Luke Walton v treh sezonah na klopi Lakersov ni izpolnil velikih pričakovanj. Foto: Reuters
Luke Walton v treh sezonah na klopi Lakersov ni izpolnil velikih pričakovanj. Foto: Reuters

39-letni Walton je pred tremi leti nasledil Byrona Scotta na klopi Jezernikov, vsako leto so Lakersi dosegli več zmag, a niso bili blizu končnice. Lanskih 35 zmag je pomenilo lep napredek, letošnjih 37 pa ne, saj je ekipo okrepil največji zvezdnik Lige NBA LeBron James, ki je predtem kar osemkrat zapored igral v finalnih serijah. Walton je ekipo vodil tri sezone (98 zmag in 148 porazov), pogodbo pa je imel podpisano še za naslednji dve.

Že 13 sezon brez končnice
Sacramento je sezono presenetljivo končal pred Lakersi. Kingsi že od leta 2006 čakajo na preboj v končnico, kar je trenutno najdaljša suša med vsemi 30 ekipami Lige NBA. Generalni menedžer Vlade Divac je odpustil trenerja Dava Joergerja že v četrtek, potem ko je ekipa končala na devetem mestu Zahoda z 39 zmagami in 43 porazi.

"Waltona poznam že vrsto let, želim mu izraziti dobrodošlico v naši družini. Mislim, da je prava oseba, ki bo zelo pomagala pri oblikovanju zmagovite miselnosti, ki jo želimo izgraditi v naslednjih letih," je z novim trenerjem zadovoljen Divac, ki je že v soboto poklical Waltona in ekspresno sta dosegla dogovor.

Še posebej je Divac poudaril odlično delo Waltona na klopi Golden Stata, ko je bil začasni glavni trener zaradi rehabilitacije Steva Kerra v sezoni 2015/16. Na začetku sezone je nanizal rekordnih 24 zmag. Glavnemu trenerju Kerru je predal ekipo, ki je dosegla 39 zmag v 43 tekmah.

Divac je sestavil odlično mlado ekipo. De'Aaron Fox, Buddy Hield, Marvin Bagley in Willie Cauley-Stein so prihodnost Kingsov, ki so zadnjič igrali v končnici pod vodstvo Ricka Adelmana leta 2006. Joerger je bil že deveti trener zapored, ki je bil odpuščen zaradi slabih izidov.