas Tubelis. Litva je povedla nato za 13, a je Slovenija v 30. minuti znižala, tako da so gostitelji po treh četrtinah vodili z 71:62.

Osem minut pred koncem so sodniki razjezili Sekulića, ko so dosodili tri proste mete, ko je Gregor Hrovat napravil osebno napako nad Edgarasom Ulanovasom, ta pa je nakazal met z velike razdalje. Za deset je zatem povedla Litva, a dve minuti pozneje, ko je zadel Nebo, je bila razlika le še štiri. Nato je zadel Čančar, Nikolić pa je štiri minute pred koncem izza črte Slovenijo približal na 81:80. S trojko Sirvydisa ter košem in prostim metom Rokasa Jokubaitisa so gostitelji odločili srečanje, pri čemer je v odločilnih minutah tehtnico na njihovo stran v veliki meri nagnil napadalni skok.


Pripravljalne tekme

Vilna:
LITVA - SLOVENIJA
92:86 (23:16, 27:23, 21:23, 21:24)
Grigonis 17, Sirvydis 13, Tubelis 12, Sedekerskis 11, Jokubaitis in Ulanovas 8, Motiejunas in Kuzminskas po 6, Bendžius in Butkevičius po 4, Lekavičius 3; Nikolić 19, Dragić in K. Prepelič po 18, Nebo 9, Čančar 6, Tobey 4, Hrovat 3, Murić, Cerkvenik, Ščuka in Stergar po 2, Dimec 1.

Torek ob 18.00:
SLOVENIJA - LITVA (Stožice)

Petek ob 20.00:
SLOVENIJA - BRAZILIJA (Stožice)