Zoran Dragić in Aleksander Sekulić sta ob reprezentanci uspešno sodelovala tudi pri Slovanu in Krki. Foto: Reuters
Zoran Dragić in Aleksander Sekulić sta ob reprezentanci uspešno sodelovala tudi pri Slovanu in Krki. Foto: Reuters

Slovenija bo v Pireju v Grčiji v začetku julija lovila drugi nastop na olimpijskih igrah. Naloga bo v pristaniškem delu Aten zelo zahtevna, toda optimistični in z dobrimi izkušnjami iz Litve izpred treh let, kjer so si zagotovili prvi nastop pod petimi krogi, se varovanci Aleksandra Sekulića pripravljalo na peloponeški turnir. Sploh, če se bo izbrani vrsti pridružil Dončić, Slovenija pa je ob tem dobila novo veliko moč pod obročema.

"Josha vidimo kot veliko našo okrepitev. Kako bo videti v ekipi, bomo kmalu videli po treningih in tekmah. Verjamemo, da nam bo v veliko pomoč. Iskali smo takega igralca, ki bo kompatibilen z ekipo – torej, tisto, kar reprezentanca potrebuje – in ob tem tudi dobro sodeluje z našim najboljšim posameznikom. Pomembna okrepitev tako v napadu kot v obrambi," je o novopečenem reprezentantu povedal selektor, ki je reprezentanco že vodil na svetovnem in evropskem prvenstvu, pred temi leti pa jo popeljal do debija na olimpijskih igrah.

Tudi vstopnico za med druščino pod petimi krogi v Tokiu si je Slovenija priigrala s kvalifikacijami. Tedaj so bile v Kaunasu v Litvi. Baltska izbrana vrsta si bo tokrat vozovnico za Pariz skušala izboriti v San Juanu v Portoriku, so pa Litovci dvakratni tekmeci Slovencev v pripravljalnem obdobju. Reprezentanci, ki prihajata iz držav s skupaj le nekaj več kot štirimi milijoni prebivalcev, a veliko košarkarsko tradicijo, se bosta v nedeljo srečali v Vilni, v torek pa še v Stožicah, kamor zatem v petek prihaja še Brazilija.

"Kot vedno v reprezentanci in na KZS-ju stvari usklajujemo skupaj. Ni pomembno samo moje mnenje. Sem ga podal, je pa vsak, ki je dolžan dati svoje videnje, to tudi storil. Skupaj smo se odločili zanj. Odločitev je bila tudi precej preprosta. Nebo se nam je pridružil po naporni sezoni in obveznostih, ki jih ima v novem klubu. Pršel je direktno iz Milana na trening. Nobenega ne bomo silili. V prvi vrsti je pomembno zdravje, da bomo stoodstotno pripravljeni, ko bo to najbolj potrebno. Torej v Atenah," je o izbiri Neba dodal Sekulić.

Sekulić: Dončiću je treba dati čas, da premisli in se odloči

Že lani je imela slovenska izbrana vrsta na pripravah dva naturalizirana košarkarja. Začel jih je Jordan Morgan, Mike Tobey pa se je pridružil pozneje, a je zaradi svoje kakovosti dobil prednost v selekciji ekipe za svetovno prvenstvo. Zdaj je Tobey, ki je Slovenijo že zastopal tako na olimpijskih igrah kot na svetovnem in evropskem prvenstvu, od začetka poleg, naknadno pa se je treningom pridružil 26-letni nekdanji član Maccabija in novopečeni član milanske Olimpie, Nebo, ki je pred dnevi dobil zeleno luč za igranje za Slovenijo.

Sorodna novica Čančar potrdil nastop: Cilj poletja je olimpijska medalja

"V pogovoru z obema sem povedal, da ima slovenska reprezentanca, še posebej, ko je zraven Luka Dončić, vedno visoke cilje ne glede na tekmovanje. V tem trenutku se pripravljamo na olimpijske igre. Želimo čim manj stvari prepustiti naključju. Kot sem že nekajkrat povedal, želimo kvalifikacije odigrati v najboljši možni zasedbi, saj je naša največja želja preboj v Pariz," je nadaljeval selektor, ki lahko zaradi pridobitve nove moči pod obročema in okrevanju nosilcev na položaju štiri, Vlatka Čančarja in Eda Murića, pred turnirjem za preboj v Pariz bistveno mirneje spi.

