Se bodo sanje zdajšnje generacije košarkarjev, da leta 2013 igrajo na evropskem prvenstvu v Sloveniji, razblinile? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Se bodo sanje zdajšnje generacije košarkarjev, da leta 2013 igrajo na evropskem prvenstvu v Sloveniji, razblinile? Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Minister Žiga Turk na Twitterju. V enem od tvitov je tudi poudaril, da noče, da se pri Eurobasketu 2013 ponovi zgodba z univerzijado. Foto: MMC RTV SLO
Roman Volčič
V slovenskem športu se odpira nova "fronta" - na eni strani KZS z Romanom Volčičem, na drugi strani vlada in Dušan Šešok. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Šešok
Dušan Šešok je bil dolgoletni predsednik Košarkarske zveze Slovenije, ki je zdaj prepričana, da ji Šešok nagaja. Foto: BoBo
Volčič oster do vlade

Predsednik Košarkarske zveze Slovenije je sprožil vprašanje o plačilu kotizacije na podlagi medijskih poročil, da vlada ne želi plačati 3,5 milijona evrov iz sponzorske pogodbe, ki so del 6,5-milijonske kotizacije do Fibe Europe.

V oddaji Pogledi Slovenije na TV Slovenija je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk povedal, da je vlada zagotovila denar za plačilo naslednjega obroka kotizacije Fibi Europe. Več lahko izveste tukaj.

Šešokove izjave "žaljive in zavajajoče"
Na KZS-ju so tudi presenečeni nad izjavami nekdanjega predsednika KZS-ja Dušana Šešoka: "15 let je skupaj s sodelavci gradil podobo zveze v Sloveniji in tujini, zdaj pa zaradi osebnih zamer, pa čeprav je sam odstopil z mesta predsednika, želi zvezo prikazati v slabi luči. Njegove izjave v medijih so ne le zavajajoče, temveč tudi žaljive do zveze in ljudi, ki dnevno skrbijo za boljši košarkarski jutri," so zapisali v izjavi za javnost.

V anketi (na vhodni športni strani desno) vas sprašujemo: Ali bi morali odpovedati organizacijo evropskega prvenstva v košarki 2013? Vabljeni k sodelovanju!

3,5 milijona evrov mora plačati država
Volčič je opozoril, da so dvakrat poslali dopis z željo po sestanku s predsednikom vlade Janezom Janšo, vendar na nobenega niso dobili odgovora. Poudarja, da mora 3,5 milijona evrov plačati država: "KZS je seznanjen z decembrskim sklepom vlade, a je po pregledu pogodbe med FIBA Europe in Uradom vlade za komuniciranje jasno, da je zavezanec za plačilo 3,5 milijona evrov izključno slednji, KZS pa seveda ni niti podpisnik te pogodbe. Že med kandidaturo smo javno večkrat dejali, da se bo samo s prihodkom od DDV-ja država 'pokrila' znesek iz obeh pogodb."

KZS prvenstva ne bo odpovedal
Ob tem dodaja, da Košarkarska zveza prvenstva ne bo odpovedala, "saj lahko to v primeru, da kotizacije do FIBA Europe Vlada RS oziroma Ukom ne bo plačala, naredi le FIBA Europe". Ne gre spregledati še tega, da bi v tem primeru slovenska moška članska reprezentanca ostala brez nastopa na EuroBasketu 2013, kar bi se zgodilo sploh prvič v zgodovini. Na EP v košarki je Slovenija neposredno uvrščena le kot gostitelj, prav tako pa bi Slovenija ostala brez svetovnega prvenstva 2014, saj se nanj uvrstijo najboljše ekipe z EP 2013; za EP 2015 pa bi morala reprezentanca po letu 2003 prvič v kvalifikacije, še opozarja Volčič.

Kako naj pogledajo reprezentantom v oči?
"Kako bi te slabe novice sporočili našim reprezentantom, ki si z vsem srcem želijo nastopiti pred domačimi navijači in ob bučni podpori osvojiti eno izmed medalj, res ne vemo. Poleg tega lahko FIBA Europe za daljše obdobje izključi vse reprezentance, člane, članice in vse mlajše starostne kategorije (moški U16, U18 in U20 ter ženske U16 in U18), ki sicer nastopajo na evropskih prvenstvih vsako leto," je na negativne posledice morebitne odpovedi opozoril prvi mož krovne organizacije.

Na stran KZS-ja se je prek Twitterja postavil Boštjan Nachbar. Matej Avanzo, direktor košarkarske reprezentance, jim je odvrnil: "Sporočam, da boste morda z reprezentanco kar zaključili."

Volčič v daljšem odzivu na dogajanja povezana s prvenstvom opozarja tudi na zadnji sestanek, na katerega KZS ni bila vabljena, udeležili pa so se ga predsednik Fiba Europe Olafur Rafnsson, vršilca dolžnosti direktorja direktorata za šport in urada vlade za komuniciranje, Drago Balent, Anže Logar in nekdanji predsednik KZS-ja Dušan Šešok.

Precedens: vlada kritizirala svojo panožno zvezo
"Kot nam je po zadnjem sestanku dejal Rafnsson, se s temi tremi predstavniki zaradi njihovega neupravičenega blatenja KZS-ja ne želi več pogovarjati, temveč pričakuje sestanek le še z g. Janšo. G. Rafnsson nam je prav tako izrazil svoje ogorčenje, da se mu je kot dolgoletnemu športnemu funkcionarju in predsedniku nacionalnega olimpijskega komiteja svoje države prvič zgodilo, da je vlada kritizirala delo svoje panožne zveze in ne obratno. Blatenje predstavnikov slovenske vlade, o katerem nas je informiral že prejšnji generalni sekretar Fiba Europe Nar Zanolin, nas še posebej čudi, saj dejstva kažejo, da je Košarkarska zveza pomemben člen evropske košarke," je še navedeno v dolgem zapisu, objavljenem na spletnih strani KZS-ja.

Po univerzijadi in kongresu Fisa še en črn madež
"Žalosti nas, da predstavniki vlade kritizirajo delovanje KZS-ja, saj menimo, da morajo morebitni problemi vedno ostati znotraj države in da moramo navzven vsi skupaj nastopati enotno. Taki dogodki le še bolj črnijo slovenski šport v mednarodnem prostoru, kar je po odpovedi univerzijade in nepridobitvi svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah 2017 v Planici še ena negativna posledica za naš ugled v Evropi," je prepričan Volčič.

Volčič oster do vlade