Slovenska košarkarska reprezentanca bo letos nastopila še na evropskem prvenstvu 3x3, ki ga bo med 9. in 11. septembrom gostil Gradec. Foto: KZS
Slovenska košarkarska reprezentanca bo letos nastopila še na evropskem prvenstvu 3x3, ki ga bo med 9. in 11. septembrom gostil Gradec. Foto: KZS

Slovenija je skupinski del SP v Antwerpnu začela v torek in izgubila proti favoriziranim Belgiji (16:21) in ZDA (9:22).

Danes pa je sprva storila velik korak k napredovanju po zmagi proti Avstriji z odločilno trojko Adriana Hirschmanna za 22:20. Ta je bil z desetimi točkami tudi najboljši strelec dvoboja, Jure Ličen jih je dosegel šest, Gašper Jordan Rojko štiri ter Jakob Strel dve.

Na drugi tekmi je Slovenija bolje začela obračun proti Egiptu in po dveh trojkah Hirschmanna takoj povedla s 4:0. Sredi obračuna pa se je Slovencem ustavilo in sledila je napeta končnica, v kateri so bili bolj zbrani Egipčani, ki so po izenačenju na 16:16 dosegli pet od naslednjih šestih točk in zapečatili usodo slovenske izbrane vrste.

V skupini D je s štirimi zmagami po prav toliko tekmah Belgija zasedla prvo mesto in neposredno napredovala v četrtfinale. Združene države Amerike so bile druge s tremi zmagami in porazom, Avstrijci so zavoljo zmage Egipta osvojili tretje mesto, Slovenija pa je bila četrta pred zadnjim Egiptom.

"Na prvenstvu nismo izpolnili naših želja, saj se nismo prebili iz skupinskega dela. Tako smo nastope žal končali, čeprav smo imeli pred zadnjo tekmo vse v svojih rokah. Fantje so prvič nastopili na takšni ravni tekmovanja in v odločilnih trenutkih se jim je poznala neizkušenost. Gre za zelo mlado reprezentanco in upam, da bo to dobra šola za naprej," je dejal selektor Matic Vidic.

Na zadnjem SP-ju pred tremi leti so slovenski košarkarji v Amsterdamu v četrtfinalu izgubili proti poznejšemu prvaku ZDA in zasedli končno sedmo mesto. Leta 2016 in 2018 so na prvenstvih na Kitajskem in na Filipinih osvojili bron.