Pau Gasol z ženo Catherine McDonnell prihaja na pregled k zdravniku v Murcii, kjer je zdravil poškodbo stopala. Fotografija je iz novembra 2019. Foto: EPA
Pau Gasol z ženo Catherine McDonnell prihaja na pregled k zdravniku v Murcii, kjer je zdravil poškodbo stopala. Fotografija je iz novembra 2019. Foto: EPA

Eden najboljših španskih košarkarjev vseh časov Pau Gasol bo tako do konca te sezone član Barcelone. Kot je poročal časopis El Mundo Deportivo, ni imel velikih finančnih zahtev, saj naj bi sklenil le simbolično pogodbo za 70.000 evrov.

Zadnjo tekmo igral marca 2019
40-letni Gasol se v Barcelono vrača po dvajsetih letih. V Barci je začel kariero pred odhodom v Ligo NBA, s košarkarskih igrišč pa je bil odsoten skoraj dve leti. Marca 2019 je odigral zadnjo tekmo v dresu ekipe NBA Milwaukee Bucks.

Motiv za vrnitev olimpijske igre
Eden od motivov za vrnitev naj bi bile tudi olimpijske igre. Gasol se je že spogledoval s koncem kariere, a po prestavitvi OI v Tokiu na leto 2021 zaradi pandemije se je znova ogrel za olimpijski nastop. "Pau Gasol se vrača v Barcelono. In ostal bo do 30. junija 2021," so sporočili iz Barcelone. Pogodbo so morali skleniti najpozneje do 24. februarja, sicer Gasol ne bi imel pravice nastopa v Evroligi.

Gasol: Vesel, da sem se vrnil domov
"Vesel sem, da lahko oznanim, da sem se vrnil domov. Kmalu se bom pridružil ekipi in upam, da ji bom lahko pomagal z izkušnjami v odločilnem obdobju sezone," pa je prek Twitterja sporočil Gasol.

S Španijo svetovni prvak, trikrat evropski in dvakrat olimpijski podprvak
Starejši od bratov Gasol je s špansko reprezentanco, za katero je do zdaj zbral 208 nastopov, osvojil enajst medalj na velikih tekmovanjih. Med drugim je bil svetovni prvak leta 2006, trikrat evropski prvak in dvakrat olimpijski podprvak.

Dva šampionska prstana z LA Lakersi
V Ligi NBA je 216 cm visoki Pau Gasol osvojil dva prstana za prvaka z LA Lakersi (2009, 2010), šestkrat je igral na tekmi zvezd. V dolgi karieri onstran Atlantika je nosil še drese ekip iz Memphisa, Chicaga, San Antonia in Milwaukeeja.