V slovenski reprezentanci, ki je do zdaj nastopila na treh svetovnih prvenstvih, manjka peterica iz olimpijske zasedbe – NBA-jevca Luka Dončić in Vlatko Čančar, evroligaš Zoran Dragić in poškodovana Mike Tobey tre Gregor Hrovat. Foto: www.alesfevzer.com
V slovenski reprezentanci, ki je do zdaj nastopila na treh svetovnih prvenstvih, manjka peterica iz olimpijske zasedbe – NBA-jevca Luka Dončić in Vlatko Čančar, evroligaš Zoran Dragić in poškodovana Mike Tobey tre Gregor Hrovat. Foto: www.alesfevzer.com

Spodrsljajev je bilo tedaj preveč in SP 2019, ki ga je gostila Kitajska, je Slovenija izpustila. Zadnja štiri leta so bila turbulentna. Po evropski kroni so torej sledile neuspešne kvalifikacije, a nato zanesljiva uvrstitev na EuroBasket in nov izjemen mejnik s poletno olimpijsko pravljico. Zdaj je torej položaj podoben kot po nepozabnem Carigradu. Letos je izbrana vrsta poskrbela za drugi največji uspeh slovenske košarke, ko se je v Tokiu spogledovala celo z olimpijsko kolajno, zdaj pa začenja nov lov na vstopnico za svetovno prvenstvo. Turnir bo znova v Aziji, saj ga bodo gostili Filipini, Indonezija in Japonska. Četudi jih ni bilo na Kitajskem, pa imajo torej evropski prvaki na to celino zelo lepe spomine, saj so si z olimpijskim polfinalom, ko so zanetili novo slovensko košarkarsko evforijo, priborili kar četrto mesto na Fibini lestvici.

Slovenski košarkarji želijo nadaljevati uspešno olimpijsko zgodbo
Sorodna novica Sekulić računa na sedem olimpijcev, novo ime na seznamu Habot

"Fantom sem dejal, da je situacija podobna kot pred štirimi leti. Za nami je zelo uspešna poletna kampanja. Brez dvoma v kvalifikacije vstopamo s tarčo na hrbtu. Vsi bodo želeli dokazati, da lahko igrajo z nami. Nismo v polni zasedbi, zato bomo morali biti od prvega treninga naprej maksimalno osredotočeni na te kvalifikacije. Maksimalno se moramo vsi podrediti ekipi. Časa za kar koli drugega ni. Vemo, da nekateri igralci prihajajo iz tujine in bi radi pozdravili domače in prijatelje, toda za to ne bo časa. Tega se igralci tudi zavedajo," je dejal Aleksander Sekulić, ki je košarkarje zbral na Obali. Reprezentanca biva v Portorožu, trenira pa v Kopru, kjer bo v nedeljo gostila Švedsko.

Še predtem jo čaka prvi kvalifikacijski izziv – gostovanje pri na papirju najtežjem nasprotniku v skupini, Hrvaški. Srečanje bo v četrtek ob 20.45 v zagrebškem centru Dražena Petrovića: "Štab se ukvarja predvsem z individualnimi karakteristikami igralcev, saj težko predvidimo, kako bo Hrvaška igrala s to ekipo, ki je popolnoma drugačna od tiste, ki smo jo videli na dveh pripravljalnih tekmah poleti in potem v kvalifikacijah za olimpijske igre. Vsaka tekma je zelo pomembna. Zdaj smo popolnoma osredotočeni na Hrvaško. Cilj je, da smo uspešni in potem gledamo naprej."

Sorodna novica Sekulić: Imamo dovolj kakovosti, da Hrvaško premagamo v gosteh

Hrvaška reprezentanca, ki je poleti na domačem kvalifikacijskem turnirju v Splitu neuspešno naskakovala preboj v Tokio, izpustila pa je tudi svetovno prvenstvo 2019, v kvalifikacije vstopa s popolnoma pomlajeno zasedbo, v kateri je kar nekaj zelo obetavnih imen. Brez dvoma bodo izbranci Veljka Mršića z željo po dokazovanju nevaren tekmec, hkrati tudi mladostniško neobremenjen, bodo pa zato izkušnje na slovenski strani: "V zelo kratkem času je treba narediti rezultat, ki ni samoumeven, zato so te izkušnje zelo pomembne. Tudi nasprotnik želi biti uspešen. Veliko stvari se mora poklopiti. Želeli smo vplivati na to, kar lahko, in sem sodi sestava ekipe, ki mora imeti določene izkušnje. Želimo imeti zraven tudi mlade, a preprosto te kvalifikacije ne dovoljujejo veliko manevrskega prostora."

