Mike Krzyzewski v objemu MVP-ja SP-ja Kyrieja Irvinga, s katerim sta sodelovala tudi na Duku. Foto: Reuters
Mike Krzyzewski v objemu MVP-ja SP-ja Kyrieja Irvinga, s katerim sta sodelovala tudi na Duku. Foto: Reuters
ZDA
Ameriška delegacija, ki je bila z naskokom najboljša v Španiji. Ob Krzyzewskem v prvi vrsti v sivem suknjiču stoji Jerry Colangelo, ki je Coacha K-ja postavil za selektorja leta 2005. Foto: Reuters
Krzyzewski je dejal, da še vedno verjame, da jih lahko marsikatera reprezentanca preseneti in da se Američani najbolj bojijo slabega dne, kakršnega so v četrtfinalu imeli Španci. Foto: Reuters

67-letni strokovnjak je tako poskrbel za najboljši niz ameriške reprezentance do zdaj. Letos se je moral pred prvenstvom spopadati s številnimi odpovedmi, ekipo so mu krojile tudi poškodbe, a uspelo mu je sestaviti zasedbo, ki je ustvarila pravo moštveno kemijo in prevladovala na prvenstvu. "Rezultati so dominantni, a imeli smo obdobja oziroma minute v tekmah, ko smo dominirali. Sicer je za nami kar nekaj zelo težkih tekem. V finalu je bilo teh minut več, recimo 35. Igrali smo izjemno," je po koncu dejal priljubljeni Coach K, ki je znan tudi kot aktiven dobrodelnež.

Krzyzewski je reprezentanco prevzel pred devetimi leti, ko so na ameriški zvezi na čelu z direktorjem reprezentance Jerryjem Colangelom začeli nov projekt, saj so tedaj kar dvakrat zapored ostali brez naslova svetovnega prvaka – tudi na domačem prvenstvu v Indianapolisu – in klonili še na olimpijskih igrah leta 2004. Na svetovnem prvenstvu leta 2006 je po porazu v polfinalu Krzyzewski z ZDA osvojil le bron, a že na naslednjih olimpijskih igrah je sledila prva zlata medalja.

Moč tokratne ekipe moštveni duh
Uspeh je ponovil pred dvema letoma v Londonu, vmes pa je z izbrano vrsto osvojil še pokal, poimenovan po očetu košarke Jamesu Naismithu, za najboljšo izbrano vrsto na svetu: "Vsaka zlata medalja je svoja zgodba, saj je bila vsaka ekipa drugačna in nekaj posebnega. Jerry Colangelo in zveza sta naredila izjemno moštvo, od igralcev do trenerskega štaba. Vse te štiri ekipe so bile izvrstne in dale so vse od sebe za te uspehe. Letos so našo ekipo krojile poškodbe. Recimo, govoril sem s Paulom Georgeem in mu dejal, da je bil v mislih vedno z nami. Ta ekipa je odigrala izjemno. Zame so bili nekaj posebnega. Bili so pravo moštvo."

Letos so manjkali nekateri zvezdniki in tako kot pred štirimi leti pred prvenstvom v Turčiji je Coach K pomladil ekipo, ostal je tudi brez prvega strelca ZDA na zadnjih dveh velikih turnirjih Kevina Duranta, a vseeno sestavil izvrstno moštvo, ki je blestelo v Španiji: "Vse zlate medalje so bile nekaj posebnega. Ta ekipa se ni ozirala na zunanje vplive. Nismo se osredotočali na to, česa ne moremo, ampak na to, kaj lahko. Morali smo spremeniti sistem, ko se je Kevin Durant odločil, da ne bo igral. Spremenila se je igra v napadu. Vseeno smo bili odlični v napadu. Kyrie ni bil slab v finalu. Za tri je metal 6/6, kar ni slabo (smeh). Vse je izviralo iz naše obrambe in dobrega skoka. Nismo se toliko zanašali na met kot na zadnjih olimpijskih igrah. Igralci so se dejansko povsem držali načrta. Trener si ne bi mogel želeti boljše ekipe."

