Smiljan Pavić je bil z osmimi točkami najboljši strelec Krke v prvem polčasu. Foto: Aleš Fevžer
Smiljan Pavić je bil z osmimi točkami najboljši strelec Krke v prvem polčasu. Foto: Aleš Fevžer
Jaka Klobučar
Jaka Klobučar je zbral osem točk in devet skokov. Foto: Aleš Fevžer
Pred polčasom je bilo na parketu nekaj prerivanja. Foto: Aleš Fevžer
Olimpija izsilila še eno tekmo v Stožicah

Po razmerju moči na prvih dveh tekmah je bilo pričakovati, da bo Krka dokončala delo in finalno serijo dobila brez poraza, toda Union Olimpija je z agresivno obrambo in z več razpoloženimi igralci nadzirala potek tretje tekme v finalni seriji. V drugem polčasu je večinoma držala precej varno prednost, od šestih do desetih točk. Krka je imela enostavno preslab met (trojke 5/24). Najboljši strelec tekme je bil Jaka Blažič s 17 točkami.

Izjemna igra Blažiča v prvi četrtini
Prvi polčas je ponudil hitro igro in zlasti v prvi četrtini odličen met obeh ekip. Union Olimpija je zadela kar 83 odstotkov poskusov iz igre. Spet je bil razpoložen Blažič, ki je dosegel 11 točk v prvih desetih minutah. V drugi četrtini se je Krki, ki je sicer spet dobila skok, ustavilo v napadu in Olimpija je počasi povečevala prednost, čeprav je obupno izvajala proste mete (osem zgrešenih v prvem polčasu). Po trojki Sasuja Salina je bilo 29:37, ob polčasu 33:42.

Smodiš ni mogel vsega sam
V tretji četrtini se Krki ni uspelo bistveno približati. Jakov Vladović je s štirimi točkami zapored preprečil, da bi bila razlika previsoka, prav ob koncu tretje četrtine pa je Teemu Rannikko s težkim metom za tri točke svoji ekipi spet zagotovil deset točk prednosti (45:55). V odločilnih trenutkih se je Krka zanesla na svojega veterana Matjaža Smodiša, ki bi lahko danes že končal kariero. V 35. minuti je zadel za 60:65, toda Olimpija je imela s trojko Prepeliča hiter odgovor, pomembni točki pa je prispeval tudi Jasmin Perković.

Zdaj je spet vse odprto
"Vsi so nas odpisali, a se ne predajamo. Serija gre zdaj v Stožicah, vse je odprto," ostaja optimističen Jaka Blažič, čeprav se v zgodovini slovenskega prvenstva še ni zgodilo, da bi katera koli ekipa nadoknadila zaostanek 2:0 v finalni seriji. Dolenjci so v ponedeljek v svoji dvorani zmagali z 81:68, v sredo pa so sploh prvič v sezoni slavili v Ljubljani (79:77). Naslednja tekma bo v ponedeljek.


Gašper Potočnik, trener Krke: "Fantje so dali vse od sebe, a smo bili večji del tekme nervozni in premalo zbrani. Do ugodnega rezultata smo želeli priti na silo, a tako pač ne gre. Union Olimpija je v prvem polčasu prehajala do prelahkih zaključkov svojih akcij. Ljubljančani so se tedaj razigrali, mi pa smo jih nato do konca le še lovili."

Jaka Klobučar: "Podobno kot na prvih dveh tekmah je tudi tokrat Jaka Blažič tekmo začel odlično. Ko igralec tako dobro začne tekmo, ga je v nadaljevanju težko zaustaviti. Nam je to v drugem polčasu sicer uspevalo, a so se razigrali njegovi soigralci, ki nam niso pustili blizu."

Miro Alilović, trener Uniona Olimpije: "Igramo bolje iz tekme v tekmo. Ključen je bil četrtek, ko sem imel z igralci sestanek in jim povedal, da morajo določene stvari v glavah razčistiti sami, umakniti svoj ego na stran in se podrediti ekipi. To nam je uspelo. Štirideset minut smo igrali zelo dobro obrambo. Stekel nam je tudi met za tri točke, kar je bila zasluga večje potrpežljivosti v napadu, še naprej pa imamo nizek odstotek zadetih prostih metov. To sem nekako tudi pričakoval, saj kar nekaj igralcev prvič igra v finalu državnega prvenstva in zato sta breme in stres na njih velika. Verjamem, da bomo popravili tudi to."

Jaka Blažič: "Zavedali smo se, da je to odločilna tekma. Pristop je bil popolnoma drugačen, saj smo bili vsi veliko bolj motivirani. Pokazala se je naša velika želja po zmagi in ta nas je tudi vodila do tega rezultata."

Državno prvenstvo - Liga Telemach

Finale, tretja tekma:
KRKA - UNION OLIMPIJA
68:73 (22:23, 11:19, 12:13, 23:18)
Vladović 13, Smodiš 11, Lorbek 10, Klobučar, Lučić in Pavić 8, Anderson 6, Murić in Lalić 2; Blažič 17, Bubnić in Perković po 11, Salin 9, Močnik in Prepelič 6, Rannikko 5, Omić 4, Rupnik in Sulejmanović po 2.
Prosti meti: 15/20; 11/26
Met za dve: 19/33; 19/28
Met za tri: 5/24; 8/20
Skoki: 36; 26
Izid v zmagah je 2:1 za Krko. Igrajo na tri zmage. Četrta tekma bo v ponedeljek, 20. maja, morebitna peta pa v sredo, 22. maja.

Olimpija izsilila še eno tekmo v Stožicah