Davor Kus je najstarejši član izbrane vrste. Foto: EPA
Davor Kus je najstarejši član izbrane vrste. Foto: EPA
Dino Radja in Dražen Petrović
Dino Radja in Dražen Petrović sta blestela na olimpijskih igrah v Barceloni, kjer je bila Hrvaška druga.
Ante Tomić
Od mladega in visokega centra Anteja Tomića se v Turčiji veliko pričakuje. Foto: EPA
Marko Popović
Marko Popović je eden najnevarnejših hrvaških strelcev. Foto: EPA
Marko Tomas, Šarunas Jasikevičius
Marko Tomas je prvo krilo hrvaške reprezentance. Foto: EPA
Roko-Leni Ukić in Jaka Laković
Roko Ukić je eden najnevarnejših košarkarjev Hrvaške, kar je pokazal tudi na evropskem prvenstvu na Poljskem proti Sloveniji. Foto: Reuters

Hrvaška, ki je na lestvici FIBE na 15. mestu, s Slovenijo pa se bo pomerila 3. tekmovalni dan v Turčiji, je vedno imela odlično ekipo. Takoj po razpadu Jugoslavije je bila tako rekoč v samem svetovnem vrhu, igralci pa so bili nosilci zlate jugoslovanske generacije konec osemdesetih in devetdesetih let. Najboljša je bila trojica, ki so jo sestavljali tragično preminuli Dražen Petrović, Dino Radja in Toni Kukoč. Omenjeni so popeljali Hrvaško do srebrnega odličja na igrah v Barceloni.

Hrvaška že bronasta na svetovnem prvenstvu
Draženova smrt je pretresla košarkarski svet in močno oslabila izbrano vrsto, ki je potem na velikih tekmovanjih osvojila še tri bronaste odličja, in sicer na svetovnem prvenstvu leta 1994 in na evropskih prvenstvih v letih 1993 in 1995. V Kanadi so Hrvati edinkrat nastopili na svetovnem prvenstvu. V predtekmovanju so brez težav visoko odpravili Kubo, Južno Korejo in Avstralijo.
Radja med najboljšimi na prvenstvu
V drugem delu so v skupini znova samozavestno ugnali Kitajsko, Kanado in Grčijo, v polfinalu pa so vknjižili prvi poraz. S 66:64 je bila boljša Rusija. V malem finalu so še enkrat visoko premagali Grke (78:60). Blestel je Dino Radja, ki je bil z 22.3 točke drugi strelec tekmovanja. Splitčan je bil izbran tudi v postavo turnirja. Na prvenstvu se je izkazal še Arijan Komazec.

Ćosić najuspešnejši na prvenstvih
Poleg omenjene trojice so v jugoslovanski reprezentanci še nekateri drugi Hrvati imeli pomembne vloge. Najbolj znan je seveda Krešimir Ćosić. Legendarni center je skupaj z Brazilcem Wlamirjem Marquesom najuspešnejši posameznik svetovnih prvenstev. Omeniti velja še Rata Tvrdića, Giuseppeja Džerdžo, Nikolo Plećaša, Petra Skansija, Aca Petrovića, Stojka Vrankovića, Željka Jerkova, Damirja Šolmana, Velimirja Perasovića in Vinka Jelovca, ki je sicer rojen v Osijeku, a smo ga Slovenci vzeli kar za svojega, saj je številna leta nosil dres Olimpije.
Na Poljskem tudi s Slovenijo
Hrvaška se je na prvenstvo uvrstila s šestim mestom na zadnjem evropskem prvenstvu. V četrtfinalu so se Hrvati pomerili tudi s Slovenijo, ki je v razburljivi tekmi na krilih Erazma Lorbka in njegovih 27 točk slavila s 67:65. Pri naših južnih sosedih je Roko Ukić prispeval 21 točk.

Odpovedi tudi pri Hrvatih
V zadnjih letih ima Hrvaška podobne težave kot Slovenija. Iz leta v leto se vrstijo številne odpovedi, poleg tega pa nova generacija ne dosega rezultatov, kakršne so imeli Hrvati na začetku samostojne države. Po manjši menjavi generacij je nekdanji reprezentant Joke Vranković, ki je mesto selektorja prevzel od Jasmina Repeše, ta je izbrano vrsto vodil na zadnjih treh velikih tekmovanjih, poklical nekaj novih obrazov.

Nosilci že nekaj časa skupaj
V reprezentanci so še naprej izkušeni branilci Davor Kus, Zoran Planinić in Marko Popović. Mednje s 26 leti sodi tudi že Roko Ukić, ki počasi prevzema vodilno vlogo. Branilec je svoj čas veljal za enega največjih talentov, morda celo na svetu. Pod košem Vranković največ stavi na Anteja Tomića. 218 centimetrov visoki 23-letnik je v drugi polovici sezone blestel v dresu madridskega Reala. Pomembni vlogi bosta imela tudi vedno koristni Marko Banić in Krešimir Lončar, ki je po uspešnih predstavah pri Unicsu prestopil v drugi najmočnejši ruski klub Himki. Na krilu je mesto rezervirano za Marka Tomasa.

V ekipi tudi nekaj obetavnih imen
V izbrano vrsto počasi prihaja tudi Rok Stipčević. Obetavni organizator igre, ki se je rodil Mariboru, je nase opozoril v dresu Zadra. Vranković je v ekipo vpoklical največje upe hrvaške košarke ta hip; 21-letno krilo Bojana Bogdanovića, 20-letna krilnega centra Maria Delaša in centra Leona Radoševića. Zadnjima je nastop preprečila poškodba. Zaradi težav sta morala sodelovanje odpovedati še Stanko Barać in Marin Rozić.