Klemen Prepelič je bil s 16 točkami prvi strelec Slovenije. Foto: Fiba
Klemen Prepelič je bil s 16 točkami prvi strelec Slovenije. Foto: Fiba

Barve Slovenije v novembrskem ciklu zastopajo Jaka Blažič, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Alen Hodžić, Jan Kosi, Luka Lapornik, Miha Lapornik, Jurij Macura, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Luka Rupnik, Matic Rebec in Blaž Habot (nista bila v postavi proti Hrvaški).

Slovenija do polčasa stopila dvomestno prednost in povedla
Gostitelji so bolje začeli, na krilih Mateja Rudana (sedem točk) so po dobrih štirih minutah igre vodili za 8 točk (11:3).

Nikolić je s košem in ukradeno žogo predramil slovensko izbrano vrsto. Ko je trojko dosegel še Luka Lapornik, je Slovenija zaostajala le še za točko (11:10). Miniserijo Hrvatov 5:0 (16:10) je Sekulić prekinil z minuto odmora. Po tej je Nikolić podal Muriću, ki je zadel trojko (16:14). Roko Rogić je storil nešportno osebno napako nad Nikolićem, Postojnčan je oba prosta meta zadel za izenačenje (16:16). Filip Bundović je ob izteku prve četrtine zadel od daleč (19:16).

Hrvaški košarkarji so drugo četrtino odprli z delnim izidom 6:0 (25:16). Hiter protinapad je nato uspešno zaključil Roko Prkačin, nad njim je bila storjena še osebna napaka, prosti met je zadel, in hrvaška izbrana vrsta je povedla z dvomestno prednostjo (28:18).

Blažič je zadel trojko (28:21). Prkačin pa je atraktivno zabil za +7 Hrvaške (30:23). Za toliko so Hrvati vodili še pri izidu 35:28. Po trojki Rupnika so Slovenci znižali zaostanek (35:33). Hrvati so po trojki Roka Badžima povišali vodstvo na 6 (39:33).

Blažič je s petimi zaporednimi točkami Slovenijo prvič na tekmi popeljal v vodstvo (39:41).

Hrvatom tretja četrtina
Odlično serijo Slovenije, ki so jo podaljšali v tretjo četrtino (0:11), je s košem prekinil Marin Marić (41:44). Slovenija je nato povedla za 7 (45:52), a so se Hrvati s štirimi zaporednimi točkami znova približali na tri točke zaostanka (49:52). Po košu Badžima so Hrvati ujeli Slovence (51:52). Za izenačenje je z dvema prostima metoma poskrbel Bundović (53:53). Ta je zadel trojko za prevzem vodstva gostiteljev (56:55) ob koncu tretje četrtine.

Čebašek po ključni trojki v Zagrebu: To je moja specialiteta

Izjemna trojka Čebaška in prvi strelec Prepelič
V zadnji četrtini so prvi zadeli Slovenci, uspešen je bil Miha Lapornik (56:57). Sledila je raztresena igra na obeh straneh, prvi so pot do koša našli Hrvati, zabil je Prkačin (58:57).

Ko je trojko iz težkega položaja zadel Prepelič, so nad njim storili še osebno napako, prosti met je zadel, in Slovenija je vodila za tri točke (60:63). Po vodstvu Hrvatov za točko (65:64) je Prepelič znova vodil Slovenijo do prevzema vodstva (65:67). Prkačin je poskrbel za novo izenačenje (67:67).

Gnjidić je z dvema zadetima prostima metoma minuto pred koncem poskrbel za minimalno vodstvo svoje reprezentance (69:68). A Čebašek je v pravem trenutku zadel izjemno trojko, nad njim so storili še osebno napako, prosti met je zadel za +3 Slovenije (69:72).

Zavedali smo se, da bo tekma težka, saj smo igrali proti mladi in agresivni zasedbi Hrvaške pred njenim občinstvom. Zelo sem zadovoljen z zmago, saj v teh kvalifikacijah šteje vsaka točka. S to zmago nam je padlo določeno breme s hrbta in prepričan sem, da bo na naslednjih tekmah lažje.

Aleksander Sekulić

Hrvati so z lepo ekipno akcijo zaključili napad (71:72). Do konca je bilo še 19 sekund. Hrvati so hitro storili osebno napako nad Nikolićem, ta pa je bil natančen pri izvajanju prostih metov (71:74). Ko je Bundović storil še osebno napako v napadu in nato še Mateo Drežnjak v obrambi, je zmago Slovenije z dvema prostima metoma zacementiral Prepelič (71:76). Trojko v zadnji sekundi je zadel Badžim, a to ni moglo preprečiti slavja Slovenije (74:76).

Edo Murić: "Vedeli smo, da nas čaka težka tekma. Na Hrvaškem se je zgodila sprememba generacije in ti mladi, zelo perspektivni igralci, so se želeli dokazati. Igrali so zelo agresivno, ekipno in nam povzročali veliko težav. Ponosen sem na svoje fante, saj so kljub slabši predstavi v napadu vztrajali, se borili in na koncu dosegli zelo pomembno zmago sredi Zagreba."

Klemen Prepelič: "Vedeli smo, da v teh kvalifikacijskih oknih ni lahko igrati težkih tekem. Zbrali smo se v kar solidni postavi, žal brez Mika in Gregorja, in upravičili pričakovanja. V zadnjih minutah smo uveljavili izkušnje in osvojili pomembno zmago."

Jakob Čebašek je junak Slovenije, v ključnem trenutku je zadel izjemno trojko. Foto: Fiba
Jakob Čebašek je junak Slovenije, v ključnem trenutku je zadel izjemno trojko. Foto: Fiba
Mlada hrvaška reprezentanca je bila trd oreh za slovenske košarkarje, a na koncu ga je varovancem Aleksandra Sekulića uspelo streti. Foto: Fiba
Mlada hrvaška reprezentanca je bila trd oreh za slovenske košarkarje, a na koncu ga je varovancem Aleksandra Sekulića uspelo streti. Foto: Fiba

Na SP-ju dvanajst evropskih reprezentanc
Slovenija lovi svoj četrti nastop na SP-ju, ki ga bodo gostile Indonezija, Filipini in Japonska. Za to mora osvojiti eno od prvih treh mest v prvem delu v skupini, v kateri sta še Švedska in Finska, ter nato ob križanju z Izraelom, Nemčijo, Estonijo in Poljsko znova biti med tremi najboljšimi. Na SP se bo iz Evrope uvrstilo 12 reprezentanc.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2023

SKUPINA B

HRVAŠKA – SLOVENIJA
74:76 (19:16, 20:25, 17:14, 18:21)
Bundović 16, Prkačin 15, Badžim 11, Marčinković 9, Rudan 7, Marić 6, Rogić 5, Gabrić 3, Gnjidić 2; Prepelič 16, Blažič 15, E. Murić 14, Rupnik 11, Dimec 8, Nikolić 6, Čebašek 4, M. Lapornik 2.

Nedelja ob 20.00:
SLOVENIJA – ŠVEDSKA (Koper)


Petek, 25. februarja 2022:
FINSKA – SLOVENIJA

Ponedeljek, 28. februarja 2022:
SLOVENIJA – FINSKA


Četrtek, 30. junija 2022:
SLOVENIJA – HRVAŠKA

Nedelja, 3. julija 2022:
ŠVEDSKA – SLOVENIJA