Nekatere napovedi, da bi se lahko Slovenke na letošnjem EP-ju borile celo za medaljo, so bile očitno preoptimistične, od četrtfinala so bile v resnice oddaljene bolj kot pred dvema letoma v Beogradu. Zdaj bodo misli kmalu že usmerjene k prvenstvu 2023, katerega sogostiteljica bo Slovenija. Foto: www.alesfevzer.com
Nekatere napovedi, da bi se lahko Slovenke na letošnjem EP-ju borile celo za medaljo, so bile očitno preoptimistične, od četrtfinala so bile v resnice oddaljene bolj kot pred dvema letoma v Beogradu. Zdaj bodo misli kmalu že usmerjene k prvenstvu 2023, katerega sogostiteljica bo Slovenija. Foto: www.alesfevzer.com

Slovenke so bile takoj v podrejenem položaju, zaostajale so s 7:0, in nikakor niso našle prave igre, Rusinjam pa preveč lahkomiselno dopustile, da polnijo njihov koš. Po prvi četrtini, v kateri je bil skok v napadu krepko na ruski strani, je bilo že 28:13, v drugi četrtini pa so Rusinje povedle s 46:21. Eva Lisec (13 točk do odmora) je nato z dvema zaporednima trojkama vsaj malo približala Slovenijo.

Zadevala je še naturalizirana Američanka Shante Evans, z 21 točkami na koncu najučinkovitejša slovenska igralka. A pomoči preostalih ni bilo, zatajila je predvsem slovenska klop, ki v prvih treh četrtinah ni zmogla niti točke. Ob polčasu je bil slovenski met za tri točke 2/9 (na koncu 5/19), ruski pa 7/15 (13/31).

V nadaljevanju so Rusinje zanesljivo držale visoko prednost. Elizaveta Komarova je bila pri Rusinjah prva strelka z 20 točkami (12 v prvem polčasu).

Grgić: Ta reprezentanca lahko odigra skupaj vsaj še en olimpijski cikel
"Rad bi čestital mojim igralkam, da so se borile do konca, vendar smo bili enostavno preslabi. Rusinje so bile veliko boljši nasprotnik, izkoristile so vse tisto, kar mi nimamo. Presekale so nas že v začetku tekme, ko so kot po tekočem traku dobivale skoke v napadu. Dva dni smo govorili o tem, kako igrajo in se pripravljali, vendar je individualna kvaliteta danes naredila svoje. Rusinje so imele tudi izjemen strelski dan, res pa je to, da smo jim mi to omogočili s slabo obrambo. Zdaj bo čas za analizo. Glave ne smemo dati dol, čez dve leti bo nova priložnost za to generacijo. To je še mlada reprezentanca, ki lahko odigra skupaj vsaj še en olimpijski cikel. Ponosen sem na njih in njihovo delo," je povedal selektor Damir Grgić

Kapetanka Nika Barič je dodala: "Rusinje so od prve minute narekovale ritem igre. Že večkrat sem povedala, da mi moramo igrati tako, da nasprotniku od začetka vsilimo naš način igre. Dovolile smo si preveč napak, sploh v obrambi, proti taki ekipi kot je Rusija pa se je po visokem zaostanku res težko vrniti v igri. Čestitam Rusiji za zmago, v zadnjih letih ne vem, kdaj so nazadnje odigrali tako dobro srečanje. Vsa čast pa tudi mojim soigralkam za borbo do zadnje sekunde."

Rusinje že do odmora nadigrale slovenske košarkarice


Kvalifikacije za četrtfinale, Strasbourg:
RUSIJA - SLOVENIJA
93:75 (28:13, 21:16, 25:25, 19:21)

Rusija: Komarova 20 (3/5 za dve, 4/5 za tri), Musina 19 (5/11 za dve, 2/2 za tri) in 14 skokov, Vadejeva 15, Štanko 10, Glonti 9, Šilova 7, Šabanova 5, Levčenko 4, Goldireva in Ogun po 2.

Slovenija: Evans 21 (6/8 za dve, 1/1 za tri), Lisec 19 (4/6 za dve), Oblak 12 (6/9 za dve, 0/3 za tri), Barič 11 (4/9 za dve, 0/4 za tri), Friškovec 5, Jakovina 3, Debeljak in Prezelj po 2.

ŠPANIJA - ČRNA GORA 78:51

ITALIJA - ŠVEDSKA 46:64

BiH - HRVAŠKA 80:69


Četrtfinale, sreda:
BELORUSIJA - ŠVEDSKA

FRANCIJA - BiH

SRBIJA - ŠPANIJA

BELGIJA - RUSIJA