Chris Bosh, Dwyane Wade in LeBron James lani niso izpolnili skupne misije. Letos izgovorov o neuigranosti ne bo več. Foto: EPA
Chris Bosh, Dwyane Wade in LeBron James lani niso izpolnili skupne misije. Letos izgovorov o neuigranosti ne bo več. Foto: EPA
Erik Spoelstra
Erik Spoelstra je spoznal velik pritisk v ekipi, kjer šteje le naslov. Junija je bil zelo blizu. Foto: EPA
Derrick Rose
Derrick Rose je bil MVP rednega dela sezone lanske sezone. Foto: EPA
Paul Pierce, Kevin Garnett in Ray Allen
Paul Pierce, Kevin Garnett in Ray Allen se zavedajo, da se njihov čas izteka. V letošnji sezoni bodo še posebej motivirani. Foto: EPA
Dwight Howard
Dwight Howard bo poleti prosti igralec. Orlando ga bo težko zadržal. Foto: EPA
Carmelo Anthony
Carmelo Anthony se je hitro ujel z Amarejem Stoudemirejem. Foto: EPA
Mike D'Antoni
Mike D'Antoni je znan po napadalni filozofiji, ki pa v končnici ne prinaša uspehov. Foto: EPA
Deron Williams
Deron Williams je med "lockoutom" igral za Bešiktaš. Turki so njegov dres obesili pod strop dvorane. Foto: EPA
Andrew Bogut
Andrew Bogut ima korenine na Hrvaškem. Oče Mišo je iz Osijeka, mati Ankica pa iz Karlovca. Foto: EPA
Doug Collins
Doug Collins je blestel kot televizijski analitik, svoje zamisli pa je uspešno prenesel na parket v Philadelphii. Foto: EPA
John Wall in Beno Udrih
John Wall in Beno Udrih se bosta letos še večkrat srečala. Foto: Reuters
Kyrie Irving in David Stern
Kyrie Irving je novi up Cavaliersov. Foto: Reuters

V junijskem finalu je LeBron James odpovedal na celi črti. Pred tem je blestel v rednem delu (26,7 točke na tekmo), izjemen je bil v polfinalu Vzhoda proti Bostonu (4:1 v zmagah), tudi proti Chicagu je prikazal partije v slogu MVP-ja. Dwyane Wade in Chris Bosh sta bila prav tako kot Lebron razočarana, saj so bili Heati na pol poti do naslova, vodili so z 2:1 v zmagah, nato pa trikrat zapored izgubili z Mavericksi.

Največja kazen jih šele čaka. V nedeljo ob 20.30 bodo morali gledati Dirka Nowitzkega, Jasona Kidda, Jasona Terryja, kako si bodo nadeli prstane. Še huje, gledali bodo lastnika Dallasa Marka Cubana, ki bo nasmejan do ušes. James je v dolgem premoru trdo treniral, že na obeh pripravljalnih tekmah z Orlandom se je videlo, da je zelo dobro pripravljen.

Battier okrepil obrambo
Odšel je le Mike Bibby, ključen pa bo vsekakor položaj centra, kjer je bil Miami lani preslab. Joel Anthony bo tudi v letošnji sezoni v prvi peterki. Lastnik Micky Arison in generalni menedžer Pat Riley sta si zelo želela centra Neneja, a Brazilec je ostal v Denverju. Prišel je Eddy Curry, ki je imel številne finančne težave, zapletel pa se je še v številne druge probleme zunaj košarkarskega parketa. Velika okrepitev je tudi specialist obrambo Shane Battier, ki bo vsekakor dodana vrednost s klopi.

Hamilton velika okrepitev za Bullse
Chicago je lani zbral kar 62 zmag in bil najboljša ekipa rednega dela. V končnici so Bullsi izpadli v finalu Vzhoda proti Miamiju z 1:4 v zmagah. Derrick Rose je bil lani najkoristnejši igralec rednega dela, a ni imel dovolj podpore soigralcev v končnici. Luol Deng, Carlos Boozer in Joakim Noah pa so dobili močno podporo s klopi. Richard Hamilton je imel v Detroitu vsega dovolj. Ekipa, ki se je šestkrat zapored uvrstila v finale Vzhoda, je razpadla. Naslov leta 2004 in finale leta 2005 sta le še bled spomin. Bullsi so hitro podpisali za 33-letnega igralca, ki je odigral že 120 tekem v končnici. Trener Tom Thibodeau je zelo zadovoljen z njim, hitro se je prilagodil filozofiji Bullsov.

V United Centru že sanjajo o ponovitvi zlatih devetdesetih, ko je kraljeval Michael Jordan. Bullsi so kar 13 let let igrali le stransko vlogo, lani so se vrnili v velikem slogu in v letošnji sezoni so apetiti še veliko večji. Prvi veliki test bo že v nedeljo v Staples Centru proti Lakersom.

