Union Olimpija je bila v Evroligi tudi v letošnji sezoni nemočna. V zadnjih devetih letih se ji je le enkrat (pod taktirko Jureta Zdovca) uspelo prebiti v drugi del tekmovanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Union Olimpija je bila v Evroligi tudi v letošnji sezoni nemočna. V zadnjih devetih letih se ji je le enkrat (pod taktirko Jureta Zdovca) uspelo prebiti v drugi del tekmovanja. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dominic Waters
Neverjetno, koliko igralcev je v zadnjih letih prišlo v klub in odšlo iz njega ... Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Trenerju Sašu Filipovskemu ob takšnem finančnem stanju v klubu ni lahko. Zmago Sagadin pravi, da je še čudež, ker je lahko vzdržal. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Franci Pavšer in Goran Jagodnik
"Še dobro, da je klub še živ," je prispevek končal Franci Pavšer, ki za Radio Slovenija že vrsto let spremlja dogajanje v Unionu Olimpiji in je v tem času doživel že marsikaj. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Luka Rupnik
Na srečo ima Union Olimpija podpisane pogodbe z nekaterimi obetavnimi mladimi igralci. Med njimi je tudi Luka Rupnik. Foto: EPA

Slovenija je, podobno kot Hrvaška in Srbija, izgubila zagotovljeno mesto v Evroligi. Tja zdaj vodi pot prek Jadranske lige. Košarkarska zveza Slovenije je sicer poslala ganljivo protestno pismo, vendar šele tedaj, ko je bila sprememba že potrjena. Prioritete naše zveze so pač drugje. Možnost za preboj v Evroligo je obstajala tudi z uspehom prek Jadranske lige, vendar se Olimpija ni prebila na turnir Final four. Priložnost torej ni bila zapravljena le v pisarni, ampak tudi na parketu.

Sagadin: To je šokantno
Zmago Sagadin, ki je bil trener kluba skoraj dve desetletji, na svoje naslednike gleda z veliko kritike: "To je šokantno, je pa kar objektivno, saj je klub v zadnjih desetih letih vodil politiko brez politike. Menedžment se je nenehno menjaval, vlekel je kaotične poteze, menjaval trenerje in igralce ... Nobene kontinuitete ni bilo in samo vprašanje je bilo, kdaj se bo zalomilo do te mere kot letos, ko je Union Olimpija izgubila mesto v Evropi."

Zadržati je treba mlade talente
"Zdaj je pomembno razmišljati, kako Olimpijo spraviti nazaj na evropsko raven. Če bo izgubila še to, kar ima, torej šest ali sedem talentiranih igralcev, potem bo vrnitev skoraj nemogoča. Če bo igralce zadržala, stabilizirala razmere in se naslednje leto morda skozi 'wild card' ali z dobrim rezultatom v Ligi Aba hitro vrnila v Evropo, to ne bo tragedija."

Nobene prave vizije
60-letni legendarni trener meni, da je morda celo bolje kakšno leto igrati v drugorazrednem evropskem tekmovanju: "S to mlado ekipo bi bilo res pametneje igrati Evropski pokal, če se bo Olimpija vanj uvrstila. Lahko bi s kakšno okrepitvijo napadla vrh v tem tekmovanju. Če bo menedžment to seveda znal izpeljati. Jaz vanj ne verjamem. Tu ni nobene politike, zgolj iz danes na jutri. Nobene vizije ni. V teh težkih časih je vse skupaj misija nemogoče."

Korak nazaj, dva naprej?

Tudi za v. d. direktorja kluba Matevža Zupančiča slovo od Evrolige predstavlja nekakšen šok, vendar vidi v tem tudi pozitivne plati. "Včasih moraš narediti korak nazaj, da narediš dva naprej. Mislim, da je Olimpija pripravljena tudi na ta izziv." Bodo pokrovitelji kljub vsemu ostali zvesti? "Ker se zgradba maje že nekaj časa, bo Olimpija, verjamem, prestala tudi ta šok. Večina pokroviteljev bo ostala z nami. Imamo podporo košarkarske scene v Ljubljani. "

Možnosti za "wild card" so dobre
Zdaj bo ključno, ali bo Olimpija dobila povabilo za igranje v Evropskem pokalu. Kakšne so možnosti? "Težko je govoriti v odstotkih, verjamem pa, da imamo dobre izglede. Smo v pogovorih z vodilnimi ljudmi, vendar niso ničesar obljubili. Zavedamo pa se, da je to povabilo tudi dvorezni meč. Ko ga porabiš, ga drugič ne boš dobil. Če ostanejo pravila nespremenjena, da se moraš torej v evropske pokale uvrstiti prek Lige Aba, bo treba naslednje leto biti nujno med pet."

Škoda, da ni prišel še Dragić
Toda kako sestaviti ekipo, če denarja ni, moštvo pa ne igra več v privlačni Evroligi? "Brez denarja se težko sestavi ekipo, bodimo iskreni. Upam, da bodo igralci poplačani do konca sezone in jih bomo lahko zadržali. Verjamem, da se vodstvo kluba bori. Odplačalo je že ogromno dolga. Ne sme pa biti pritiska na igralcih in stroki, da mora biti Evroliga. Tudi mi se trudimo, vendar enostavno nimamo dovoljšne kakovosti. Dobro je, da imamo mlade kakovostne igralce s pogodbami. To bi morali storiti že lani, lahko bi prišel tudi Zoran Dragić. Tega mi je žal."

Ogledniki spremljajo mladeniče
Filipovski, ki je v klubu drugo leto (pogodbo ima do konca prihodnje sezone), je vesel, da so med njegovimi varovanci slovenski igralci z izjemnim potencialom. Toda težko jih bo zadržati. "Kar nekaj oglednikov jih spremlja. Prepelić, Omić, Salin, Rupnik, Sulejmanović ... to so izredno mladi talenti. Če bi kdo odšel, pa verjamem, da bi si izborili odškodnino in zastonj ne bi odšli."

Sagadin je svoje že naredil
Kot je znano, se je Filipovski svoje "obrti" učil prav ob Sagadinu. Bi se prekaljeni trener lahko še kdaj vrnil v klub in pomagal na primer v vlogi športnega direktorja? "Več ali manj sem svoje naredil. Pred leti sem se vrnil, postavil nov koncept in vzel Saša Filipovskega. Takrat bi lahko skupaj hitro vrnila Olimpijo na evropske smernice. S temi ljudmi, ki zadnje desetletje vodijo klub, je nemogoče sodelovati. Enostavno nimajo vizije in nikogar ne podpirajo. Tudi Sašo je prepuščen samemu sebi. Čudim se, kako je zdržal. Ne vem, kdo končno potegnil kakšno pravo potezo, ki bi Olimpijo usmerila navzgor. Zdajšnje vodstvo tega ni sposobno."

Trije pretekli predsedniki končali na sodišču

Kaotično stanje v Unionu Olimpiji je že kar stalnica. Vzrok je tudi ta, da klub pravzaprav nima lastnika. Na račun slabega vodenja je bilo izrečenih že veliko kritičnih besed. Kar trije pretekli predsedniki so zaradi sumljivih poslov v svojih podjetjih končali na sodiščih. Jože Mermal zaradi menedžerskega prevzema v BTC-ju, Andrej Lah zaradi spornih kreditov v Hypo banki, Dušan Mitić pa trenutno sedi v priporu zaradi afere Telekom.

Še dobro, da je klub še živ ...

Povzeto po prispevku Francija Pavšerja za Val 202