0,6 sekunde do konca tekme? Tri točke potrebne za izenačenje? Izziv sprejet. Foto: Reuters
0,6 sekunde do konca tekme? Tri točke potrebne za izenačenje? Izziv sprejet. Foto: Reuters
Sorodna novica Dončić z neverjetno trojko izsilil podaljšek - Dallas poražen šestič zapored

Tokrat v Portlandu, kjer je gostoval z Dallas Mavericksi. Napet obračun so gostje iz Teksasa sicer izgubili (121:118), a za vrhunec srečanja je poskrbel 19-letni Ljubljančan, ki je z neverjetno trojko šest desetink pred koncem rednega dela izenačil izid na 107 in izsilil podaljšek.

BIl je zelo težek met. Mislim ... žoga je šla skozi obroč. Res ne vem, kaj naj vam sploh rečem. Ni bilo nobenega načrta za zadnji napad. /.../ Upal sem, da bom zadel.
Luka Dončić

Ko je že kazalo, da je Damian Lillard s polaganjem storil dovolj za zmago gostiteljev, je na prizorišče še enkrat v letošnji sezoni stopil aktualni MVP Evrolige. Po hitri podaji Jalna Brunsona je ujel žogo in jo iz kota z visokim lokom prek Mauricea Harklessa pospravil skozi obroč.

0,6 sekunde, cela večnost
Možnosti, da bi Ljubljančan zadel met za tri s tako težkega položaja, so bile, statistično gledano, zelo nizke. Že v sezoni 1990/91 so v Ligi NBA uvedli pravilo Trenta Tuckerja, saj so izračunali, da potrebuje košarkar vsaj 0,3 sekunde, da sprejme žogo iz avta in vrže na koš. Za Luko je tako 0,6 sekunde lahko tudi cela večnost.

Carlisle: Moram reči, da nisem presenečen
"Konec tekme je bil nor. Dončić je zadel izjemen met. Ob zadnjem napadu se nismo dobro branili, a met za tri je bil zares neverjeten. Vesel sem, da smo se potem vseeno zbrali in ohranili vodstvo v podaljšku," je po tekmi dejal trener Portlanda Terry Scotts, ki je na večni Portlandovi lestvici po številu zmag (291) ujel Ricka Adelmana in zaostaja le za legendarnim Jackom Ramsayjem (453). Dallasov trener Rick Carlisle, ki mu počasi že zmanjkuje superlativov za Dončića, je dodal: "Luka ima nenavaden nos za takšne mete. Ne morem reči, da sem bil presenečen, ko je zadel takšno trojko in izenačil. Takšne stvari sem od njega že večkrat videl."

Vrhunci se kopičijo
Dončić, ki med novinci vodi po številu doseženih točk in trojk na tekmo (drugi je po številu podaj in tretji po številu skokov), je letos z neverjetnimi podajami (med nogami branilcev), izjemnimi potezami, z 11 zaporednimi točkami in hladnokrvnimi trojkami na tekmi proti Houstonu že večkrat osupnil vsega vajene Američane. Številni se zato upravičeno sprašujejo, s čim jih bo navdušil naslednjič ...

Sorodna novica Video: Dončić ne navdušuje le na parketu, temveč tudi ob njem