Slovenke so na zadnjem EP-ju, ki ga je gostila tudi Ljubljana, izpadle že v predtekmovanju.  Foto: www.alesfevzer.com
Slovenke so na zadnjem EP-ju, ki ga je gostila tudi Ljubljana, izpadle že v predtekmovanju. Foto: www.alesfevzer.com

Na prvenstvo, ki ga bodo gostile Češka, Nemčija, Grčija in Italija, se bodo uvrstile zmagovalke osmih skupin in štiri najboljše drugouvrščene reprezentance.

Slovenija je bila na žrebu v Švici uvrščena v tretji kakovostni boben. Uvodni tekmi kvalifikacij ju čakata novembra letos na Madžarskem in doma z Bolgarijo. Drugi termin je novembra 2024, zadnji pa februarja 2025.

Evropsko prvenstvo bo potekalo ob 18. do 29. junija 2025, zaključni del bo v Atenah. Potekalo bo po drugačnem sistemu kot doslej; namesto repešažev bosta v četrtfinale napredovali dve najboljši ekipi iz štirih skupin.

"Žreb nam je namenil zanimivo skupino. Madžarska je zelo močna reprezentanca, kar je dokazala na zadnjem evropskem prvenstvu v Ljubljani. Dela zelo dobro in je iz leta v leto nevarnejša. V primerjavi z Bolgarijo in Finsko smo kvalitetnejša reprezentanca in verjamem, da bi ju morali ugnati. Upam, da bomo reprezentančna okna dočakale zdrave in se bomo vsakič zbrale v najmočnejši zasedbi. Cilj je jasen, peta zaporedna uvrstitev na evropsko prvenstvo," je za spletno stran Košarkarske zveze Slovenije dejala kapetanka Teja Oblak.

Skupina A: Španija, Nizozemska, Avstrija, Hrvaška
Skupina B: Madžarska, Bolgarija, Finska, Slovenija
Skupina C: Belgija, Litva, Azerbajdžan, Poljska
Skupina D: Velika Britanija, Danska, Estonija, Švedska
Skupina E: Francija, Izrael, Irska, Latvija
Skupina F: Turčija, Romunija, Islandija, Slovaška
Skupina G: Srbija, Portugalska, Severna Makedonija, Ukrajina
Skupina H: Bosna in Hercegovina, Švica, Luksemburg, Črna gora
Skupina I: Italija, Češka, Nemčija, Grčija