Košarkarji Uniona Olimpije bodo tudi v 16. sezoni igrali v Ligi ABA. Foto: EPA
Košarkarji Uniona Olimpije bodo tudi v 16. sezoni igrali v Ligi ABA. Foto: EPA
Olimpija ima sicer za sabo še eno neuspešno sezono. Slabo so zmaji igrali predvsem na slovenskih parketih, ko so izpadli v polfinalu državnega prvenstva in v četrtfinalu pokala. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljanski klub je sicer dobil pogojno mesto, kajti mora pravočasno izpolniti finančne zahteve. Olimpija, ki je sicer osvojila regionalno tekmovanje v prvi sezoni in potem tako kot le še Cibona odigrala vseh 15 sezon v ligi, si že drugo leto zapored ni prek slovenskega prvenstva zagotovila mesta v Ligi ABA, a ob odločitvi vodstva tekmovanja, da bo sodelovalo znova 14 ekip, so zmaji dobili mesto. Obenem bo tekmoval tudi FMP Železnik. Klub iz Beograda, ki je že dvakrat osvojil Ligo ABA, je zdaj poligon za mlade košarkarje in podružnica Crvene zvezde.

Ljubljančani so letos izpadli v polfinalu Lige Nova KBM, po rednem delu Lige za prvaka pa so bili šele tretji. V Ligo ABA sta se neposredno uvrstila le slovenski prvak, torej Helios Suns, in prvi po rednem delu, kar je bila Krka. Slovenija bo tako kot v zadnji sezoni imela tri predstavnike. Tajfun, ki je nastopal kot državni prvak, je bil zadnji in je izpadel. Krka je bila 12. in se je za las izognila izpadu, ki je grozil tudi Olimpiji, čeprav je bila sedma. Pred dvema letoma je bila Olimpija peta, štirikrat je izpadla v polfinalu, pred petimi leti pa je klonila v finalu. To so najboljši izidi ob omenjenem slavju v prvi sezoni.

Veber novi predsednik lige
Klubi so izglasovali tudi novega predsednika lige, ki je postal Mladen Veber (Cedevita), podpredsednika v novi sezoni pa bosta Nebojša Čović (Crvena zvezda) in Igor Dodik (Igokea). Čeprav so ob tem Ljubljančani že dobili nove nasprotnike v Evropskem pokalu, ki bo v letošnji sezoni zelo kakovostno tekmovanje.

Liga se bo predvidoma začela 1. oktobra. Že v 1. krogu se bosta pomerila slovenski prvak Helios in pokalni prvak Krka, Olimpija pa bo gostovala pri podprvaku lige Mega Leksu. V drugem krogu v Stožice prihaja Krka, Helios pa bo gostil Igokeo. Redni del lige se bo končal 11. marca 2017, končnica se bo začela teden dni pozneje, potekala pa bo vse do 15. aprila.

Ljubljanski klub pred prisilno poravnavo
Olimpija je še naprej v velikih finančnih težavah. Vodstvo kluba je predlagalo prisilno poravnavo. Ta naj bi nekoč priznanemu evropskemu klubu omogočila normalno preživetje in kot je dejal direktor kluba Matevž Zupančič, je način, da ostane klub pri življenju. Sicer je klub zaradi dolga odškodnine za Alena Omića v suspenzu in ne more registrirati novih igralcev. Nekateri klubi že sestavljajo nove ekipe, iz Olimpije, ki tudi nima strokovnega vodstva, pa le odhajajo. Ljubljančani so sicer dobili tudi povabilo v Evropski pokal, ki bo v novi sezoni zelo kakovosten, zmaji pa so tudi dobili atraktivno skupino z močnimi nasprotniki.

1. KROG, sobota, 1. oktobra:
KRKA - HELIOS SUNS

MEGA LEKS - UNION OLIMPIJA

CRVENA ZVEZDA - MZT SKOPJE

CEDEVITA - BUDUĆNOST

ZADAR - FMP

IGOKEA - CIBONA

MORNAR - PARTIZAN