Pred začetkom sezone 2019/20 je 70 odstotkov generalnih menedžerjev pričakovalo veliki finale Milwaukee ‒ Los Angeles, a zdaj je močno vprašljivo, ali se bo košarkarska sezona sploh lahko končala. Foto: Reuters
Pred začetkom sezone 2019/20 je 70 odstotkov generalnih menedžerjev pričakovalo veliki finale Milwaukee ‒ Los Angeles, a zdaj je močno vprašljivo, ali se bo košarkarska sezona sploh lahko končala. Foto: Reuters

"Veste, rad bi spet igral. Rad imam košarko. Vem, kako navdihuje košarkarska igra. Vem, kako navdihuje celoten šport. Takoj ko bo mogoče, želimo košarkarsko igro vrniti našim navijačem," je v zapisu na platformi Uniterrupted navedel James in dodal, da tako čuti večina igralcev.

Prvi zvezdnik severnoameriške košarkarske lige NBA LeBron James je za WRTS dejal, da si želi čimprejšnje nadaljevanje sezone, če ob tem covid-19 ne bo ogrožal zdravja igralcev in njihovih družin. James je poudaril, da še ni dvignil rok od zaradi koronavirusne krize prekinjene sezone, in upa, da se bo liga NBA nadaljevala "bolj prej kot slej".

Že dobra dva meseca premora
Sezona Lige NBA, v kateri sta blestela tudi Slovenca Luka Dončić in Goran Dragić, je zaradi pandemije novega koronavirusa prekinjena od 11. marca. Razen nekaj signalov iz politike pa v ZDA še vedno ni konkretnih načrtov, kako nadaljevati in končati košarkarsko sezono. Za zdaj se razpravlja tako o nadaljevanju v enem kot več mestih po ZDA, v pogovorih sta v ospredju Orlando in Las Vegas.

Kocka naj bi padla do konca maja
Komisar lige NBA Adam Silver je sicer pred kratkim izrazil upanje, da bo odločitev o sezoni znana do začetka junija. Trenutno lahko približno polovica vseh košarkarskih ekip z dovoljenji ameriških lokalnih oblasti svoje dvorane odpre za trening. A število vadečih je močno omejeno, skupna vadba še ni dovoljena.

"Čeprav nisem bil navdušen nad igranjem brez gledalcev, pa si ta čas želim le, da spet zaigramo. Takoj, ko bo mogoče, si želimo na parket," je še poudaril James.

Tudi NHL s konceptom krovnih mest

Vodstvo hokejske Lige NHL še naprej razmišlja o načinih, kako končati sezono, ki jo je prekinila koronavirusna pandemija. Najbolj verjetna možnost je, da bi določili dve ali štiri krovna mesta, ki bi lahko gostila po ducat ali več ekip hkrati, so zapisali na spletni strani lige. "Krovno mesto"; trenutno je v igri osem ali devet lokacij, ki bi gostile ekipe NHL, tam bi vadile in bile ves čas v nekakšni skupni samoosamitvi.

Komisar lige NHL Gary Bettman je sprva govoril o dveh do štirih krovnih mestih gostiteljih, ki bi lahko varno gostila po več tekem na dan, a bi se ta številka lahko povečala. Sprva bodo vse tekme potekale brez gledalcev, v organizacijo pa bodo vključene tudi lokalne oblasti.

Možnost, da bi hokejsko sezono 2019/20 končali, je sicer vse bolj oddaljena, odkar so ameriške oblasti podaljšale ukrepe v boju proti covidu-19. Bettman je že napovedal, da je pripravljen tudi na sezono preko poletja, da bi končali ligo in podelili Stanleyjev pokal. Ena od možnosti je tudi končnica s 24 ekipami.