Vodstvo KZS-ja se je okrepilo s Sašo Dončićem, ki je postal športni direktor krovne zveze. Foto: www.alesfevzer.com
Vodstvo KZS-ja se je okrepilo s Sašo Dončićem, ki je postal športni direktor krovne zveze. Foto: www.alesfevzer.com

Prva naloga ga čaka februarja, ko se bodo začele kvalifikacije za evropsko prvenstvo, ki ga bodo prihodnje leto gostili Ciper, Finska, Latvija in Poljska. Na turnir vodijo prva tri mesta v štiričlanski skupini. Slovenski tekmeci so Portugalska, Ukrajina in Izrael. Zadnji dve bosta v Kopru gostovali 22. in 25. februarja. 18. se bo reprezentanca zbrala v Portorožu, približno teden dni predtem bo selektor objavil seznam kandidatov za uvodna dva obračuna, tik pred zborom pa bo odigran še zaključni turnir Pokala Spar, ki ga bo 15. in 16. februarja gostila dvorana na Kodeljevem.

Junija v Stožicah Litva in Brazilija

Sorodna novica KZS okrepljen s športnim direktorjem Sašo Dončićem

Pred slovenskimi košarkarskimi reprezentancami je razburljivo poletje. Kot je dejal generalni sekretar zveze Aleš Križnar, bo letos prvič Slovenija v vseh treh starostnih kategorijah mlajših selekcij – od U16 do U20 – tako pri dekletih kot fantih igrala v diviziji A evropskih prvenstev. Vrhunec leta bodo seveda kvalifikacije za olimpijske igre. Sekulićevi varovanci bodo vstopnico za Pariz lovili na turnirju v Pireju. Pred odhodom v Grčijo, kjer bodo poleg gostiteljice in Slovenije nastopili še Hrvaška, Nova Zelandija, Dominikanska republika in Egipt, bodo odigrali tri pripravljalne tekme. 22. junija bodo gostovali v Litvi, tri dni pozneje bodo baltsko zasedbo gostili v Stožicah, v Ljubljano pa 28. junija prihaja še Brazilija.

Pred tremi leti je Slovenija tovrsten turnir osvojila v Kaunasu in si priborila debi pod petimi krogi v Tokiu. V Litvi je s trojnim dvojčkom v finalu blestel Luka Dončić, ki je zdaj kapetan izbrane vrste. Pred dnevi ga je v Dallasu obiskal oče Saša, ki je medtem postal športni direktor KZS-ja. Kot je povedal, je poškodba gležnja 24-letnega Ljubljančana, zaradi katere je izpustil tri tekme zapored in mu je povzročala nekaj težav, zdaj sanirana. Superzvezdnik Mavsov, ki je trenutno drugi strelec Lige NBA, igra pa najboljšo individualno sezono v karieri, je večkrat poudaril, da bo, če bo le zdravje dopuščalo, na voljo reprezentanci. Velik motiv seveda vsem predstavljajo olimpijske igre.

Čančar želi sodelovati v kvalifikacijah, toda ...

Vprašanje pa je, kaj bo z drugim Slovencem v Ligi NBA, Vlatkom Čančarjem. 26-letni Koprčan, ki je lani z Denverjem osvojil šampionski prstan, si je na pripravljalni tekmi v Atenah pred svetovnim prvenstvom avgusta strgal križno vez. Poškodba zahteva dolgotrajno okrevanje, zato je usoda Čančarjevega nastopa precej negotova. Oba košarkarja so predstavniki KZS-ja pred kratkim obiskali v ZDA. Lani je Slovenija na svetovno prvenstvo, kjer je zasedla sedmo mesto, odpotovala brez obeh najboljših krilnih centrov, saj je prav tako hudo poškodbo kolena utrpel Edo Murić. Ker se je izkušeni Ljubljančan poškodoval dva meseca prej, bo do kvalifikacij skoraj zagotovo pripravljen.