Z univerzo že več kot 900 zmag
Reprezentanci se je v katoliškem duhu vzgojeni Krzyzewski, ki se je šolal v vojski in nato v njej deloval kot trener, pridružil že ob koncu 70. let ter bil nato glavni trener v 80. letih in leta 1990, ko so ZDA v Argentini osvojile bron na svetovnem prvenstvu, ki ga je dobila Jugoslavija z Juretom Zdovcem. Bil je tudi eden izmed pomočnikov Chucka Dalyja v originalnem Dream Teamu na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni. Od leta 2005, ko je ponovno sedel na vroči stolček, je na ameriški klopi izgubil le eno tekmo. Ob Greggu Popovichu velja za trenutno najboljšega ameriškega trenerja, a mu večkrat v domovini njegovi kritiki očitajo, da je že kar nekaj naslovov v študentski ligi izgubil po taktičnem boju ter da v tem ni najmočnejši, je pa nedvomno velik vodja, osebnost in učitelj, ki mu košarkarji sledijo ter ga poslušajo.

Krzyzewski, potomec poljskih priseljencev, se ni nikoli preizkusi v Ligi NBA. Od leta 1980 vodi univerzitetno moštvo Duka, slovite košarkarske univerze, ki jo je popeljal do štirih naslovov, vedno znova pa je tudi kandidat za najvišja mesta v Ligi NCAA. Že večkrat so ga želeli klubi v Ligi NBA, mu ponujali visoke zneske za vodenje, a tudi pri Duku zasluži okoli sedem milijonov dolarjev na leto, pred leti pa je v denarnico na sezono pospravil tudi po deset milijonov. Z Dukom je zmagal na že več kot 900 tekmah, s čimer je eden izmed treh univerzitetnih trenerjev, ki mu je to uspelo. Poleg njegovega mentorja Boba Knighta je ta dosežek uspel še Jimu Boeheimu. Tudi trener univerze Syracuse je tako kot Krzyzewski že član Hall of Fama.

V reprezentanci dva nekdanja igralca Duka
Boeheim je bil letos s Tomo Thibodeauom iz Bullsov in Montyjem Williamsom iz Pelicansov eden izmed treh glavnih pomočnikov v reprezentanci, v celotnem štabu pa je bilo še nekaj znanih strokovnjakov. Duke so vedno obiskovali odlični posamezniki, dva izmed nekdanjih Blue Devilsov sta bila tudi letos v reprezentanci, Mason Plumlee in Kyrie Irving, ki je bil tudi izbran za MVP-ja prvenstva. "Ne morem izpostaviti enega igralca. Vsako tekmo je v ospredje stopil drug igralec. Irving si zasluži naziv MVP, a tu so še drugi. Thompson je bil odličen v izločilnih bojih, Cousins v finalu, Harden in Curry skozi ves turnir, Davis je izvrstno začel, Faried nam je vlil dodatno energijo … Ni bilo ene zvezde, ampak je bilo moštvo prvakov. To je izjemno. Leta 2010 smo igrali na krilih Duranta, ki je bil neverjeten, a ta ekipa je nekaj posebnega."

"Zahvalil bi se Španiji, ki je bila odlična gostiteljica. Od Gran Canarie do Bilbaa in Barcelone ter Madrida. Vsem bi se zahvalil za gostoljubje. Lepo so nas sprejeli in ravnali z nami. Zapuščamo Španijo kot svetovni prvaki in z ljubeznijo do te države. Turnir je bil odličen, brez težav in pravi privilegij je, da si lahko rečemo svetovni prvaki," je ob koncu prvenstva v svojem slogu povedal Coach K. Ves turnir je nekoliko narejeno hvalil nasprotnike in o vseh govoril zelo spoštljivo, a pri tem enostavno pretiraval. Kot enega izmed razlogov za uspehe zadnjih let je navedel dejstvo, da Američani vse zelo spoštujejo. Na ameriški način, za čim boljšo podobo v javnosti.

Iz Madrida,