Saše Vujačića očitno ne bomo več videli v slovenski reprezentanci. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Saše Vujačića očitno ne bomo več videli v slovenski reprezentanci. Foto: MMC RTV SLO/A. B.
Božidar Maljković
Božidarja Maljkovića letos s Slovenijo čaka nekoliko manjša akcija, prihodnje leto pa glavni cilj - Eurobasket v Sloveniji. Foto: EPA
Matjaž Smodiš je v Litvi zadnjič oblekel dres slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Govoril sem z Bogdanom Tanjevićem. Zdravstveno stanje se mu po zapleteni operaciji izboljšuje in bo verjetno znova prevzel reprezentanco Turčije. Odločili so se za pomladitev reprezentance in tako je treba delati. V določenem trenutku je treba pomladiti ekipo in če tega ne storiš, imaš kar nekaj let veliko težav.

Maljković o pomlajevanju reprezentance
Približno polovica igralec v izbrani vrsti bo letos torej mlajših. Lani je na evropskem prvenstvu nastopil Luka Rupnik, ki je bil z 18 leti celo najmlajši košarkar v Litvi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Maljković si je privoščil ruske novinarje
Vujačić v Carigradu zavrnil predsednika Volčiča

Selektor Božidar Maljković se je z njim pogovarjal dvakrat, a je nekdanji branilec Los Angeles Lakersov in New Jerseyja, ki trenutno igra v Turčiji, ostal neomajen. Svojo dokončno odločitev je sporočil predsedniku Košarkarske zveze Slovenije Romanu Volčiču.

"Saša Vujačić je jasno rekel ne. Dvakrat sva govorila, morala bi se tudi sestati, a je predsedniku Romanu Volčiču definitivno, zaradi osebnih razlogov, odpovedal nastop na evropskem prvenstvu. Se bo to spremenilo? Tega jaz ne vem," je Vujačićevo odločitev komentiral selektor in na današnjem druženju z novinarji povedal, da mu je Beno Udrih potrdil nastop na Eurobasketu 2013: "Beno Udrih bo zagotovo igral. Letos se zaradi lažje poškodbe in nekaterih drugih stvari želi odpočiti, prihodnje leto pa je na razpolago."

Številni potrebujejo počitek
Maljković se je razgovoril praktično o vseh ključnih možeh izbrane vrste v zadnjih letih: "Nekaj jih bo na razpolago. Večina se želi odpočiti in se pripraviti za naslednje leto. Ob tem jih povsem razumem. Predvsem razumem, recimo, Jako Lakoviča, ki je bil vedno na razpolago, da potrebuje odmor. To bi mu tudi sam kot trener svetoval. Podobna situacija kot z Benom je z Erazmom Lorbkom. Morda se celo seli v San Antonio, ne vem sicer, koliko je realna ta možnost. Goran Dragič je pred podpisom življenjske pogodbe. Dragić je že lani, ko je od prvega dneva bil na pripravah, dokazal, da je pravi. Mirza Begič je dejal, da bo poskušal narediti vse, da pride že letos."

Selektor pa ne računa več na Matjaža Smodiša, ki končuje kariero: "Matjaž Smodiš se je upokojil. Primož Brezec je šel iz mojega kluba zato, ker je imel previsoko pogodbo, ne zato, ker bi slabo igral. Boštjan Nachbar se bo udeležil reprezentančne akcije. V kratkem bova znova govorila. Zagotovo pride tudi Gašper Vidmar. Prepričan sem, da bo igral veliko bolje, kot je v zadnjem času in da bo pridobil samozavest. Pri njem je podobna situacija kot pri Begiću lani. Zagotovo pride tudi Domen Lorbek. Škoda, ker ga z nami ni bilo v Litvi. Mislim, da je napravil napako, ko se je odločil za operacijo. Po mojem mnenju bi se z njim borili za medaljo. Uroš Slokar, jasno, pride. Z njim ni bilo nikoli težav."

Velika priložnost za mlade igralce
Jasno je, da bo reprezentanca to akcijo odigrala pomlajena: "Večina naših igralcev se teh kratkih priprav in reprezentančne akcije ne bo mogla udeležiti. Zato smo se odločili, da vključimo najboljše mlade igralce. Najprej bomo videli, kako bodo odigrali prvenstvo mlajših članov, nato pa bodo nekateri vključeni v izbrano vrsto. Odigrali bomo turnirja v Beogradu in Ljubljani. Po vsem tem bomo videli, kako lahko naredimo najboljšo ekipo za evropsko prvenstvo prihodnje leto, kar je tudi glavni cilj."