Luka Dončić je tudi na olimpijskih igrah postavljal mejnike. Na prvi tekmi proti Argentini je dosegel kar 48 točk. Foto: www.alesfevzer.com
Luka Dončić je tudi na olimpijskih igrah postavljal mejnike. Na prvi tekmi proti Argentini je dosegel kar 48 točk. Foto: www.alesfevzer.com

"Absolutno Vlatkova želja je, da nastopi. Vedno si je to želel. Rad bi se pridružil soigralcem, ki se bodo zbrali, toda trenutno je še prezgodaj, da bi lahko rekli, ali bo oziroma kdaj bo pripravljen. Rehabilitacija poteka zelo dobro. Pozitivna vest, saj ni zamud ali česar koli, je pa res, da taka poškodba potrebuje določen čas. Še posebej glede nadaljevanja klubske kariere. Počakati je treba še malo, kaj bo konec koncev tudi z Denverjem, kdaj bo konec rehabilitacije in bo začel aktivnosti, predvsem igrati konkretno košarko pet na pet," je o Čančarjevem stanju spregovoril Križnar.

Za uspeh v Pireju bo izjemno pomemben prispevek naturaliziranega košarkarja. Na zadnjih treh velikih tekmovanjih je to vlogo prevzel Mike Tobey. Lani je sicer selektor na priprave poklical oba z Jordanom Morganom. Zadnji je nato sezono začel v dresu Lokomotiva, ki ga vodi prav Sekulić, vendar konkretne vloge ni imel. Medtem je že našel nov klub, saj je podpisal za atenski AEK. Tobey na drugi strani igra za Crveno zvezdo, pri kateri ima dobro minutažo v Ligi ABA, v Evroligi pa zelo skromno. Po besedah Erjavca so vprašanja o mestu naturaliziranega košarkarja namenjena selektorju, ob tem pa je dejal: "Dobro je, da se poišče dolgoročna rešitev. Mike je odigral že kar nekaj v slovenskem dresu. Veseli me, da je po svetovnem prvenstvu povedal, da želi še naprej igrati. Ko je z Zvezdo gostoval v Ljubljani, smo se dobili. Dileme o njegovi želji ni, kar se tiče, kdo bo igral in kako z naturalizacijo naprej, pa so vprašanja za selektorja."

V prihodnosti še več odhodov v Ligo NCAA

Jan Vide je lani blestel v mladinski ekipi Real Madrida in bil MVP zaključnega turnirja Evrolige do 18. leta. Zdaj je na univerzi UCLA, kjer pa ne igra veliko. Foto: AP
Jan Vide je lani blestel v mladinski ekipi Real Madrida in bil MVP zaključnega turnirja Evrolige do 18. leta. Zdaj je na univerzi UCLA, kjer pa ne igra veliko. Foto: AP

Naturalizacija bo v prihodnje ena izmed nalog športnega direktorja KZS-ja Saše Dončića, ki bo tudi most v komunikaciji med igralci in strokovnim vodstvom. V februarskih kvalifikacijah bodo na voljo vsi košarkarji iz Evrope, po novem torej tudi iz Evrolige, manjkali pa bodo tisti iz ZDA. Poleg obeh NBA-jevcev tudi košarkarji iz Lige NCAA. Ker se bo Dončić posvečal tudi mladim igralcem, bo bedel nad tistimi, ki so se odločili za nadaljevanje kariere v študentski ligi. Kar nekaj slovenskih košarkarjev se je v zadnjem obdobju odločilo za to pot. Letos prvič tudi dva, ki veljata za najbolj nadarjene v Sloveniji in sta bila ves čas glavna nosilca igre v mlajših kategorijah, toda tako Jan Vide na UCLA-ju (povprečno 7,5 minute na tekmo) kot Saša Ciani pri Xavierju (povprečno 14,8 minute na tekmo) ne igrata pomembne vloge.

"Verjamem, da bo takšnih odhodov v prihodnosti še več. Kot vemo, so v NCAA-ju začeli plačevati. Žal nekateri fantje gledajo prej na zaslužek kot na razvoj. Ko govorimo o teh dveh, bi bilo po mojem mnenju pametneje, da bi ostala v Evropi in tu našla klub, kjer bi igrala in se razvijala. Lahko, da se motim, ampak za tak tip igralcev, ki so nadpovprečno nadarjeni, je pametneje, da ostanejo v Evropi. Naša naloga bo tudi prepričati oziroma navezati komunikacijo s klubi, da dobivajo mladi pravo priložnost. Verjamem pa, da bo zelo težka naloga, glede na to, kako se odvija situacija v ZDA," je dejal Dončić, Erjavec pa pristavil: "Ko gredo v NCAA, bodo dobili izobrazbo in tudi nekaj zaslužili, košarkarsko pa si upam reči, da ni nihče prišel nazaj boljši, kot je bil, ko je šel tja."