26-letni Harrison Barnes je zapustil Dallas in se preselil v Sacramento. Foto: Reuters
26-letni Harrison Barnes je zapustil Dallas in se preselil v Sacramento. Foto: Reuters

V zadnjem tednu so zelo odmevali prestopi v NBA. Med največjimi trgovci je bil Dallas, ki je pripeljal kar šest novih igralcev. Iz Dallasa je Franci Pavšer za Športno zgodbo na Valu 202 povedal:


V Dallasu sem prvič v živo občutil psihozo ob trgovanju s košarkarji. Predstavnica za stike z novinarji Sarah Melton mi je v sredo pred tekmo s Charlottom povedala, da športni direktor Donnie Nelson ne bo na voljo za izjave, dokler se ne konča prestopni rok. Odvrnil sem ji: 'Pa saj ste pravkar pripeljali štiri košarkarje, ali še ni konec?' Potrdila je, da ne. Na voljo je bil še en dan. Šok pa že čez dve uri: sredi zadnje četrtine tekme je završalo na novinarski tribuni. Eden od mladeničev se je sprehodil med novinarji in kot papagaj ponavljal, da so najboljšega strelca Dallasa v lanski sezoni Harrisona Barnesa zamenjali v Sacramento.

Barnes za "trade" izvedel med tekmo
To je bilo objavljeno v TV-prenosu in kakopak na Twitterju. Čeprav je bila tekma izenačena, so novinarji z enim očesom gledali svoje zaslone telefonov in tablic in le z enim na igrišče. Nadaljnje podrobnosti o menjavi košarkarjev so krožile s svetlobno hitrostjo. Barnes je vedel, da je v igri za prestop, a je kljub temu želel zaigrati na dvoboju. Ko je sredi tekme tudi uradno postal član Sacramenta, pa ga je trener pustil na klopi. Po dvoboju so bili vsi v šoku, tudi vodilni možje Dallasa, kajti informacija jih je prehitela. Trener Rick Carlisle je želel novico sam sporočiti Barnesu.

O nevljudni potezi se je zgražal LeBron James, pretresen je bil tudi Luka Dončić ‒ in še posebej užaloščen, ker so hkrati odpustili njegovega odličnega prijatelja Salaha Mejrija, s katerim se poznata že iz madridskega Reala. Luka Dončič: "To mi ni všeč, v vsem NBA-ju gre le za posel. V tej sezoni sem zamenjal več soigralcev kot v vsem življenju."

Luka Dončić je v Dallasu ostal brez prijatelja Salaha Mejrija. Foto: Reuters
Luka Dončić je v Dallasu ostal brez prijatelja Salaha Mejrija. Foto: Reuters

Jackson: Bil sem popolnoma iz sebe
Prav nič prijetna ni bila niti zgodba Justina Jacksona, ki je šel obratno pot kot Barnes, iz Sacramenta v Dallas. Niti sanjalo se mu ni, da je v igri za kakšen prestop. Bil je že preoblečen za tekmo in s soigralci gledal posnetke in analizo nasprotnika. O teh trenutkih je po prihodu v Dallas Jackson povedal: "To je noro. Veliko misli mi roji po glavi. Bil sem popolnoma iz sebe, žena pa še bolj. To so bili težki trenutki za oba. Ko sem prišel domov, sem jo moral tolažiti. Zvečer sem se slišal z vodilnim ljudmi Dallasa, a nihče mi ni rekel, kdaj imam letalo. Zjutraj ob devetih me je poklicala gospa iz kluba in mi rekla, da imam čez dve uri in pol let. Mislil sem si: dajte mi več časa, da vsaj spakiram. Na srečo bo zdaj prekinitev zaradi vikenda All Star in se bom lahko vsaj dostojno preselil. Ja, za menoj je norih 48 ur."

Luka Dončić trenutno nima skrbi zaradi selitev ali pretresov ob prestopih. Dallas računa na Luko dolgoročno in ti prestopi so pravzaprav zato, da bo Dallas okoli Dončića zgradil moštvo za prihodnost.