Vincent Hunter je bil eden najzaslužnejših za veliki preobrat Zlatoroga, saj je na začetku tretje četrtine zadel tri zaporedne trojke. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Vincent Hunter je bil eden najzaslužnejših za veliki preobrat Zlatoroga, saj je na začetku tretje četrtine zadel tri zaporedne trojke. Foto: Drago Perko/www.kosarka.si
Aleš Pipan
Aleš Pipan je dobro pripravil svoje igralce, ki pa jim vseeno ni uspelo zmanjšati napak. Izgubili so kar 16 žog. Foto: MMC RTV SLO
Miha Zupan
Miha Zupan je dobro odigral nekaj več kot 12 minut v prvem polčasu, potem pa ga je trener Ljubljančanov zaradi treh osebnih napak posadil na klop. V igro ga je vrnil minuto pred koncem srečanja. Foto: EPA
Olimpija doživela hladen tuš

Zlatorog je tekmo začel bolje, a se je Olimpija hitro vrnila in po delnem izidu 10:2 povedla s petimi točkami razlike (14:9). Nobena ekipa si v prvem polčasu ni priigrala večje prednosti, še najbolj je to uspelo zmajem, ko so po enajsti točki Vladimirja Golubovića v 16. minuti povedli s 32:25. Črnogorski center je bil znova nezaustavljiv pod košem, dosegel je enajst točk, medtem ko je bil izredno neuspešen Sašo Ožbolt, ki je prvi točki vpisal šele 25 sekund pred koncem polčasa (met za dve 2/6, za tri 0/6). Izid polčasa (39:33) je z metom iz sredine igrišča postavil Američan Brian Green.

Hunterjeve tri trojke za preobrat
Varovancem Aleša Pipana je po prihodu iz garderob uspel velik preobrat, saj so napravili delni izid kar 16:3 (42:49). Pri tem sta prednjačila zelo dobra obramba in odličen met za tri točke (po treh četrtinah 7/13 ali 54 %), v katerem je bil najuspešnejši Vincent Hunter. Ameriški krilni center je med preobratom zadel tri zaporedne trojke, samo v tretji četrtini pa je vpisal 11 točk.

Težave z osebnimi napakami
Laščani so vodili še naprej in nerazpoloženim gostiteljem povzročali nemalo težav, v katerih so se 6 minut pred koncem znašli tudi sami. Štiri osebne napake je dobil Tadej Koštomaj (enako število osebnih napak je imel tudi najboljši strelec Uroš Lučić), ki je do takrat dobro organiziral gostujoči napad, na parketu pa ga je zamenjal točkovno boljši Ante Mašić. Pod Rožnikom se je začela dramatična končnica, v kateri je eno izmed odločilnih vlog odigral Nejc Strnad, ki je bil najprej uspešen po protinapadu, pozneje pa je uspešno podal do samega Hunterja, ki je manj kot minuto in pol pred koncem povišal na 59:64.

Taktika namerno zgrešenega meta se ni obrestovala
Zdovc je minuto pred koncem v igro (prepozno) poslal Miho Zupana, ki je bil v prvem polčasu razigran, pozneje pa je obsedel s tremi osebnimi napakami. Ljubljanski krilni center je poskusil za tri točke, a zgrešil, ponovni izpit pa je imel Jaka Klobučar, nad katerim je peto osebno napako naredil Koštomaj, Dolenjec pa je zgrešil met za izenačenje (63:64). Odločitev je padla štiri sekunde pred koncem, ko je imel pri rezultatu 65:68 Ožbolt dva prosta meta, Zdovc pa je taktično v igro poslal visoka Mirzo Begića in Vladimirja Golubovića, a se je žoga po namerno zgrešenem prostem metu odbila povsem v drugo smer. Druga, morda že odločilna tekma, bo na sporedu v torek.

Izjavi trenerjev po tekmi:

Jure Zdovc, Union Olimpija:
"Zgodilo se je tisto, česar sem se najbolj bal. Po vrnitvi rekovalescentov naša igra ni tekla tako kot na prejšnjih tekmah. Ekipa Zlatoroga je odlično igrala in bila učinkovita tudi pri metu iz igre. Zdaj se moramo zbrati in slaviti zmago na tekmi v Laškem."

Aleš Pipan, Zlatorog:
"Čestitam fantom za dobro igro. Pokazali so pravi značaj in znova dokazali, da znajo igrati košarko. Ostajamo trdno na tleh, saj vemo, da je pred nami še ena tekma."

Liga UPC, polfinale, 1. tekmi:

UNION OLIMPIJA - ZLATOROG 0:1
66:70 (20:15, 19:18, 9:18, 18:19)
Golubović 17, Zupan 11; Lučić 18, Hunter 16, Mašić 10.

Sobota ob 20.00:

HELIOS - KRKA

V odebeljenem tisku izid v zmagah. Igrajo na dve zmagi.

A. B.

Olimpija doživela hladen tuš