Saša Vujačič je čestital Artestu za zmagoviti koš. Foto: EPA
Saša Vujačič je čestital Artestu za zmagoviti koš. Foto: EPA
Takole je v zadnjih sekundah poskušal Kobe Bryant, po njegovem zgrešenem metu pa je žogo skozi obroč spravil Ron Artest. Foto: EPA
Ron Artest
Popolna evforija je zajela Staples Center po košu Rona Artesta. Po prihodu iz Houstona se v Los Angelesu še ni znašel, tudi tokrat je naredil precej napak, a se nato odkupil s košem ob sireni. Foto: EPA
Steve Nash in David Beckham
Nogometni navdušenec Steve Nash je ob polčasu klepetal s stalnim gostom Staples Centra Davidom Beckhamom. Foto: EPA

Branilci naslova so skoraj zapravili 18 točk naskoka. Jason Richardson je tri sekunde pred koncem z neverjetno trojko od table izenačil (101:101). Po minuti odmora je Kobe Bryant (30 točk, 11 skokov in 9 podaj) iz nemogočega položaja popolnoma zgrešil, pod koš se je odlično postavil Artest in dosegel zlata vreden koš ob nepopisnem navdušenju v Staples Centru. Lakersi zdaj vodijo 3:2 v zmagah in imajo v soboto priložnost, da se uvrstijo v veliki finale.


Vujačič razjezil Dragiča
Phil Jackson
je dal tokrat priložnost tudi Saši Vujačiču, ki je v 12 minutah dosegel pet točk. Tesno je pokrival Gorana Dragiča, ki ni imel svojega večera (3 točke, 1/5 iz igre). Deset minut pred koncem je med obema slovenskima igralcema zavrelo, Dragič je odrinil Vujačiča, oba pa sta bila kaznovana s tehnično napako.

Fisher vrnil Lakerse v igro

Sunsi so začeli precej bolje. Steve Nash (29 točk in 11 podaj) je dosegel uvodnih pet točk. Gostiteljem nikakor ni uspeval met in po polovici prve četrtine so varovanci Alvina Gentryja vodili 15:8. Derek Fisher je vzel stvari v svoje roke in v slogu veterana z devetimi zaporednimi točkami pokrbel za vodstvo Lakersov po prvi četrtini (24:21).

Tri trojke Bryanta za +16
Na začetku druge četrtine sta v igro vstopila Dragič in Vujačič, prebudil pa se je Bryant. S tremi zaporednimi trojkami je bil najbolj zaslužen za serijo 13:0 in Lakersi so povedli z 41:25. Gentry, ki je pred tekmo in celo med prvo četrtino bruhal, je v ključnem trenutku vzel minuto odmora in razbil ritem Kobeja. Sunsi so polčas končali z delnim izidom 17:8, kljub slabemu učinku klopi (le dve točki v prvem delu) so zaostajali le osem točk (53:45).

Klop Sunsov blestela v tretji četrtini

V tretji četrtini so Lakersi začeli več igrati pod koš, saj je imel Amare Stoudemire štiri osebne napake. Po seriji 15:5 je bilo 74:56 in kazalo je na lahko zmago goteiteljev. V zadnjih treh minutah sta Channing Frye in Jared Dudley s trojkami uspela ujeti priključek. Še posebej spektakularna je bila trojka Dudleyja ob prekršku Gasola. Po 36 minutah je Phoenix zaostajal le še za šest točk (78:72).
Artest junak dramatične končnice
Osem minut pred koncem je Vujačič zadel trojko za 86:77, a mu je takoj odgovoril Dragič, ki je odigral prvo polovico zadnje četrtine. Nash se je vrnil spočit in takoj začel polniti koš prvakov. Z dvema zaporednima košema je znižal na 101:98. Artest je minuto pred koncem zgrešil iz ugodnega položaja, Gasol je ujel žogo in podal nazaj Artestu, ki je bil neoviran na trojki. Takoj je vrgel in zgrešil, čeprav so imeli Lakersi še 22 sekund za napad. Na drugi strani Frye ni bil natančen izza črte, a je tudi Gasol 20 sekund pred koncem zgrešil zabijanje.
Lakersi so so odločili, da ne bodo naredili prekrška ob vodstvu za tri točke. Nash in Richardson sta poskušala z metom za tri, a nista zadela. Žoga se je odbila do Frya, ki je znova zaposlil Richardsona. Ostrostrelec je tri sekunde pred koncem z metom od table z osmih metrov izid izenačil (101:101). Artest, ki je pred tem metal 1/8 iz igre, je postal nepričakovani junak po zgrešenem metu Bryanta.

Ron je posebnež v vseh pogledih
"Ron velikokrat odigra po svoje. Tokrat se nam je res izšlo, a vse dogodke iz zadnje minute bomo podrobno pregledali. Njegov met za tri točke je bil popolnoma nesmiseln, a se je v zadnji akciji na tekmi res izkazal. Tak pač je," je bil nasmejan Jackson, ki se zaveda, da bodo Lakersi morali igrati precej bolje v US Airways Centru v soboto. Morebitna sedma tekma bi bila v ponedeljek v Staples Centru, veliki finale pa se bo začel v četrtek.
"V rednem delu sezone sem zgrešil veliko takih polaganj. Mislil sem, da je bil nad Kobejem storjen prekršek, zato sem pričakoval kratko žogo," je pojasnil Artest.

Nash: Zaslužili smo si zmago

"Nimam pripomb, saj so moji varovanci igrali odlično. Borili so se do konca, a žal nismo uspeli zaustaviti njihovega zadnjega meta. Po zaostanku 18 točk smo se vrnili v velikem slogu in prepričan sem, da še nismo rekli zadnje besede v tej seriji," je bil odločen Gentry, ki je bil popolnoma izčrpan. Pred tekmo se je zastrupil s hrano in med polčasom je dobil tudi zdravniško pomoč.
"Res škoda! Zaslužili smo si zmago," je bil kratek Nash, ki je v karieri odigral že 117 tekem v končnici, a še niti ene v velikem finalu.

Zahod, finale, peta tekma:
LA LAKERS (1)
- PHOENIX (3) 3:2
103:101 (24:21, 29:24, 25:27, 25:29)
Bryant 30, 11 skokov in 9 podaj, Fisher 22, Gasol 21 in 9 skokov, Odom 17 in 13skokov, Vujačič 5 (2/4) v 12 minutah, Artest 4; Nash 29 in 11 podaj, Stoudemire 19, Frye 14 in 10 skokov, Richardson 12, Hill in Dudley po 10, Dragič 3 (1/5), 2 skoka in podaja v 13 minutah.