Celticsi imajo zadnjo priložnost
Boston ima v letošnji sezoni verjetno zadnjo priložnost za odmeven izid. Paul Pierce, Kevin Garnett in Ray Allen so v prvi skupni sezoni (2007/08) osvojili naslov, leta 2010 so klonili v epskem finalu v sedmih tekmah proti Lakersom, lani pa so bili brez možnosti v konferenčnem polfinalu z Miamijem (1:4 v zmagah). Pogodbi 36-letnega Allena in 35-letnega Garnetta se poleti iztečeta, generalni menedžer Danny Ainge pa se bo verjetno odločil za pomladitev ekipe.

Velike spremembe so se zgodile pod košem. Odšel je ljubljenec občinstva Glen Davis. "Big baby" je zdaj v Orlandu, v TD Gardnu pa bo igral Brandon Bass. Celticse so zapustili tudi Nenad Krstić, Delonte West in Von Vafer, Shaquille O'Neal pa se je upokojil. V zadnjih sezonah so Kelti vedno izjemno začeli sezono, pred božičem so dobili kar 94 izmed 108 tekem v zadnjih štirih sezonah.

Howard po poti Shaqa?
V Orlandu se ponavlja zgodba izpred 15 let. Shaquille O'Neal je leta 1995 izgubil veliki finale proti Houstonu brez dobljene tekme in avgusta 1996 je podpisal z LA Lakersi. V Los Angelesu je osvojil tri prstane in bil daleč najboljši igralec lige. Dwight Howard je leta 2009 izgubil finale proti Lakersom z 1:4 v zmagah, v zadnjih dveh sezonah pa so bili Magici daleč od finala. Vodstvo Magicov se še predobro spomni desetletje skomin po odhodu Shaqa, Howard pa je jasno povedal, da si želi oditi.

Lani je Dwight dosegal 22,9 točke in 14,1 skoka na tekmo, poleti bo postal prosti igralec. Zelo malo verjetno je, da bi ostal na Floridi. Zelo si ga želijo Lakersi in tudi New Jersey. Oba kluba že pripravljata "salary cap" za najboljšega centra v ligi. V letošnji sezoni bodo ob Howardu začeli Jameer Nelson, Jason Richardson, Hedo Türkoglu in Glen Davis. S klopi bosta glavna aduta J. J. Redick in Ryan Anderson. Generalni menedžer Otis Smith se zaveda, da mora okrepiti igralski kader okoli Howarda, drugače do center zagotovo odšel.

D'Antoni misli le na napad
New York že od 8. maja 1970 čaka na nov naslov. V Madison Square Gardnu imajo dva zvezdnika in preveč povprečja poleg njiju. Carmelo Anthony (lani 25,6 točke in 7,3 skoka v povprečju) in Amare Stoudemire (25,3 točke in 8,2 skoka na tekmo) sta premalo za finale Vzhoda. Pomembna okrepitev je Tyson Chandler, ki je lani osvojil prstan z Dallasom. Center je odličen v obrambi.

Največji problem New Yorka je filozofija trenerja Mika D'Anthonija, ki je obseden z napadom. Njegove ekipe nikoli niso bile dobre v obrambi. V napadu je vedno imel odlične ideje, nekateri so ga klicali kar genij za klicanje napadalnih akcij. Naslove pa osvaja obramba, kjer so Knicksi zelo šibki. Zanimivo bo videti, kaj lahko svetuje nekdanji trener Atlante Mike Woodson, ki je velik zagovornik obrambe. Morda bosta s Chandlerjem le vnesla malce drugačen pristop.

Bo prišel tudi Nachbar?
Težave so tudi na položaju branilcev, srečanja naj bi začela Toney Douglas in Landry Fields, sicer najljubši igralec velikega navijača Knicksov Spika Leeja. Veterana Mike Bibby in Baron Davis naj bi pomagala z izkušnjami. Zanimivo bo videti, kako veliko minutažo bo imel Jerome Jordan, ki je zapustil Krko in podpisal z Knicksi. Veliko se govori tudi o prihodu Boštjana Nachbarja, ki se z D'Antonijem pozna še iz skupnih let pri Bennetonu.

Prohorov že dela načrt za prihod Howarda
Netsi se bodo naslednjo sezono preselili v Brooklyn, kjer že raste Barclays Center. Lastnik Mihail Prohorov je v lanski sezoni že zvabil Derona Williamsa, zdaj ga zanima še Dwight Howard. Generalni menedžer Billy King že pripravlja vse potrebno za veliki posel, ki bi Netse zavihtel med glavne kandidate za vrh na Vzhodu.

Na centrskem položaju bo Brook Lopez moral izpustiti vsaj pol sezone zaradi zlomljene roke, zato so Netsi pripeljali Mehmeta Okurja, ki bo znova združil moči z Williamsom. Odlična sta sodelovala že pri Utahu. Saša Vujačić, ki je še lani igral za Netse, se je odločil, da se preizkusi v Turčiji, kjer je podpisal z Anadolu Efesom.

