Slovenke so popustile v drugem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so popustile v drugem polčasu. Foto: www.alesfevzer.com

Tekma med Slovenijo in Poljsko ni imela pravega tekmovalnega naboja. Slovenija je bila že na evropskem prvenstvu. Poljska bi za uvrstitev potrebovala pravi čudež, saj stvari niso bile le v njenih rokah. Vseeno sta ekipi pred približno 1000 gledalci prikazali borbeno in napeto predstavo.

Nika Barič in Eva Lisec sta bili najboljši slovenski strelki na Kodeljevem. Foto: www.alesfevzer.com
Nika Barič in Eva Lisec sta bili najboljši slovenski strelki na Kodeljevem. Foto: www.alesfevzer.com

Odločitev o zmagovalkah je padla v zadnji četrtini, v katero so gostje krenili z minimalno prednostjo in jo ob bolj motivirani in natančni igri tudi ubranile.

Najboljše strelke Slovenije so bile Eva Lisec z 18 točkami ter Zala Friškovec in Nika Barič, ki sta jih zbrali po devet.

Slovenija je zasedla tretje mesto v skupini za Turčijo in Poljsko, na prvenstvo najboljših šestnajstih ekip Evrope pa se je uvrstila kot gostiteljica.

Dikaulakos: Poraz bi lahko preprečili, če bi nadaljevali obrambo iz prvega polčasa
"Poraz sicer nič ne spremeni, vendar pa moramo natančno pogledati tekmo in se kaj naučiti. Tako delujemo že ves čas kvalifikacij, zato počasi napredujemo in se pripravljamo na evropsko prvenstvo. Poraz bi lahko preprečili, če bi nadaljevali obrambo iz prvega polčasa. V drugem delu smo naredili preveč napak, nismo bili natančni v napadu, zato je tudi v obrambi popustila zbranost. Naš cilj mora vedno biti dobra obramba," je povedal selektor Georgios Dikaulakos.

Oblak: Vsaka nova okrepitev bo zelo dobrodošla
"Čeprav smo vedele, da tekma ne odloča o ničemer, smo jo odigrale zavzeto in na trenutke zelo dobro. Žal v zaključku nismo bile dovolj zbrane, poznalo pa se je tudi, da nismo imele dovolj razpoloženih igralk. Iz vsake tekme moramo potegniti dobre in slabe stvari ter se tako čim bolje pripraviti na prvenstvo, ki nas čaka poleti. Mislim, da smo v teh kvalifikacijah opazno napredovale, zagotovo pa bi si želele večje širine igralskega kadra, tako da bo vsaka nova okrepitev zelo dobrodošla," je dodala Teja Oblak.

Slovenke na žrebu zelo verjetno v drugem kakovostnem bobnu
Slovenija bo tekmice na EP-ju dobila 8. marca na žrebu v Ljubljani. Kakovostni bobni bodo sestavljeni na podlagi uvrstitev na svetovni lestvici, na kateri je Slovenija trenutno 19. reprezentanca na svetu oziroma deseta v Evropi.

Glede na to, da se dve reprezentanci (BiH in Švedska), ki sta pred Slovenijo, nista uvrstili na EP, bodo izbranke selektorja Georgiosa Dikaioulakosa najverjetneje na žrebu v drugem kakovostnem razredu.

Za napad na najvišja mesta na evropskem prvenstvu, kar bo cilj reprezentance, ko se ji bo pridružil nova, naturalizirana igralka, pa bodo morale pokazati tudi boljšo obrambo.

Selektor Dikaulakos prepričan, da bodo slovenske košarkarice odpravile vse pomanjkljivosti do EP-ja

Skupina D, Ljubljana, 6. krog:
SLOVENIJA – POLJSKA
58:65 (13:8, 16:16, 15:22, 14:19)

Slovenija: Lisec 18, Oblak 8, Cvijanovič 4, Seničar 2, Jakovina 6, Friškovec 9, Jelenc 2, Barič 9.

Poljska: Niemojewska 3, Borkowska 2, Makurat, Skobel 15, Gajda 11, Parzenska 4, Gertchen 4, Rembiszewska 2, Kastanek 10, Telenga 14.

Vrstni red: Turčija 11, Poljska 10, Slovenija 9, Albanija 6 točk.