Luka Dončić je proti Golden Statu dal 26 točk, Steph Curry pa se je ustavil kar pri 48. Foto: Reuters
Luka Dončić je proti Golden Statu dal 26 točk, Steph Curry pa se je ustavil kar pri 48. Foto: Reuters
Sorodna novica Curry z enajstimi trojkami odgovoril Dončiću za zmago prvakov

"Ko v mesto pridejo prvaki, je noro," nam je v kratkem pogovoru dejal eden izmed ameriških novinarjev. To smo doživeli pred leti v Charlottu in Bostonu in tako je tudi letos na vsakem gostovanju Golden Stata. Bojevniki so z izjemnimi uspehi v zadnjih letih dobili številne privržence po vsej ligi. Ko gostujejo branilci naslova, so običajno vstopnice za tekme najdražje, dvorane praktično vedno razprodane in na tribunah je opaziti večje število gostujočih dresov kot sicer.

Že ob sprehodu po mestu pred tekmo se lahko vidijo dresi in majice v modro-rumeno-belih kombinacijah, v večini s trideseticami Stepha Curryja, pred srečanjem se navijači na ogrevanju v zajetnem številu nagnetejo na stran, kjer se ogrevajo Warriors, in na mesto, kjer pritečejo iz garderobe. Prihod vsakega pozdravijo z glasnimi vzkliki, najglasneje pa je, ko pride omenjeni "sniper". Tako je bilo tudi v Dallasu, kjer je težko pričakovana tekma navdušila prisotne v dvorani.

Carlisle: Curry je bil briljanten

V izjemnem spopadu so bili na koncu boljši gostje, ki so slavili s 119:114, junak zmage pa je bil Curry, ki je nasul 48 točk in zadel kar 11 trojk, tudi odločilno v zadnji minuti. "Preprosto ni nam uspelo kontrolirati Curryja, ki je bil briljanten. Seveda bi morali stopiti bližje, a meče z velike razdalje, po hitrem preigravanju stopi še korak nazaj in jasno je, da pride do meta. To pač dela vso kariero. Morali bi igrati bolje, a je preprosto izjemen igralec. To seveda ni izgovor. Toda ujel je svoj ritem," je dejal Dallasov trener Rick Carlisle. To je bil sicer tretji medsebojni dvoboj v tej sezoni, drugič pa so slavili prvaki zadnjih dveh sezon.

Na domači strani je bil znova najboljši Luka Dončić, ki je večino tekme odlično vodil moštvo. Mavsi imajo težave s poškodbami branilcev, a se odsotnosti tokrat niso poznale. Pod Lukovo taktirko na parketu so držali korak s favoriziranimi Dubsi, toda na koncu je Curry s svojim glavnim orožjem, imenitnim metom z razdalje, odločil obračun. Izjemni ostrostrelec se je pred kratkim povzpel na tretje mesto lestvice košarkarjev, ki so v NBA-ju zadeli največ metov izza črte. Pred njim sta le legendarna Ray Allen in Reggie Miller, Steph pa je prehitel Jasona Terryja, ki je največji pečat pustil ravno v dresu Dallasa.

Sorodna novica Z novim šerifom v mestu Dallas v ritmu "Slovenian Rhapsody"

Podobno, kot so v domačem taboru z izbranimi besedami govorili o Curryju – Wesley Matthews ga je označil za najboljšega strelca vseh časov – so tudi košarkarji iz Oaklanda izrekli številne pohvale na račun glavnega nosilca Dallasa, 19-letnega slovenskega zvezdnika. Tako Curry kot Kevin Durant sta ga hvalila, Draymond Green pa je na vprašanje, ali Luka sodi na All Star tekmo, odgovoril: "Ne vem, če bo igral na All Star srečanju, a je zagotovo All Star igralec. "