Priložnost bodo tako dobili mlajši igralci. Starejših naj bi bilo pet ali šest, preostala mesta pa bodo zapolnili igralci, ki se te dni na Rogli potijo pod taktirko Zmaga Sagadina: "Večine starejših verjetno ne bo z nami. Ni še povsem jasno, saj moramo videti, kako bo z mladimi igralci. Težave imamo na položaju krilnega centra. Zato bomo priključili Jureta Balažiča, ki je soliden igralec, in bomo videli, kako se bo vklopil v reprezentančni sistem. Po Smodiševem odhodu je nastala velika praznina. Priključili bomo nekatere mlade igralce, a o imenih ni bilo nikoli ne s psihološkega, pedagoškega ali kakršnegakoli drugega vidika pred prvenstvom do 20 let pametno govoriti."

Rupnik mora pridobiti fizično moč
Mlade igralce "Boža" dobro pozna, saj je z njimi lani opravil precej treningov. Nekaj jih je nato vzel tudi na priprave, Luka Rupnik pa je celo zaigral na evropskem prvenstvu v Litvi. Z napredkom, ki so ga nekateri naredili v pretekli sezoni, je srbski strokovnjak na slovenski klopi zelo zadovoljen: "Luka Rupnik je izredno nadarjen igralec, zato je tudi bil z nami. Vesel sem, da sta dobri sezoni imela tudi Jaka Blažič in Klemen Prepelič. Blažiču sem lani svetoval, naj gre v klub, kjer bo igral. Sašo Filipovski mu je dal to priložnost in zato je izbral Olimpijo. Filipovski je držal besedo in je Blažič igral. Rupnik fizično ni napredoval, to me malo skrbi. Mora pridobiti težo. Minimalno mora prenesti vsaj težo svojega telesa, a trenutno še ni na tem nivoju. Nekoliko močnejši igralec ga enostavno "nosi". Ne pomagajo ti talent, smisel za igro, občutek za podajo, kreacijo in vsa ta čarovnija, če te dobesedno vržejo s parketa."

Lani je odlično na Eurobasketu igral Zoran Dragić, nad katerim je Maljković navdušen. Zoranu sicer svetuje, da še ne gre v Ligo NBA: "Mislim, da je še prezgodaj. On je izjemno zanimiv igralec. Vsak trener bi si ga želel v moštvu. Vsi vemo, da mora popraviti met. Že brez tega pa ima neverjetno energijo. V vsej generaciji jo, recimo, lahko premore en igralec. Na primer Duško Ivanović in Jure Zdovc sta bila podobna. Bilo je kar nekaj boljših igralcev od njiju, a nihče ni imel take energije."

K Lokomitivi ne več, v Rusijo pa morda
Letos je Maljković vodil rusko Lokomotivo, s katero je v državnem prvenstvu osvojil tretje mesto, se uvrstil na zaključni turnir VTB-lige in četrtfinale Eurocupa. Kljub dobrim rezultatom je zapustil Krasnodar, odločitev pa je bila njegova. V prihodnji sezoni bo vodil nov klub, jasno še ni, katerega, a ponudbe so: "V Rusiji smo naredili dober rezultat. Še nikoli ta ekipa ni osvojila tretjega mesta. Naredili smo zgodovinski rezultat. Prikazali smo nekaj odlični iger, premagali številne evroligaše. Premagali smo Žalgiris, Lietuvos Rytas, Spartak, Nymburk … CSKA-ja nam ni uspelo, ker je dobro zaščiten. V Rusiji je prihodnost košarke, tako kot tudi v Turčiji. To sta edini državi, ki imata dovolj denarja. Ruska liga je zelo težka in naporna. Od Moskve od Vladivostoka se potuje devet ur z letalom. Iz dvorane v Vladivostoku se celo vidi Japonska. Pred štirimi meseci sem v klubu dejal, da odhajam. Ponudbe so, bomo videli, kje bom nadaljeval."

Govoril sem z Bogdanom Tanjevićem. Zdravstveno stanje se mu po zapleteni operaciji izboljšuje in bo verjetno znova prevzel reprezentanco Turčije. Odločili so se za pomladitev reprezentance in tako je treba delati. V določenem trenutku je treba pomladiti ekipo in če tega ne storiš, imaš kar nekaj let veliko težav.

Maljković o pomlajevanju reprezentance
Maljković si je privoščil ruske novinarje
Vujačić v Carigradu zavrnil predsednika Volčiča