Že nekaj časa se je sicer govorilo o novi naturalizaciji. Arriel McDonald je bil leta 2001 prvi Američan, ki je zastopal slovenske barve. Zatem se je izbrani vrsti za EuroBasket 2017 pridružil Anthony Randolph, kar je bil ob pohodu na evropski vrh zadetek v polno. Enako velja za Tobeyja, ki je odigral izjemno pomembno vlogo ob prvi uvrstitvi na olimpijske igre pred tremi leti, medtem pa je slovenski dres oblekel še Morgan. Tobey ima za sabo skromno sezono v dresu Crvene zvezde, Slovenija pa se je zdaj okrepila reprezentanco z enim najboljših centrov Evrolige v zadnjih sezonah.

Nebo prihaja iz Teksasa, bil pa je tik pred tem, da zaigra za nigerijsko reprezentanco. Namreč 208 centimetrov visoki in zelo gibljivi center ima nigerijske korenine, pridobil pa je tudi državljanstvo te afriške države. Toda niso se dokončno dogovorili in košarkar, izjemnih atletskih sposobnosti, ki slovi po svoji nepopustljivosti in borbenosti, bo oblekel slovenski dres. Ko je KZS stopil z njim v stik, je po besedah Sekulića hitro dobil košarkarjev "da": "Slovenska reprezentanca si je čez vsa ta leta izborila nek status. Ne le v Evropi, ampak tudi v svetu. Vsakdo si ne nazadnje želi nastopiti na takih tekmovanjih, kot so olimpijske igre. Hkrati tudi igrati ob boku igralcev, kot jih imamo mi. Obstajajo pa tudi individualni motivi, ki jih imajo. V vsem skupaj vidim samo prednosti."

Sekulić upa, da se Dončić kmalu pridruži Slovencem

Ko je igral v Kaunasu za Žalgiris, si je Nebo garderobo nekaj časa delil tudi s trenutno najizkušenejšim slovenskim reprezentantom Zoranom Dragićem, ki je o novi pridobitvi pod košema povedal: "Bila sva soigralca in lahko rečem, da je res prijeten fant. Vemo, kaj nam s svojimi fizičnimi sposobnostmi prinaša. Zna igrati 'pick and roll', kar bo še posebej pomembno v navezi z Luko. Pomembna okrepitev za skok in obrambo. Res prinaša marsikaj tako v obrambi kot v napadu. Gre za vrhunskega evroligaškega igralca, ki lahko v navezi z Luko zaključuje napade z 'alley-oopi'."

Kljub prihodu Neba je Sekulić na pripravah zadržal Tobeyja, zdaj pa reprezentanca nestrpno čaka le še Luko Dončića. Po zadnji tekmi finala Lige NBA, ki ga je Boston proti Dallasu dobil s 4:1 v zmagah, je 25-letni košarkarski virtuoz iz Ljubljane dejal, da o reprezentanci še ne more govoriti, kar je spodbudilo nekaj dvoma o njegovem prihodu na olimpijsko akcijo izbrane vrste. Luka je sicer že mnogokrat dokazal, kaj mu pomeni igranje za Slovenijo. Tudi športni direktor Dallasa Nico Harrison je v četrtek dejal, da prvi zvezdnik teksaške zasedbe v tem najbolj uživa.

S tem je med vrsticami že namignil, da bo Dončić znova poletje kljub izjemno naporni sezoni v NBA-ju namenil reprezentanci, tudi po naših informacijah naj bi kapetan v Pireju vodil izbrano vrsto. "Čakamo, kako se bo odločil. Stvari se usklajujejo z njim. Ko bo prišel v Slovenijo, bomo dokončno dorekli. Za njim je zelo naporna sezona. Čeprav je bila zelo uspešna, pa zagotovo ni zadovoljen, kako se je končala z razpletom finala. Potrebuje čas, da zbistri misli in s trezno glavo sprejme odločitev. Želimo si, da bi se nam čim prej pridružil. Če je treba čakati, lahko pride tudi neposredno v Atene. Verjamem pa, da če se bo odločil pozitivno, se nam bo pridružil že kmalu," je o Dončiću spregovoril Sekulić.