Slovenke si lahko že v soboto zagotovijo tretji zaporedni nastop na evropskem prvenstvu, ki bo junija 2021 v Franciji in Španiji. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke si lahko že v soboto zagotovijo tretji zaporedni nastop na evropskem prvenstvu, ki bo junija 2021 v Franciji in Španiji. Foto: www.alesfevzer.com

Po šestih od dvanajstih odigranih tekem v skupini A slovenska in grška reprezentanca zasedata vodilni mesti na lestvici. Neporažene Slovenke so zbrale tri zmage, Grkinje dve, nato sledijo Bolgarke z eno in Islandke, ki še niso okusile slasti zmage.

Oslabljene Slovenke, manjkali sta Nika Barič in Tina Jakovina, so uvodni del naloge v mehurčku na Kreti opravile z odliko, saj so s 94:58 ugnale Islandijo.

Košarkarice so misli že usmerile proti Grčiji

Glede na to, da kar nekaj deklet že dalj časa ni igralo tekme, so prikazale všečno igro, uigrale določene taktične zamisli selektorja in hkrati prihranile nekaj moči za sobotni derbi z gostiteljicami. Te so v četrtkovem obračunu prav tako slavile zmago. A so za uspeh proti Bolgarkam trepetale vse do zadnjega piska sirene. Še dobro minuto do konca tekme je bil izid namreč izenačen, v zaključku pa so Grkinje le zmagale s 73:66.

Slovenke na medsebojnih tekmah vodijo s 4:1
Slovenska in grška reprezentanca sta se med seboj pomerili petkrat. Ene zmage so se veselile Grkinje, štirikrat so bile uspešnejše Slovenke. Nazadnje prav pred letom dni, ko so v prvem kolu aktualnih kvalifikacij v Celju zmagale s 70:64. V tokratnih drugačnih okoliščinah bosta obe ekipi nastopili v precej spremenjenih zasedbah, a nekaj je jasno. Selektor Damir Grgić in njegove varovanke tudi na Kreti želijo nadaljevati niz zmag.

Sorodna novica Slovenke v prvem polčasu dosegle toliko točk kot Islandke na celotni tekmi

Grgić: Odločili bosta energija in svežina
"Zaradi skrajšane rotacije bodo morale nosilke igre na tekmi proti Grčiji stvari vzeti v svoje roke. Treba bo igrati čvrsto, saj so Grkinje pod košem izjemno močne. Verjamem, da bosta odločili energija in svežina. Držati se moramo naših načel, moramo biti hitrejši od njih, pomemben pa bo tudi skok,"
pravi selektor Grgić.

Sobota ob 19.00

SLOVENIJA – GRČIJA

ISLANDIJA – BOLGARIJA

Vrstni red: Slovenija 6, Grčija 5, Bolgarija 4, Islandija 3 točke.

Na EP se uvrstijo zmagovalci skupin in pet najboljših drugouvrščenih.