Ledena dvorana Tivoli je že gostila tekme Evrolige, zelo verjetno pa bo tudi predtekmovanje evropskega prvenstva 2013. Foto: MMC RTV SLO
Ledena dvorana Tivoli je že gostila tekme Evrolige, zelo verjetno pa bo tudi predtekmovanje evropskega prvenstva 2013. Foto: MMC RTV SLO
Štefan Čelan
Ptujski župan Štefan Čelan je poudaril, da so že prejeli dve ponudbi, veliko pa bo odvisno od nove vlade. Foto: MMC RTV SLO

Košarkarska zveza Slovenije je že pred časom izločila Maribor kot enega izmed gostiteljev evropskega prvenstva 2013, zato bi morali zdaj na KZS-ju prvi pokazati željo in spremeniti odločitev, če bi želeli, da bi Maribor gostil tekme EP-ja, pravijo na Mestni občini Maribor.

Štajerska prestolnica je pripravljena plačati del kotizacije za EP v košarki, če bi država prispevala milijon evrov za obnovo dvorane Tabor, je za časnik Večer dejal mariborski podžupan Milan Mikl, ki pa je nato dodal, da so v času, ko jih je sodelovanje zanimalo, dobili negativni odgovor, zdaj pa je prvi korak na strani košarkarske zveze.

"Naše misli so zato zdaj usmerjene v univerzijado, denarja za kaj takega pa nimamo. Res pa je, da bi bilo s strani države bolj smiselno nameniti milijon evrov za obnovo dvorane Tabor, kot pa porabiti več kot deset milijonov evrov za gradnjo nove dvorane kje drugje," je dejal Mikl, ki Maribor in Celje vidi kot možna izhoda v sili za organizatorje prvenstva, a pod drugačnimi pogoji, predvsem pa brez plačila kotizacije.

Rezervna rešitev je Tivoli
Na KZS-ju so sicer po sredinih informacijah, da je zaradi neuspešnega razpisa za novo dvorano negotova izvedba dela predtekmovanja evropskega prvenstva v Novem mestu, zatrdili, da EP ni ogrožen, saj imajo za takšen primer predvideno rezervno rešitev z dvorano Tivoli. Vendar se lahko zalomi še kje, saj tudi na Ptuju še niso začeli gradnje obljubljene dvorane, težave pa menda nastajajo tudi v Kopru in na Jesenicah.

Tudi na Ptuju številni zapleti
Na Ptuju bodo ponudbe na razpis za gradnjo nove dvorane odpirali sredi februarja, župan Štefan Čelan pa se za zdaj še trudi, da bi mu uspelo izvesti obljubljeno. Čeprav razpisni postopek še ni zaključen, je povedal, da so do zdaj prejeli dve ponudbi, a dodal, da bo nato vse odvisno od nove vlade.

"Če bodo res zaustavili vse investicije, potem bomo morali žal od tega projekta odstopiti. Osebno seveda ne verjamem v napovedi o popolni blokadi investicij. Ker pa imamo v hiši samo sklep brez pogodbe, vam ne morem povedati, ali bo temu sledila pogodba. Ob vsem tem so seveda pomembni roki, ki bodo, če pogodba ne bo podpisana do maja letos, zamujeni," je dejal Čelan.

Vrednost investicije v novo ptujsko dvorano je osem milijonov evrov, končana pa naj bi bila vsaj tri mesece pred začetkom evropskega prvenstva. V najstarejšem slovenskem mestu poleg občinskih in zasebnih sredstev računajo tudi na denar od ministrstva za šolstvo in šport.