Luka Rupnik je že treniral z novimi soigralci. Foto: KK Cedevita Olimpija
Luka Rupnik je že treniral z novimi soigralci. Foto: KK Cedevita Olimpija

Koronavirus še naprej kroji urnik zmajev, čeprav znotraj moštva nimajo okužb, je pa covid-19 vdrl v zasedbe ljubljanskih nasprotnikov. Tako je bila znova preložena tekma Lige ABA, že tretja, ko bi morali v soboto gostovati v Zadru. Predtem se je enako zgodilo z gostovanjem pri FMP-ju in z domačim obračunom proti Budućnosti. Tudi v Evropskem pokalu so dve tekmi preložili – najprej z Brusasporjem zaradi svoje karantene, nato še s Promitheasom zaradi grških okužb. Medtem ko so zaostalo tekmo s turškim klubom odigrali kar v Bursi, pa se bodo s klubom iz Patrasa pomerili v četrtek v Stožicah.

Projekt One Team

V Evropskem pokalu se začenja teden, posvečen projektu One Team. To je družbeno odgovorni projekt Evrolige, ki s pomočjo posameznih aktivnosti vsakega kluba deluje v okviru osnovne tematike, ki je integracija v skupnosti. V Cedeviti Olimpiji je v tej sezoni ambasador projekta One Team Alen Hodžić, ljubljanski klub pa sodeluje z Mladinskim domom Malči Beličeve.

Še predtem v torek v Ljubljani gostuje Trento, ki se je že uvrstil v nadaljnji del tekmovanja. Aquila je na osmih tekmah Evropskega pokala klonila le dvakrat. Poražena je bila na Gran Canarii (71:61) in pred reprezentančnim premorom doma proti Nanterru (102:104). V italijanskem prvenstvu Gary Browne in soigralci s polovičnim izkupičkom petih zmag in petih porazov zasedajo sedmo mesto, v zadnjem krogu pa so bili v Benetkah boljši od Reyerja Gašperja Vidmarja (71:79). 20. oktobra je Olimpija gostovala v Trentu in bila po zelo slabi napadalni predstavi nemočna z 61:51. Zmaji so na tej tekmi dosegli z naskokom najmanj točk v letošnji sezoni, nasploh pa je bila to njihova najbolj skromna ofenzivna predstava, saj so iz igre metali vsega 33-odstotno (od tega 3/27 za tri), tudi pri prostih metih pa so bili manj kot polovično uspešni.

S povprečjem 18,3 točke na tekmo je Jaka Blažič tretji strelec Evropskega pokala. Foto: KK Cedevita Olimpija
S povprečjem 18,3 točke na tekmo je Jaka Blažič tretji strelec Evropskega pokala. Foto: KK Cedevita Olimpija

"Trento nas je na prvem medsebojnem obračunu v Italiji nadigral. Italijani igrajo odlično, predvsem v obrambi. Gre za zelo fizično moštvo, ki igra pametno košarko. Tudi v italijanskem državnem prvenstvu imajo zelo dobre rezultate. Tekma ne bo lahka, ampak na obračun se podajamo s pozitivno mentaliteto in samozavestno. Zavedamo se, da imamo kakovost, vsi skupaj pa se želimo oddolžiti za poraz v Italiji," je povedal Jurica Golemac. V primeru zmage in uspeha Promitheasa na gostovanju pri Nanterru bi si Olimpija tudi teoretično že zagotovila nastop v drugem delu tekmovanja.

"Če želimo priti do nove zmage, bomo morali biti pozorni na podrobnosti, pri tem pa imam v mislih igro v skoku ter fizično igro. Na vseh tekmah, kjer smo imeli nekaj težav, smo izgubili skok, hkrati pa se nismo dovolj trdno zoperstavili tekmecem. Najpomembnejše je, da na parket stopimo odločno, predvsem pa, da dobimo skok," je dodal Rion Brown. Ameriški krilni košarkar je pred dvema sezonama nosil dres Patrasa, ki v četrtek prihaja v Ljubljano, naslednji teden ob zaključku skupinskega dela tekmovanja pa je pred Olimpijo še gostovanje na Peloponezu.