Kerr: Takšna samozavest je redka
Bolj zgovoren je bil trener Golden Stata, Steve Kerr: "Če mu uspe priti na All Star ali ne, je All Star kakovosti. Nekateri preprosto izstopajo. Vidite, kaj počne in kaj takšni igralci pomenijo za igro. Če ne bo letos prišel na All Star, bo pa zelo kmalu. Glavna odlika je njegova samozavest. Samozavest, povezana z njegovimi veščinami. Star je šele 19 let, odigral je le 40 tekem, pa je videti, kot bi bil v ligi že deset let. Da je tako samozavesten, je nekaj res zelo redkega. Še posebej, ker prihaja iz Evrope in prvič živi v ZDA. Ko združite vse skupaj, vidite izjemno zrelost za ta leta."

"Vsakič, ko pride mednarodni košarkar v ligo in igra na taki ravni, ima velik vpliv in poskrbi za dvig popularnosti. Da je deležen take pozornosti in navdušenja, je le dobro za ligo. Slovenija je ustvarila izjemno veliko NBA-igralcev za tako majhno državo. Glede razvoja košarkarjev je očitno, da vedo, kaj delajo. Rad vidim igralce z vsega sveta, ko igrajo na tako visoki ravni. To je samo pozitivno za ligo," je pristavil nekoč odlični strelec z razdalje, ki je s Chicagom in San Antoniom kot igralec osvojil pet prstanov, v trenerski vlogi pa še tri z Golden Statom.

Toda v letošnji sezoni v "zlatem raju" vendarle ni bilo tako sanjsko, kot je bilo do zdaj. Popolno pravljico bojevniške dinastije v zadnjih štirih sezonah je leta 2016 preprečil le LeBron James s clevelandsko konjenico, ki je absolutne favorite tedaj premagal ob znatni pomoči v tistem finalu prav tako sijajnega Kyrieja Irvinga. Ravno v tisti sezoni so Warriors popravili rekord Chicaga po številu zmag v rednem delu, ko so jih nanizali kar 73.

Nestrpno čakajo Cousinsa
Ekipa, polna sijajnih košarkarjev, je nato pred dvema letoma dobila še izjemno okrepitev, Duranta, ki je na pravo ogorčenje številnih prestopil k najboljšemu moštvu lige in v zadnjih dveh finalih prejel nagrado MVP. Že tako zvezdniško zasedbo je še dodatno okrepil in jo naredil za praktično nepremagljivo. Vendar letos stvari ne gredo popolnoma po načrtih. Letvico so s tremi prstani v zadnjih štirih letih in prevlado na parketu tudi v rednem delu postavili preprosto zares visoko. Trenutno so z 29 zmagami in 14 porazi drugi na Zahodu, še vedno visoko, toda v zadnjih štirih sezonah so v celem rednem delu enkrat, kot rečeno, vknjižili le devet porazov, dvakrat le po 15, lani pa 24. Kljub ne tako suverenim rezultatom in tudi predstavam pa ostajajo glavni favoriti stavnic.

Sorodna novica Kokoškov: Luka Dončić je velik ambasador Slovenije

Po zmagi v Dallasu so serijo uspehov podaljšali na štiri, kar jim je po 5. novembru uspelo šele drugič. Pred tem so v nizu dobili sicer osem tekem, nato pa so se začele težave. Poznala se je odsotnost poškodovanega Curryja, največ posledic pa so zagotovo pustila trenja v garderobi. Glavna akterja nesoglasij sta bila Green in Durant. Hkrati tudi klop ni tako učinkovita, kot je že bila v preteklosti. Čeprav ima na štirih položajih same fantastične košarkarje, pa Kerrovi vrsti manjka kakovosten center. Kmalu bo težavo skušala rešiti ena najboljših "petic" zadnjih let, DeMarcus Cousins. V Oakland je prišel pred letošnjo sezono. Novi superzvezdnik med Bojevniki do zdaj zaradi poškodbe ni igral, na parket pa naj bi se vrnil še ta teden.

Iz Dallasa

Tilen Jamnik

Curry z 48 točkami potopil Dallas