Matej Avanzo pravi, da je KZS v stiku z več tujimi zvezami, katerih reprezentance so že končale nastope v Turčiji. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Matej Avanzo pravi, da je KZS v stiku z več tujimi zvezami, katerih reprezentance so že končale nastope v Turčiji. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Novinarji
V Carigradu SP v košarki spremlja veliko slovenskih novinarjev in fotografov. Foto: MMC RTV SLO/Slavko Jerič
Turki meljejo na krilih navijačev

Direktor reprezentance Matej Avanzo je razložil: "Naši navijači so postali blagovna znamka, brez njih ne bi bili tako uspešni. V zadnjih dneh smo že stopili v akcijo iskanja novih vstopnic. Zelo težko jih je dobiti, saj igramo proti gostiteljem turnirja. Dvorane so razprodane, čeprav vedno niso polne. Karte skušamo dobiti od vseh zvez, ki so že izpadle, in od tistih, ki v sredo ne igrajo četrtfinala. Jasno pa je, da je slovenskim navijačem težko ad hoc organizirati tako potovanje, saj vse skupaj gotovo ni poceni. Vseeno upam, da bo na tekmi okrog tisoč slovenskih navijačev."

Kult se je začel graditi pred petimi leti
Avanzo je na srečanju z novinarji poudaril, da se je okrog reprezentance ustvaril pravi kult: "To se je zgodilo v zadnjih petih letih, kar smo v slovenski košarki iskali tako dolgo časa. Začelo se je že s selektorjem Alešem Pipanom, nadaljevalo pa z Juretom Zdovcem in zdaj Memijem Bečirovičem. Prišli smo do nivoja, ko se nikogar več ne bojimo. Za seboj imamo vedno po nekaj tisoč navijačev, pa tudi državo in sponzorje. Dosegli smo neki nivo, ki ga nam lahko marsikdo v Evropi zavida."

Veliko koščkov (uspešne) sestavljanke
Vsak član reprezentance poudarja medsebojno povezanost. To je izpostavil tudi Avanzo: "Imamo neverjetno jedro sodelavcev, tu želim omeniti predvsem našo zdravstveno službo, oba fizioterapevta, tehnični asistent Matjaž Vezjak je srce te ekipe. Walter Jeklin je kot športni direktor zdaj že drugo leto z nami. Tej reprezentanci je dal veliko novih stvari in pogledov. Iztok Rems je postal tako velika figura v evropski košarki, ki lahko odpre skoraj vsa vrata. Postali smo celota, skupaj z navijači nam je res uspelo ustvariti kult reprezentance. Iskali smo ga od slovenske samostojnosti naprej, zelo smo ponosni, da smo ga tudi našli."

Vsako glasno grlo bo vredno zlata
Boštjan Nachbar
je ob tem dodal: "Rad bi še enkrat povabil navijače, da se nam pridružijo v čim večjem številu. Vsako glasno grlo na tribuni bo za nas vredno zlata."

Iz Carigrada

Turki meljejo na krilih navijačev