Rupnik decembrska okrepitev Olimpije

Pred napornim decembrom, ko ob omenjenih srečanjih Evropskega pokala v Ligi ABA zmaje čakajo še domači dvoboj s Cibono in Mornarjem ter gostovanji v Beogradu pri Crveni zvezdi in preloženo pri FMP-ju, se je ljubljanska vrsta okrepila z Luko Rupnikom. 27-letni organizator igre slovenske reprezentance je pred začetkom sezone, ko je podpisal za češki Nymburk, v pogovoru za MMC dejal, da so bili z ljubljanskim klubom v resnih pogovorih lani, letos pa vrnitev v Stožice ni bila realna opcija, a da verjame, da se bodo v prihodnosti še srečali na isti poti.

To čakanje ni trajalo dolgo. Idrijčan je vmes prestopil v Zaragozo, kjer pa ga novi trener Sergio Hernandez, ki je lani z Argentino postal svetovni podprvak, ni imel v svojih načrtih. Rupnik je tako začel iskati novo sredino, najbolj konkretni je bila po reprezentančnem premoru Olimpija, hitro so našli skupni jezik in po štirih letih se je tako vrnil v zmajevo gnezdo: "Sprva je bilo mišljeno, da bom postopoma vse vidnejši član Zaragoze, ker pa je bilo po zamenjavi trenerja vse slabše, smo se odločili, da poiščemo drugo opcijo. Agent je govoril s klubi, Olimpija pa je pokazala veliko željo. Po pogovoru z Jurico sem ugotovil, da je to prava odločitev in hitro smo se uskladili."

Rupnik je dober vtis pustil na zadnji reprezentančni akciji, ko je bil tudi prvi organizator slovenske izbrane vrste. Foto: KK Cedevita Olimpija
Rupnik je dober vtis pustil na zadnji reprezentančni akciji, ko je bil tudi prvi organizator slovenske izbrane vrste. Foto: KK Cedevita Olimpija

Ena izmed vrlin, ki jo je Golemac izpostavil med njunim pogovorom, je tudi pozitivni značaj Rupnika: "Imela sva iskren pogovor, kako me vidi v ekipi. Hoče, da prinesem kreativnost, da delam soigralce boljše, najdem pozicijo za met soigralcev in centre najdem na 'pick and rollu', hkrati pa želi, da imam podobno vlogo, kot jo imam tudi v reprezentanci, torej, da skrbim za dobro vzdušje v garderobi, da se ljudje dobro počutijo. Mislim, da imamo dobro ekipo, ki se lahko bori za najvišja mesta tako v Ligi ABA kot v Evropskem pokalu. Če bomo vzpostavili pravo kemijo, lahko to tudi uresničimo."

Rupnik, ki je v Ljubljani že prebil devet let, saj je bil pet let član Slovana, kamor ga je iz Idrije pripeljal Miro Alilović, štiri pa Olimpije, se zaveda, da je mesto prvega organizatorja igre oddano Kendricku Perryju, a ob tem dodaja: "Tudi Goran Dragić je vstopal s klopi, pa je bil najboljši igralec Miamija." Sportske novosti so pred dnevi pisale, da želi zmaje zapustiti in se vrniti v Split Roko Ukić, izkušeni hrvaški organizator igre, ki je bil do zdaj prva menjava Perryja. Ljubljanski klub za zdaj le sporoča, da je Ukić še vedno igralec Olimpije.


Skupina D, 9 krog, torek ob 18.00:
CEDEVITA OLIMPIJA – DOLOMITI ENERGIA TRENTO

Ob 20.00:
NANTERREPROMITHEAS

Sreda ob 21.00:
GRAN CANARIABRUSASPOR

Preložena tekma 5. kroga, četrtek ob 18.30:
CEDEVITA OLIMPIJA – PROMITHEAS

Lestvica:                          
DOLOMITI E. TRENTO        8  6 2 14
GRAN CANARIA              8  6 2 14
CEDEVITA OLIMPIJA         7  4 3 11
NANTERRE                  7  3 4 10
PROMITHEAS PATRAS         6  2 4  8
BURSASPOR                 6  0 6  6