Marijan Čakarun je na prvi tekmi dosegel 16 točk, na drugi pa je blestel s 26. Foto: KK Sixt Primorska/Žiga Mikeli
Marijan Čakarun je na prvi tekmi dosegel 16 točk, na drugi pa je blestel s 26. Foto: KK Sixt Primorska/Žiga Mikeli

Koprski tigri so "prehodili" že dve tretjini poti proti tako želenemu cilju – premierni uvrstitvi v Ligo ABA –, prvo zaključno žogo za največji uspeh v zgodovini kluba pa bodo imeli v četrtek v prestolnici Severne Makedonije. V primeru neuspeha jih čaka v Skopju še petkov "popravni izpit", ob morebitnih dveh domačih zmagah MZT-ja pa bi v ponedeljek sledila odločilna tekma v Bonifiki.

V Ligi ABA 2 letos le dva poraza

Toda takšen scenarij se glede na videno oziroma predvsem glede na prikazano vrste Jurice Golemca zdi malo verjeten. Namreč, Primorci so na obeh tekmah pokazali, da so zares kakovostna ekipa, precej boljša od MZT-ja oziroma preprosto najboljša v Ligi ABA 2. Le dva poraza v rednem delu drugega ranga jadranskega tekmovanja in skupaj s finalnima kar 22 zmag niso naključje. Na Obali so sestavili za to raven zelo močno zasedbo, ki bi bila verjetno konkurenčna (vsaj) za sredino lestvice tudi v Ligi ABA, hkrati pa svojo kakovost ekipa dokazuje in potrjuje na parketu.

Navdušujejo s hitro in preprosto igro, ki se vrti okoli Žana Marka Šiška. Malo je kompliciranja, išče se posameznik, ki je v najboljšem položaju, hkrati pa imajo zelo močno centrsko linijo, kjer so Marijan Čakarun, Marko Jagodić Kuridža in Ivan Marinković s svojo gibljivostjo in hitrostjo dodana vrednost za raven, na kateri Primorska igra. Odličen je tudi Američan Lance Harris, ki je s sedmimi trojkami blestel na prvi tekmi, na drugi pa je bil strelsko izjemno razigran Čakarun, ki je bil februarja MVP pokalnega tekmovanja.

Tudi na slovenskih parketih so tigri letos suvereni. Začeli so z zanesljivo zmago v superpokalu, bili nato najboljši po rednem delu Lige Nova KBM, nato pa so februarja pred domačimi navijači ubranili pokalno lovoriko. Po Ligi ABA 2 jih čaka še en velik cilj – boj za prvi naslov državnega prvaka. Glede pokazano do zdaj bo ekipa z Obale absolutni favorit zaključka državnega prvenstva.

Košarkarji Sixta Primorske na pragu Lige ABA

Golemac obakrat izpostavil obrambo

Toda do tedaj je še daleč, v mislih Primorcev pa tretja tekma, ki bo torej v četrtek ob 18.00 v Skopju. Prvi dve srečanji, ko se je v Bonifiki obakrat zbralo okoli 2.000 gledalcev, so slovenski pokalni prvaki dobili z visoko razliko, +22 oziroma +23. Prvo srečanje so imenitno začeli in hitro povedli z dvomestno prednostjo. Potem ko so se gostje nekoliko približali, je na koncu polčasa sledil silovito odgovor in prednosti +15 MZT ni več ogrozil, ta se je v drugem delu le še povečevala.

"Glede na končni rezultat bi lahko sodili, da je bila tekma lahka, a nikakor ni bilo tako. Naša ekipa se je držala dogovorov in bila dobro pripravljena," je povedal kapetan Alen Hodžić, Golemac, ki je kljub odličnemu strelskemu večeru varovancev poudaril dobro obrambo, pa je ostal previden in dejal, da pričakuje popolnoma drugačen dvoboj na drugem srečanju finala. Toda tigri so tudi v torek "pokazali zobe" in potrdili, da so trenutno boljša ekipa od MZT-ja, ki je pred lanskim izpadom iz Lige ABA med jadransko elito odigral šest sezon zapored. Tudi na drugem obračunu so si pred koncem polčasa priigrali občutno prednost, ki so jo po prihodu iz garderobe še oplemenitili in z nadzorom nad potekom tekme tudi kmalu razblinili dvome o zmagovalcu.

"Čestitke fantom za znova izjemno igro v obrambi, ob tem pa zahvala zbranim navijačem za sijajno podporo s tribun. Od končne zmage v Ligi ABA 2 smo oddaljeni le še korak, a to ne pomeni nič. Na tekmi smo z obrambo storili tisto, kar počnemo že celo sezono. Ko nam je uspelo nevtralizirati skok tekmecev v napadu, smo na drugi strani dosegli nekaj lahkih košev iz nasprotnih napadov in ob tem zadevali mete z razdalje. Tekmeci so poskušali z več različicami obrambe, katerim smo se dobro prilagajali. Pričakujem, da bo tako tudi na naslednji tekmi v Skopju. V četrtek nas zagotovo čaka nova zahtevna tekma, za katero upam, da bo zadnja v tem nizu. Na tretji obračun se podajamo, kot da zaostajamo z 0:2," je bil znova zelo zadovoljen Golemac.

Tretja tekma, četrtek ob 18.00:
MZT SKOPJE - SIXT PRIMORSKA

Četrta tekma, petek ob 20.00:
MZT SKOPJE - SIXT PRIMORSKA

Peta tekma, ponedeljek:
SIXT PRIMORSKA - MZT SKOPJE