Po polovici sezone Roko Ukić zapušča Ljubljano. Foto: www.alesfevzer.com
Po polovici sezone Roko Ukić zapušča Ljubljano. Foto: www.alesfevzer.com

36-letni Dalmatinec je v 20-letni karieri izkušnje pridobival v različnih tekmovanjih na najvišji ravni, dve sezoni pa je med drugim preživel tudi v Ligi NBA. V najmočnejši ligi na svetu je v sezoni 2008/09 nosil dres Toronto Raptorsov, sezono pozneje pa je branil barve Milwaukee Bucksov. V Evroligi je preživel kar devet sezon in skupno odigral 154 tekem. Med drugim je igral za Barcelono, Baskonio, Fenerbahče in Panathinaikos.

Kariero je začel v rodnem Splitu, kjer je bil že kot najstnik kapetan slovitega kluba. V dveh obdobjih je oblekel dres Cedevite, ko je ta bivala v Zagrebu, pred prihodom v Ljubljano pa si je kruh služil v Franciji, najprej pri Levalloisu in nato Antibesu v drugi ligi. V Ligi ABA je v tej sezoni zaigral na sedmih tekmah in v povprečju zbral 5,0 točke, 2,6 asistence in 1,4 skoka na tekmo, v Evropskem pokalu pa je na parket stopil na osmih obračunih, zbral pa 4,4 točke, 2,4 asistence in 1,0 skoka na tekmo.

Da se bo Ukićeva zgodba med zmaji kmalu končala, je bilo jasno že nekaj časa, zdaj pa je prekinitev pogodbe tudi uradna. Hrvaški košarkar bo pot nadaljeval pri Splitu, Olimpija pa je položaj organizatorja igre okrepila že pred mesecem, ko se je v Ljubljano vrnil slovenski reprezentant Luka Rupnik, ki je do zdaj veliko pokazal, prva izbira na tem položaju je sicer odlični Kendrick Perry, ob njima pa ima Jurica Golemac na voljo še mladega Dana Duščaka.