Evropska prvenstva bodo od leta 2017 le še na vsaka štiri leta. Foto: EPA
Evropska prvenstva bodo od leta 2017 le še na vsaka štiri leta. Foto: EPA
Florent Pietrus in Tony Parker
Bo junijski termin zamenjal septembrskega? Foto: EPA
Jaka Blažič
Z uvedbo kvalifikacij bo več reprezentančne košarke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Kar potihoma je prišla odločitev, da bodo ukinili srednji del tekmovanja, ko je najboljših 12 reprezentanc odigralo še tri dodatne tekme in se jih je skupno nabralo kar 11 v zgolj 19 dneh. Peklenski ritem, ki ga, kot je nekdo slikovito rekel, ne bi dovolil niti svojemu psu. Čez dve leti v Ukrajini bo tekem manj, prvak bo odigral osem srečanj, namesto dosedanjih 11.


Neposrečen je tudi termin tekmovanja. Septembra se košarkarji, ki so brez kluba, z dobrimi igrami na prvenstvu ne morejo prodati, saj imajo klubi že popolnjene postave in so sredi priprav, tisti igralci, ki že imajo svoja moštva, pa v klubu naletijo na neodobravanje. Razlog več, da košarkarjem ne diši septembrsko prvenstvo. Junija je težav s klubi manj, res pa bi morda manjkal kakšen super zvezdnik, ki bi igral v zaključku NBA prvenstva – letos, denimo, Tony Parker, junija finalist NBA, septembra finalist evropskega prvenstva in najboljši košarkar tekmovanja.

Da bi izboljšali udeležbo najboljših košarkarjev na največjih tekmovanjih in da bi povečali težo svetovnih prvenstev, bodo evropska prvenstva vsaka štiri leta, vendar šele po letu 2017, kar tako rekoč pomeni, da bo počitek imela šele naslednja generacija, prvič leta 2018. Kvalifikacije bodo odigrale vse države, tudi najboljše. S tem bodo dobili vsaj nekaj tekem na leto domače reprezentance v svoji državi, da ne bodo nastopali le po tekmovanjih v tujini.

Tako so pripravili tako imenovana "okna". Luknje v klubskih tekmovanjih, ki bodo namenjene tekmam reprezentance, vsakič dve srečanji: eno doma in eno v gosteh – februarja, junija, septembra in novembra. Vendar udeležba reprezentantov bo tudi tu vprašljiva. NBA se požvižga na te Fibine kvalifikacije, zatorej NBA-košarkarjev februarja in novembra zanesljivo ne bo. Tudi v Ulebu so zatrdili, da če NBA ne bo spoštoval tega koledarja, ga tudi vodstvo Evrolige in Evropskega pokala ne bo. Poleg tega je to kršitev dogovora med Mednarodno košarkarsko zvezo in vodstvom Evrolige, namreč, da bodo imeli reprezentanti šest mesecev miru pred državno selekcijo, zato je Uleb že nehal plačevati koncesijo Mednarodni košarkarski zvezi, ki je bila določena v taistem dogovoru. Torej, to bo še zelo vroče. Lahko se zgodi, da bodo reprezentance junija in septembra igrale s popolnoma drugačno postavo kot novembra in februarja.

In kako so na glasovanju o spremembah koledarja na zasedanju Mednarodne košarkarske zveze glasovali Američani. Glasovali so ZA – "mi smo za to, da se kvalifikacije igrajo novembra in februarja, samo naših NBA-igralcev pa ne bo!".