Slovenci so se v novem olimpijskem športu, ki bo prvič na sporedu leta 2020 v Tokiu, prebili med štiri najboljše. Foto: KZS
Slovenci so se v novem olimpijskem športu, ki bo prvič na sporedu leta 2020 v Tokiu, prebili med štiri najboljše. Foto: KZS

v Nantesu z 18:17 izgubila proti gostiteljem Francozom in ostala brez medalje.

Gašper Ovnik (35 let, 190 cm), Simon Finžgar (37 let, 196 cm), Adin Kavgić (30 let, 197 cm) in Anže Srebovt (25 let, 199 cm) so na odločilni tekmi za kolajno po izenačenju na 9:9 zaostali za tri točke (12:9) in do konca jim ni uspelo napraviti preobrata. Razlika je bila tudi v nadaljevanju tri točke, Slovenci so se šele nekaj sekund pred koncem s košem Srebovta približali na 16:15, Francija pa je z dvema prostima metoma potrdila zmago.

Naslov svetovnega prvaka so ubranili Srbi, ki so v finalu z 21:18 ugnali Nizozemce.

Slovenija se je do polfinala prebila brez poraza. Po uvodnih zmagah proti Romuniji in Salvadorju so na poti med najboljših osem premagali še Francoze in Filipince, danes pa so bili v četrtfinalu z 18:15 boljši od Katarja. V polfinalu so nato morali priznati premoč Nizozemski z 12:13. Ovnik je ob koncu poskušal z metom za dve točki, a žoga ni končala v obroču.

Francoze so Slovenci v torek premagali z 19:17, Filipince pa z 21:14. Ovnik je bil izbran za najboljšega igralca dneva (DRUGI VIDEO SPODAJ).
Slovenija je bila na lanskem svetovnem prvenstvu na tekmi za tretje mesto uspešnejša in osvojila bronasto medaljo. Prihodnje leto bo SP na Filipinih.
Zdaj jih čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo
"Cilja, ki smo si ga zastavili pred začetkom svetovnega prvenstva, nismo dosegli. Upali smo, da lahko stopimo še kakšno stopničko višje. Skupinski del smo odigrali odlično in si s štirimi zmagami priigrali dobro izhodišče pred odločilnimi tekmami, saj smo se izognili najtežjim nasprotnikom. Po zmagi nad Katarjem so nas v polfinalu pričakali Nizozemci, ki so nas ujeli na levi nogi. Celotna tekma je potekala zunaj našega ritma. Kljub četrtemu mestu se moramo hitro zbrati, saj nas že konec prihodnjega tedna čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo, kjer bomo branili zlato medaljo. Dvigniti moramo glave in slediti zastavljenim ciljem,"
je povedal Ovnik.

"Na začetku dopoldneva sem prejel informacijo o posodobljenih rang lestvicah FIBE: v članski kategoriji je Slovenija na drugem mestu, pri kategoriji U23 smo trenutno prvi na svetu, pri U18 pa prav tako zasedamo drugo mesto. V kategoriji deklet smo po trenutni uvrstitvi zelo blizu nastopa na MOI, ki bodo na sporedu prihodnje leto. Tudi v sanjah si nisem predstavljal takih rezultatov. Boj za mesto na olimpijskih igrah leta 2020 bo izredno težek," je zakulisno dogajanje že v torek opisal vodja reprezentance Matic Vidic.

Četrtfinale:
SRBIJA (1)
- ZDA (4) 17:14
Ukrajina (6) - FRANCIJA (10) 12:20
SLOVENIJA (2) - Katar (14) 18:15
NIZOZEMSKA (5) - Rusija (8) 15:13
Polfinale:
SRBIJA - Francija 22:11
Slovenija - NIZOZEMSKA 12:13
Finale:
SRBIJA
- NIZOZEMSKA 21:18

Za tretje mesto:
FRANCIJA
- SLOVENIJA 18:17