Umrl je Jerry Sloan (28. 3. 1942–22. 5. 2020). Foto: EPA
Umrl je Jerry Sloan (28. 3. 1942–22. 5. 2020). Foto: EPA

"Jerry Sloan bo vedno sinonim za Utah Jazze. Hvaležni smo mu za desetletja predanega dela. Pogrešali ga bomo. Njegovi družini izražamo globoko sožalje," so med drugim zapisali v klubu.

23 let vodil Utah, dvakrat izgubil v finalu
Sloan je po uspešni igralski karieri v dresu Chicago Bullsov uspešno nadaljeval trenersko pot, saj je bil med letoma 1988 in 2011 kar 23 sezon prvi trener Utaha. Sloan je v letih 1997 in 1998 Utah, gonilni sili sta bila Karl Malone in John Stockton, popeljal v finale Lige NBA, a je obakrat izgubil proti svojemu nekdanjemu moštvu Chicagu. Sloana so leta 2009 sprejeli v Hišo slavnih.

Trenutno je četrti najuspešnejši trener lige po številu zmag (1221), hkrati pa ob Greggu Popovichu edini, ki je za krmilom istega moštva dosegel več kot 1000 zmag. Utah je trinajst let zapored pripeljal v končnico – vsakokrat z vsaj petdesetimi zmagami.

Nadaljevanje rednega dela sredi julija?
Organizator igre Brooklyn Netsov Spencer Dinwiddie je s sporočilom na Twitterju poskrbel za kanček dobre volje in upanja o nadaljevanju severnoameriške košarkarske lige NBA. Zapisal je namreč: "Slišal sem, da se bodo tekme v mehurčku začele 15. julija."

Tekme na zaprtih prizoriščih
Z mehurčkom je mislil na scenarij vodstva lige, ki razmišlja, da bi tekme potekale na določenih zaprtih prizoriščih, kjer bi lahko natančno nadzorovali udeležence in s tem preprečili okužbe z novim koronavirusom. Za zdaj so možnosti Disney World v Orlandu, Las Vegas in Bahami, poročajo različni ameriški mediji.

Vrnitev 21. junija, končnica 25. julija?
Objava Spencerja Dinwiddieja je bila odgovor na 'čivk' modnega oblikovalca športnih copat Johna Geigerja, ki je zapisal, da se bo Liga NBA vrnila 21. junija, končnica pa se bo začela 25. julija.

Luka Dončić in soigralci pri Dallasu bi bili lahko najpozneje julija znova v tekmovalnem pogonu. Foto: AP
Luka Dončić in soigralci pri Dallasu bi bili lahko najpozneje julija znova v tekmovalnem pogonu. Foto: AP

Silver: Odločitev znana v od dveh do štirih tednih
Novinarja The Athletica, priznane naročniške spletne strani za šport v ZDA, sta v sredo poročala, da je Orlando oziroma Walt Disney World prvi favorit za organizacijo nadaljevanja Lige NBA, ki je bila zaradi izbruha pandemije prekinjena 11. marca. Shams Charania in Sam Amick sta zapisala še, da je želja vodstva lige nadaljevanje sredi julija. Komisar lige Adam Silver je pred desetimi dnevi na internem sestanku namreč obljubil, da bo odločitev o nadaljevanju sezone znana v od dveh do štirih tednih.

Kakšen bo sistem tekmovanja?
Največja uganka je sistem tekmovanja. Do konca rednega dela je še pet tednov, končnica traja dva meseca, kar bi pomenilo, da če se liga nadaljuje sredi julija, bi bili sklepni boji v drugi polovici oktobra. Tedaj pa se je v prejšnjih letih že začela nova sezona.