Yogi Ferrell je bil z 22 točkami prvi domači strelec. Foto: www.alesfevzer.com
Yogi Ferrell je bil z 22 točkami prvi domači strelec. Foto: www.alesfevzer.com

Že nekaj časa je zmaje le teorija ohranjala v igri, saj je bil zaostanek za osmim mestom velik. Do konca bi morali dobiti vse tekme, tekmeci pa vse izgubiti. V igri sta bili le še kombinaciji z italijanskim pokalnim prvakom Brescio in Lietkabelisom, ob tem pa bi jih morali še ugnati z višjo razliko, kot so jih oni na prvih tekmah. Toda litovska zasedba, ki si je zagotovila mesto v končnici, je ljubljanske upe zatrla z zmago v slovenski prestolnici, kjer je tehtnico v svojo korist nagnila v nekaj minutah zadnje četrtine, ko je kaznovala slabo igro v obrambi gostiteljev, ki so tedaj veliko napak napravili tudi v napadu.

Prvi strelec Olimpije, ki je skok izgubila s kar 40:20, je bil z 22 točkami Yogi Ferrell, po 15 sta jih dodala Zoran Dragić in Alen Omić, 13 pa Josh Adams. Slovenskim prvakom zdaj poleg domačega prvenstva, ki se mu bodo pridružili šele v končnici, ostaja le še Liga ABA, v kateri pa je jasno, da sta beograjska velikana korak pred konkurenco, zmaji pa se z Budućnostjo borijo za tretje mesto.

Po uspešni lanski evropski zgodbi so zmaji letos v Evropskem pokalu razočarali. Foto: www.alesfevzer.com
Po uspešni lanski evropski zgodbi so zmaji letos v Evropskem pokalu razočarali. Foto: www.alesfevzer.com

Zmaji so tekmo začeli slabo. Po dveh minutah in pol je moral Jurica Golemac že posredovati z minuto odmora, potem ko je zasedba iz Penevežysa povedla z 10:2. Šele peti met iz igre so Ljubljančani zadeli, peta minuta pa je tekla, ko je Lietkabelis s trojko Gediminasa Orelika povedel z dvomestno prednostjo. Dragić je začel nižati zaostanek, ki je po natančnem metu Marka Jeremića izza črte pred zadnjo minuto znašal le še točko. Ferrell je tik pred iztekom četrtine s trojko popeljal gostitelje v prvo vodstvo (25:23).

Grafiko zagotavlja <a href='https://www.sofascore.com' target='_blank'>sofascore.com</a>
Grafiko zagotavlja sofascore.com

Ko je bil za tri uspešen Dragić, je Olimpija po 15 minutah povedla za šest. Po minuti odmora Nenada Čanaka so sicer zmaji zapravili tri napade zapored, dve minuti pred koncem prvega polčasa pa so gostje z zaporednima trojkama Orelika in Kristiana Kullamäeja, ki je z Estonijo v preteklih kvalifikacijah igral tudi proti Sloveniji, izenačili. Estonski košarkar je odgovoril na trojko Eda Murića, zatem pa je izza črte zadel še Adams, Omić pa je pod obročem postavil izid polčasa (45:42). Lietkabelis je v obeh četrtinah dominiral v skoku, ki ga je dobil s kar 23:9. Litovci so imeli več napadalnih skokov kot zmaji vseh skupaj.

Po zapravljenih uvodnih treh napadih Olimpije je Lietkabelis v drugi minuti nadaljevanja povedel. Toda Ferrell z meti z razdalje in Omić z uspešnimi zaključki pod obročem sta poskrbela, da je po polovici tretje četrtine domača prednost znova znašala šest točk. Dragić, ki je v tretji četrtini prispeval sedem točk, je bil v zaključku, ki ga je Lietkabelis dobro odigral, najzaslužnejši, da so zmaji, ki so vendarle vzpostavili ravnotežje v skoku, ostali spredaj. 67:65 je znašal rezultat pred zadnjimi desetimi minutami.

Nikola Popović je dvakrat na isti način izkoristil slabo obrambo Karla Matkovića, vmes je Matic Rebec izgubil dve žogi, eno Adams, Jamel Morris, Stefan Peno in Paulius Murauskas pa so Čanakovi vrsti dobrih šest minut pred koncem priigrali šest točk naskoka. Orelik s šestimi zaporednimi točkami in Morris izza črte sta dve minuti pozneje poskrbela za +8 in domači poraz je bil neizbežen. Nalet Olimpije v zadnji minuti so gostje brez večjih težav zadržali.

Cedevita Olimpija v Evropi že brez možnosti

15. krog:
CEDEVITA OLIMPIJA – LIETKABELIS
87:94 (25:23, 20:19, 22:23, 20:29)
1923; Ferrell 22 (5/8 za tri), Dragić in Omić po 15, Adams 13, Murić in Matković po 7, Jeremić 6, Alibegović 2; Orelik 22, Morris 19, Kullamäe 16, Popović 10, Rubstavičius 8, Lipkevičius 7, Peno 5, Murauskas 3, Maldunas in Goloman po 2.

REYER VENEZIA – BRESCIA 90:64

RATIPHARM ULM – PROMETEJ 78:83

JL BOURG – JOVENTUT 65:86

CLUJ NAPOCA – BURSASPOR 87:83

Lestvica:                         
PROMETEJ               15 11  4 26
JOVENTUT               15 10  5 25
REYER VENEZIA          15  8  7 23
JL BOURG               15  8  7 23
LIETKABELIS            15  8  7 23
RATIOPHARM ULM         15  8  7 23
BRESCIA                15  7  8 22
BURSASPOR              15  7  8 22
----------------------------------
CLUJ NAPOCA            15  5 10 20
CEDEVITA OLIMPIJA      15  3 12 18