Uresničen je prvi del načrta in reprezentanca Jureta Zdovca in Gorana Dragića po dveh tekmah zaseda vrh skupine D, za katerega bo največji tekmec Litva. Foto: Aleš Fevžer
Uresničen je prvi del načrta in reprezentanca Jureta Zdovca in Gorana Dragića po dveh tekmah zaseda vrh skupine D, za katerega bo največji tekmec Litva. Foto: Aleš Fevžer
Grega Nachbar
Strokovni sokomentator TV Slovenije Grega Nachbar je gostujoči kolumnist MMC-ja. Foto: MMC RTV SLO

Proti Avstraliji smo prvi polčas odigrali izjemno hitro in napadalno. Blestel je Goran Dragić, drugi soigralci pa so mu uspešno sledili. Nekoliko manj pozornosti je bilo namenjeno obrambi, saj sta obe ekipi do konca prvega polčasa dosegli visoko število točk. Naša reprezentanca je imela izjemno visok odstotek meta za 3 točke, kar je bilo nekajkrat v pripravljalnih tekmah velika težava, poleg tega pa je dobila tudi bitko v skoku.
V drugem polčasu nam je uspelo igrati z enako energijo kot v prvem delu. Še vedno smo vodili in držali Avstralijo na varni razdalji. Veselilo me je to, da smo igrali kot ekipa in da nam je tudi v končnici uspelo pripeljati tekmo uspešno do konca.
Pokazalo se je, da smo imeli težave pri agresivni igri Avstralije ob koncu tekme, svetla luč pa so bili naši visoki igralci Omić, Balažič in Slokar ter Jaka Blazič, ki je prinesel nekaj svežine iz klopi.
Tekma z Mehiko se je v prvem polčasu odigrala zelo podobno kot proti Avstraliji. Tokrat je blestel Zoran, mlajši od bratov Dragić, in v prvi četrtini prikazal pravo simultanko ter šokiral Mehičane. Ponovno je bila gonilna sila naša zunanja linija, točke izpod koša pa smo dosegali le z vtekanji in dobrimi podajami branilcev. Mehika se je seveda vrnila v igro, vendar nam je s številnimi menjavami igralcev in visokim ritmom pred iztekom prvega polčasa, z boljšo obrambo kot na prvi tekmi, vendarle uspelo malce povišati rezultat.
V drugem polčasu sta brata Dragić odigrala najboljšo igro v letošnjem ciklusu. Na trenutke je bilo videti, kot da igrata na drugem planetu, saj Mehičani preprosto niso našli odgovora na našo hitro igro. Strokovni štab je taktično dobro pripravil naše fante, fanatična obramba pa je prisilila Mehiko v kar 19 izgubljenih žog.
Mislim, da bo s psihološkega vidika naši reprezentanci po dnevu premora veliko lažje. Po dveh dobljenih tekmah se je dvignila samozavest, igralci začenjajo verjeti drug v drugega, kar se kaže tudi v igri. Dobro so odigrali tudi naši visoki igralci, ki v visokem odstotku uspešno končujejo akcije. Pomembno je, da še naprej "grizejo" na parketu, dobro prenašajo igro pod kontaktom in uspešno delujejo v obrambi, ki bo v nadaljevanju prvenstva naše glavno orožje.