Hawksi ostali brez Crawforda
Atlanta je bila v zadnjih letih redno v polfinalu Vzhoda. Zelo se bo poznal odhod Jamala Crawforda. Joe Johnson je še vedno glavni zvezdnik (poleti 2010 je podpisal za šest let za 121 milijonov zelencev), pod košem sta Al Horford in Josh Smith, zelo veliko pa se pričakuje od organizatorja igre Jeffa Teagueja. Zlati časi Tracyja McGradyja so mimo, tudi Vladimir Radmanović ni velika okrepitev.

Jordanu ne uspe sestaviti močne ekipe
V Charlottu je še vedno zvezdnik samo eden - lastnik Michael Jordan. Bobcatsi so se izgubili v sivem povprečju, ker v preteklih letih niso zadeli na naboru. Adam Morrison, Sean May in Emeka Okafor se niso razvili v vrhunske igralce. Letos v Charlottu stavijo na Kembo Walkerja in Bismacka Biyomba. Najboljši strelec ekipe v lanski sezoni Stephen Jackson je odšel v Milwaukee. Na položaju organizatorja igre bo igral D. J. Augustin, pod košem pa Tyrus Thomas in Boris Diaw.

Nov izziv za Udriha
Bucksi so s prihodom Jacksona veliko pridobili, skupaj z Brandonom Jenningsom imajo zdaj pokrita branilska položaja. Tudi Beno Udrih je sprejel nov izziv, Milwaukee pa je vsekakor boljša ekipa od Sacramenta in ima možnosti za preboj med osmerico na Vzhodu. Na obeh pripravljalnih tekmah proti Minnesoti je igral več kot 20 minut na srečanje. Na prvi tekmi (96:117) je dosegel 9 točk, na drugi (84:85) pa je dodal 4 točke. Center Andrew Bogut pa ni pokazal vsega svojega potenciala.

Collins že pustil pečat v Philadelphii
Sadovi dela Douga Collinsa so bili hitro vidni v Philadelphii. Lani so Sixersi dobili polovico tekem rednega dela in se prebili v končnico. Ekipa je ostala skupaj, Elton Brand in Andre Iguodala sta še vedno nosilca igre, zelo sta napredovala branilca Jrue Holiday in Evan Turner. Lani so izjemno slabo začeli sezono (3-13), nato pa odlično nadaljevali.

Wall mora narediti naslednji korak
V Washingtonu so vse stavili na Johna Walla. Lani je navdušil s hitrostjo, dosegal je 16,4 točke in 8,4 podaje na tekmo. Njegov met je še vedno preslab, izgubi tudi preveč žog. Rashard Lewis je preveč plačan glede na učinek. Trener Flip Saunders veliko pričakuje od novinca Jana Veselyja, ki je v sezoni 2007/08 igral za Geoplin Slovan, nato pa tri sezone za Partizan.

Vogel preporodil Pacerse
Pri Indiani so se lani prepozno znebili staromodnega trenerja Jima O'Briena, ki je zbral 17 zmag in 27 porazov. Prišel je Frank Vogel, ki mu je uspela lepa serija (20:18) in preboj v končnico, kjer so Pacersi morali priznati premoč Chicagu. Glavni trener ima tudi sijajnega pomočnika. Brian Shaw se je veliko naučil pri Philu Jacksonu in bil pripravljen za glavnega trenerja Lakersov, a se je Jim Buss odločil za Mika Browna. Indiana bo kar 15 izmed uvodnih 22 tekem igrala v gosteh. Prišla sta George Hil iz San Antonia in David West iz New Orleansa. Najboljši strelec ekipe je Danny Granger (20,5 točke v lanski sezoni).

Irving veliki up Cavsov
V Clevelandu vsi govorijo o prvem izboru na naboru. Kyrie Irving bo imel veliko priložnosti za dokazovanje. Po odhodu LeBrona Jamesa je ekipa popolnoma razpadla. Ostala sta le še Anderson Varejao in Antawn Jamison. Lani so dobili le 19 tekem in tudi v letošnji sezoni nimajo možnosti za končnico. Byron Scott je eden izmed bolj priznanih trenerjev v ligi, a s tako ekipo mu ne bo lahko. Lani so Cavsi izgubili neverjetnih 26 tekem zapored, take serije si zares ne želijo ponoviti.

Pistonsi in Raptorsi brez možnosti za končnico
Toronto je bil dve leti najslabša obrambna ekipa lige. Nov trener Dwane Casey je znan prav po obrambni filozofiji. Po odhodu Chrisa Bosha se je ekipa izgubila v povprečju. Najboljši strelec je bil lani Andrea Bargnani (21,4 točke na tekmo). Jose Calderon je sijajen v organizaciji igre, zna razigrati soigralce s podajami, odličen je tudi pri prostih metih. DeMar DeRozan in Ed Davis imata šele 22 let in Raptorsi so zelo odvisni od njunega razvoja.

Detroit je lani dobil 30 tekem, letos pa bo težko kakšno več. Odšel je Richard Hamilton, ki ima visoke cilje z Bullsi. Pistonsi nimajo pravega vodje ekipe. Na branilskih položajih bosta v začetni peterki Rodney Stuckey in Ben Gordon. Predsednik Joe Dumars veliko pričakuje od centra Grega Monroeja.