"Zelo pomembno je, da igralci čim prej odmislijo klubske zadeve in se osredotočijo na tekmi, ki sta pred nami. Kot pravim, poskušamo igralce čim prej "resetirati" na naše nastavitve, da se pripravimo, na kakšen način bomo delali in pristopili k treningom in tekmam. Poudarek je na naši igri. Želimo se čim prej uigrati in igrati na podoben način kot do zdaj. Torej agresivno v obrambi, hitro v napadu in biti tudi nevarni v skoku. Vse to, kar nas je krasilo do zdaj. Velika prednost je, da igralci poznajo sistem, zato smo tudi tako sestavili ekipo, da so seznanjeni s tem, kaj želimo in kako želimo igrati. Da porabimo čim manj časa pri učenju in se ukvarjamo z malenkostmi, ki bodo lahko odločale. Želimo nadaljevati igro, ki nam je prinesla uspeh. Poskusiti moramo priti do tistega, kar smo delali na dozdajšnjih reprezentančnih akcijah in je delovalo, mogoče nekatere stvari še izboljšati in pa seveda malce prilagoditi ekipi, ki jo imamo," je dodal selektor.

Selektor Sekulić pričakuje, da bodo nosilci igre hitro odmislili klubske zadeve

Jedro ekipe je izkušeno, v moštvu pa je sedem igralcev, ki so nastopili na olimpijskih igrah. Kapetan je znova Edo Murić, ki ima med še aktivnimi reprezentanti največ nastopov v slovenskem dresu: "Vedno je poseben občutek priti v reprezentanco. Tukaj smo doživeli že toliko lepih trenutkov in s ponosom se vračamo. Želimo priti do priložnosti, da bi še kdaj lahko doživeli kaj takega oziroma bi naredili še kakšen odmeven rezultat. Zdaj začenjamo z ničle. Moramo pozabiti, kaj je za nami, in se osredotočiti na tekmi, ki nas čakata. Čutimo odgovornost, da po zadnjih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, ki smo ga morali gledati doma po televiziji, popravimo spodrsljaj. To je bila dobra šola za vse nas. Zavedamo se, da bo že začetek zelo pomemben, saj si tako lahko olajšamo delo za naprej."

"Pred štirimi leti je bila situacija specifična. Imeli smo zdesetkano zasedbo. Igralci so prvič prihajali v reprezentanco in niso poznali sistema. Težko ga je osvojiti v treh ali štiri dneh. Zdaj imamo na voljo le dva, a je položaj drugačen. Zdaj vsi poznamo sistem. Smo videli, da ni samoumevno. Potrebujemo 12 igralcev, ki so na isti valovni dolžini in se zavedajo, da vsaka tekma veliko šteje. Ko smo "kiksali", se je nervoza vlekla iz okna v okno. Ves čas smo razmišljali o teh spodrsljajih in igrali pod velikim pritiskom. Naredili bomo vse, da zdaj spodrsljajev ne bomo ponavljali in bomo tako lažje nadaljevali. Že prva tekma bo zelo pomembna. Lahko ti le vzame veliko energije ali pa ti da krila. Na Hrvaškem bo zagotovo veliko gledalcev. Vsi so za nas navijali na olimpijskih igrah, vsi pa tudi želijo igrati proti nam. Tekma bo težka, saj Hrvaška na svojem parketu ni nikoli lahek nasprotnik. Ima dobre mlade igralce, ki so željni dokazovanja. Morali bomo pokazati, da smo mi favoriti v skupini," je pristavil Murić.


KVALIFIKACIJE ZA SP 2023

Četrtek, 25. novembra, ob 20.45:
HRVAŠKA SLOVENIJA (Zagreb)

Nedelja, 28. novembra, ob 20.00:
SLOVENIJA ŠVEDSKA (Koper)