Ligo ABA bomo v Sloveniji prihodnje leto spremljali le v Stožicah. Foto: BoBo
Ligo ABA bomo v Sloveniji prihodnje leto spremljali le v Stožicah. Foto: BoBo
Pogovor s predsednikom KZS-ja Matejem Erjavcem

V letošnji sezoni je v ligi od slovenskih klubov igrala še Krka, ki je zasedla zadnje mesto, enako se je lani pripetilo Tajfunu.

Kot so pojasnili na skupščini, je samo eno mesto za Slovenijo predvsem posledica tega, da Košarkarska zveza Slovenije ne priznava Lige ABA, in slabih rezultatov slovenskih klubov, vključno z Unionom Olimpijo.
Za krčenje števila klubov s 14 na 12 so se odločili zaradi želje po povečanju konkurenčnosti in sprostitve koledarja. Srbijo in Hrvaško bodo v osnovi zastopali po trije klubi, po enega pa bodo poleg Slovenije imele še Bosna in Hercegovina, Črna gora in Makedonija. Dve dodatni mesti bosta pripadli klubom iz držav, ki sta imeli najboljši koeficient v sezoni 2016/17. To sta Srbija in Črna gora.
Poleg Olimpije bodo člani lige tako v novi sezoni še Cedevita, Zadar, Cibona, Igokea, Budućnost, MZT Skopje in Mornar, medtem ko bodo štirje klubi iz Srbije znani po koncu tamkajšnjega državnega prvenstva.

V prihodnji sezoni se bo igrala tudi druga jadranska liga, njena sestava pa še ni znana. Prvak naj bi se uvrstil v prvo ligo.

Pogovor s predsednikom KZS-ja Matejem Erjavcem